Carrie Fisher ulogom princeze Leie u Zvjezdanim ratovima pokazala ženama kako se izboriti za sebe

Slavna američka glumica Carrie Fisher koja se proslavila ulogom princeze Leie u serijalu Star Wars preminula je jučer u 61. godini od posljedica srčanog udara kojeg je pretrpjela četiri dana ranije.

O životu Carrie Fisher

Carrie je rođena 1956. godine u Beverly Hillsu, a kako je bila kćer poznatog holivudskog para – Eddiea Fishera te Debbie Reynolds, od malena je bila u svijetu showbiza. Kad je imala samo dvije godine, roditelji su se rastali zbog Elizabeth Taylor, što je u to vrijeme bio jedan od glavnih skandala. Svoju glumačku karijeru započela je vrlo rano kad se s majkom pojavljivala u mjuziklima u Broadwayu te Las Vegasu.

U trilogiji Star Wars je glumila 1977. godine hrabru princezu Leiu, i upravo to je bila njena najpoznatija uloga, a uz to istu ulogu je ponovo glumila i 2015. godine u novom serijalu „The Force Awakens“ („Sila se budi“).

No, glumica je imala i velikih problema s alkoholom i drogom zbog čega se dvadesetak godina borila s tim ovisnostima, ali to nije skrivala, već je otvoreno govorila o svojim problemima, kao i bipolarnom poremećaju.

Carrie je bila i odlična scenaristica i autorica knjiga koja je napisala  ‘Surrender the Pink’, ‘Delusions’, ‘Grandma and The Best Awful’ i  memoare ‘Princess Diarist’ u kojima je otkrila detalje sa seta „Star Warsa“, te o ljubavnoj aferi s Harrisonom Fordom tijekom snimanja. Ove je godine dobila nagradu za humanitarni rad i doprinos u podizanju svijesti o ovisnostima i mentalnim bolestima od Harvarskog sveučilišta.

Njene riječi koje ćemo pamtiti

Nije se sramila svojih problema s ovisnošću, već je javno  govorila o njima i u doba kad se o tome nije pričalo. Priznala je kako nije bilo lako odrastati u poznatoj obitelji i kako nikada nije imala privatnost.

„Ako će moj problem biti objavljen, ja bih radije da to bude objavljeno na način na koji sam to i doživjela, a ne kako netko drugi to pretpostavlja za mene. I to oslobađa. Sramota nije nešto čemu težimo“, rekla je glumica za CBC.

I Goodreads je izdvojio njene najbolje izreke. Nije se sramila ni progovoriti o bipolarnom poremećaju, odnosno o životu s  maničnom depresijom. „S vremena na vrijeme, biti bipolaran može biti trajni izazov, koji zahtijeva puno izdržljivosti, pa čak i više hrabrosti. Stoga ako živite s ovom bolešću i uspijevate funkcionirati, to je nešto na što treba biti ponosan, i ne sramiti se . Trebali bi izdati odličja za to uz neprekidno liječenje lijekovima. ”

Bila je iskrena i o tome što misli o ljutnji. Za nju je to uzaludno, pa tako smatra da je to kao da osoba pije otrov i čeka da druga osoba umre.

„Ostanite u strahu, no učinite to svejedno. Važno je djelovati. Ne morate čekati da budete sigurni u sebe. Samo učinite to  i na kraju će samopouzdanje  uslijediti“, rekla je Carrie kako bi ohrabrila ljude da slijede svoje snove bez obzira na bolesti.

Iskrena i o feminizmu

New York Magazine izdvojio je o čemu je najčešće voljela govoriti – o tome kako je biti žena.

“Ne postoji točka u kojoj možete reći: ‘Pa, ja sam uspješna sada. A mogla bih također i malo odrijemati. ”

Odgovorila je i na kritike zbog pojavljivanja 2015. u Star Warsu, u nastavku The Force Awakens i kazala da prestanu debate o tome je li prestara za to jer njeno tijelo nije ostarilo kao i ona. „Mladost i ljepota nisu postignuća“, poručila je.

A možda je najbolje opisuju riječi Betsey Guzior, urednice Bizjournalsa, koja kaže kako je bila odlična žena koja se uspjela izboriti za sebe i to kroz ulogu Leie, kad je tražila da bude ravnopravna muškim ulogama, jer uloge heroja nisu rezervirane samo za muškarce. Svojom je ulogom utjecala na milijune djevojaka koje će postati liderice i koje će se usuditi voditi u biznisu i politici.

Foto: Jimivr – Flickr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...