Kako uzgojiti nove moždane stanice koje će poboljšati raspoloženje i smanjiti stres?

Jeste li znali da mozak odrasle osobe stvara nove neurone? Neuroznanstvenica Sandrine Thuret u svom TED govoru objasnila je kako uzgojiti te nove neurone i podijelila savjete kako unaprjeđujući raspoloženje, pojačavajući stvaranje memorije ali i sprječavajući gubitke koji s godinama dolaze mozak otpočne neurogenezu.

Kako uzgojiti nove neurone?

Neurogeneza je proces stvaranja novih živčanih stanica. A koliko je zanimljivo za proučavanje ovo područje, pokazuje i kako su nedavno naučili da je hipokamus osim za učenje, memoriju, raspoloženje i emociju, mjesto gdje se mogu stvarati novi neuroni. Dnevno otprilike stvaramo 700 novih neurona u hipokampusu, pa tako do 50-te godine zamijenimo sve neurone s kojima smo rođeni s novim neuronima koji su nastali u odrasloj dobi.

Neuroni su, dakle, vrlo važni za učenje i memoriju. Ukoliko bi se blokirala sposobnost odraslog mozga da stvara nove neurone u hipokampusu, na taj bi se način blokirale i određene mogućnosti memorije, primjerice kod snalaženja u prostoru. A osim za kapacitet memorije, važni su i za kvalitetu memorije. Uz pomoć njih možemo dvije slične memorije razlikovati. Na primjer, kako svaki dan pronaći bicikl koji je parkiran na istom prodručju, ali na malo drugačijem mjestu, objasnila je Thuret.

Ono što je u današnje vrijeme vrlo važno je istraživanje o neurogenezi i depresiji. Thuret ističe kako u životinjskom modelu depresije ima manje razine neurogeneze. Ako daju antidepresive, povećava se stvaranje novih neurona, a simptomi depresije se smanjuju. No, ako blokirate neurogenezu, blokirate i učinkovitost tih antidepresiva.

I to je razlog zbog čega ljudi koji su izliječeni od nekog karcinoma i dalje boluju od depresije – jer ti lijekovi zaustavljaju stvaranje novih neurona i potrebno je neko vrijeme da se stvore novi neuroni koji su potrebni za normalnu funkciju.

„Mislimo da imamo dovoljno dokaza da kažemo da je neurogeneza željeni cilj ako želimo poboljšati stvaranje memorije ili raspoloženje, ili zaustaviti promjene koje dolaze sa starenjem, ili su povezane sa stresom“, rekla je Thuret te istaknula da je neurogenezu moguće  i kontrolirati.

Učenje povećava nastajanje novih neurona u hipokampusu kao i seks, dok ih stres i manjak sna smanjuju, objasnila je neuroznanstvenica.

Što sve utječe na stvaranje novih neurona?

Jedno istraživanje njenog mentora Rustyja Gagea iz Salk Instituta pokazalo je kako i okolina ima utjecaja na stvaranje novih neurona, kao i aktivnost, ali i ono što jedemo. Tako ograničenje kalorija od 20 do 30 posto povećava neurogenezu, ali i povremeni post odnosno produljenje vremena između obroka. Omega-3 masne kiseline u ribljim mastima te flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi ili borovnicama također će povećati neurogenezu, dok će dijeta s puno visoko zasićenih masti, kao i unos alkohola (osim resveratorola koji se nalazi u crvenom vinu) imati negativan utjecaj na nju.

Zanimljivost koju je podijelila s publikom bila je kako zapravo meka dijeta ometa neurogenezu, za razliku od hrane koje zahtjeva žvakanje.

„Mislimo da učinak dijeta na mentalno zdravlje, pamćenje i raspoloženje, je učinak stvaranja novih neurona u hipokampusu. I ne radi se samo o tome što jedete, već i o teksturi hrane kada je jedete koliko je jedete“.

Dok se neuroznanstvenici bave razumijevanjem bolje funkcije neurona, kako kontrolirati njihovu proizvodnju i preživljavanje, te kako zaštititi neurogenezu kod onkoloških bolesnika, ostalima prepuštaju da sami brinu i budu odgovorni za svoju neurogenezu.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strateški poslovni dizajn

Razvijte poslovanje kroz strateški poslovni dizajn

Upoznati ste s različitim metodologijama i alatima i još uvijek se pitate kako stvoriti uspješne poslovne transformacije dizajnom usmjerenim na krajnjeg...