Aplikacije za upravljanje društvenim mrežama

Inicijalno stvorene za neobaveznu komunikaciju među poznanicima, društvene su se mreže tijekom godina prometnule u bitan čimbenik u poslovanju tvrtki svih djelatnosti i veličina. Naime, korisnici o brendovima i tvrtkama ne razgovaraju na web stranicama tih tvrtki, nego ponajviše na različitim internetskim društvenim mrežama.

Aplikacije za upravljanje društvenim mrežama spas za male poduzetnike

Stoga danas i najsramežljiviji startup ima profil barem na Facebooku, gdje komunicira sa svojim (potencijalnim) korisnicima, prati trendove i konkurenciju. Ozbiljni su to zadaci, koji zahtijevaju dosta vremena i vještine, usklađenost s ostalim poslovnim akcijama i pomno planiranje. Ako ne možete ili ne želite to prepustiti nekoj drugoj osobi ili agenciji (da, i u Hrvatskoj postoji profesija community manager i agencije koje se time profesionalno bave), od pomoći vam mogu biti aplikacije za upravljanje profilima na društvenim mrežama (social media managenent).

Kako vam mogu pomoći

Osnovne funkcije aplikacija za upravljanje društvenim mrežama su prikaz vaših računa na društvenim mrežama u jednom sučelju, praktičnija objava postova nego na samim mrežama i analiza vaših aktivnosti na tim destinacijama. Svaki od ovih programa ima podršku za više od jednog profila i više od jedne društvene mreže (obavezni Facebook i Twitter, najčešće i LinkedIn), a u mnogima je od njih omogućena i suradnja članova tima (prilagođeno situacijama kad više osoba vodi jedan korisnički račun, primjerice u različitim smjenama).

Tempiranje (scheduling) objava također je jedna od klasičnih i omiljenih opcija, koja vaš rješava brige da ćete nešto propustiti objaviti u terminu koji ste ocijenili najboljim. Neke vam aplikacije nakon analize vaših postova i korisničkih komentara znaju i same ponuditi optimalan termin za objavu. Uz to nalazimo na mnogo sitnih i praktičnih funkcija, kao što je ona za kraćenje linkova (jer je na Twitteru ograničen broj znakova po postu).

Dragocjena statistika

Detaljnija analiza, što su spremni napraviti neki od ovih programa, neće vam reći samo koliko ste likeova, shareova i retweetova dobili, nego će, primjerice, ovi programi i pretražiti društvene mreže u potrazi za nekom ključnom riječi, tj. imenom vašeg proizvoda ili tvrtke. Srodni alati pretražuju društvene mreže da bi otkrili trendove, ono o čemu se trenutno tamo priča. Tako se, primjerice, možete uključiti u raspravu o području kojim se vaša tvrtka bavi te svojom stručnošću skrenuti pozornost na svoj brend. Ove aplikacije služe i prikupljanju podataka o vašim prijateljima (ili onima koji vas prate) na nekoj društvenoj mreži, bez čega je nemoguće segmentiranje publike. Svi ti statistički podaci – treba li uopće napominjati? – nužni su želite li voditi kampanje i oglašavati se na ovim društvenim mrežama.

Živahno tržište

Jasno, većinu nabrojenih opcija nude same te društvene mreže (u što se lako može uvjeriti prokopate li malo po njihovim naprednim postavkama), ali svrha je ovih specijaliziranih programa da to rade preglednije, praktičnije, za više profila i više mreža – sve s jednog mjesta. Nabrojili smo njihove osnovne funkcije tek da znate što možete od njih očekivati i da odlučite koje su vam njihove funkcionalnosti najpotrebnije. Ostali faktori pri izboru svakako su podrška za pojedine mreže, dostupnost na pojedinim uređajima (ako želite sve nabrojeno izvoditi i s pametnog telefona, tableta itd.) te cijena.

Ovisno o tipu tvrtke ili projekta, budžetu i razini usmjerenosti na internet kao marketinški i PR kanal, sami morate odlučiti hoćete li posegnuti za skupljim i automatski naprednijim inačicama ovih programa. Uzdate li se pri ovakvim odlukama u recenzije na Webu, dobro pogledajte kad su napisane: ove se aplikacije vrlo brzo razvijaju, pa stara recenzija možda ne spominje novouvedene opcije, a moguće je također da je vama bitna opcija prešla iz plaćene u besplatnu varijantu. Ono u čemu vam mi još možemo pomoći jest navesti nekoliko najpopularnijih aplikacija, s kojima možete započeti svoju potragu za vašom idealnom aplikacijom za (poslovno) korištenje društvenih mreža.

 Hootsuite

aplikacije za upravljanje društvenim mrežama

Najpoznatija aplikacija ovog tipa ima podršku i za najveći broj društvenih mreža: Twitter, Facebook, LinkedIn, Google Plus, Foursquare, WordPress itd. Riječ je o web aplikaciji (dakle, ništa ne trebate downloadati na svoje računalo), koja međutim ima i dedicirane aplikacije za Android i iOS, pa društvenomrežne aktivnosti možete pratiti i preko mobilnih uređaja.

Hootsuite je poznat po vrlo naprednim, fino iznijansiranim mogućnostima za suradnju članova tima i više timova. Primjerice, jedan član tima može biti zadužen za PR aktivnosti na više računa, drugi za prodaju itd. Osim korištenja službenih servisa pojedine mreže, nudi i 40-ak dodatnih modula za analitiku. Osnovno, besplatno izdanje namijenjeno je privatnim korisnicima, a dva naprednija biznisima i profesionalcima (Pro) te korporacijama i institucijama (Enterprise).

SproutSocial

aplikacije za upravljanje društvenim mrežama

Podržava Facebook, Twitter, LinkedIn i Google Plus te omogućuje pristup s mobilnih uređaja putem službenih aplikacija. Ističe se preglednim i intuitivnim sučeljem te svojim adresarom, u kojem možete detaljno unijeti pojedinosti vaših kontakata i tako uvijek točno znati s kim komunicirate. Od zanimljivih nestandardnih mogućnosti ima podršku za RSS i (u naprednijim inačicama) opciju ViralPost, koja nakon analize aktivnosti određuje kad je pravo vrijeme za vaš post. Nema besplatne inačice, ali ponuđeno je 30-dnevno besplatno trial razdoblje za sve tri postojeće inačice (Standard, Deluxe, Premium).

SocialOomph

aplikacije za upravljanje društvenim mrežama

Ova web aplikacija u besplatnoj varijanti namijenjena je ponajprije korisnicima Twittera, dok podršku za zavidan broj društvenih mreža i neograničen broj blogova (na WordPressu, Tumblru itd.) ima tek u profesionalnoj. Neuobičajene napredne opcije su, primjerice, Tweet via Email i RSS to blog (od RSS feedova može automatski kreirati postove, i obrnuto). Scheduling objava se podrazumijeva (inače ovu aplikaciju ne bismo ni spominjali), kao i filtriranje postova u potrazi za ključnom riječju. SocialOomph trudi se i braniti vas od spama nakon što mu zadate vama mrske riječi.

Buffer

aplikacije za upravljanje društvenim mrežama

Kao što mu ime kaže, najistaknutija je mogućnost ovog programa kreiranje preciznog rasporeda objave postova koje ste ranije napisali i ovdje ubacili. Naravno, u hitnim situacijama koje zahtijevaju krizno komuniciranje zadani slijed objava možete otkazati ili pauzirati. U naprednijoj inačici (naziva Awesome) možete postaviti različite rasporede za različite dane. Osim toga, s besplatnim računom istu objavu možete odjednom poslati na po jedan vaš profil na Twitteru, Facebooku, LinkedInu, App.net i Google Plusu.

 Mention

aplikacije za upravljanje društvenim mrežama

Prije nego išta počnete raditi na društvenim mrežama morate provjeriti kako stojite na tom području, preciznije rečeno pretražiti društvene mreže da biste vidjeli gdje se vaš brend spominje. Po mišljenju mnogih korisnika to najbolje radi Mention. Ne pregledava on zapravo samo društvene mreže, nego cijeli Internet (web stranice, forume itd.) i na spomen vašeg brenda alarmira vas u realnom vremenu (ili na kraju dana, recimo, ako ste tako odredili) da biste mogli na vrijeme reagirati. Dostupan je za sve platforme, ali preko njega možete objavljivati statuse samo na Facebooku i Twitteru. Također, sadržava solidne mogućnosti za suradnju unutar tima, pa ćete alert lako moći poslati kolegi da on na njega reagira.

Foto: 123rf, screenshotovi aplikacija

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

JD Vance seksizam

Sorry, Vance, ali biti žena bez djece nije grijeh

Čovjek koji je na korak do toga da postane jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Trumpov potpredsjednički kandidat JD Vance, smatra...
- Advertisment -