9 crvenih zastavica koje ukazuju na toksično radno mjesto na daljinu

S postepenim gašenjem pandemije, mnoge tvrtke razmišljaju o tome kako nastaviti sa svojim daljnjim radom. Prebaciti se na potpuni rad od kuće? Uvesti hibridni model? Ili, ipak ako je moguće, ostaviti sve uživo? Na primjer, prelazak na hibridno radno mjesto zahtijeva vrlo promišljeno planiranje i pažljivo izvršavanje. Kako bi zaposlenima, ali i onima koji traže posao, pomogao da se bolje snađu u radnom svijetu nakon pandemije, Fastcompany je identificirao 10 crvenih zastavica koje bi mogle ukazivati ​​na toksično hibridno radno mjesto. Važno je napomenuti da to mjesto možda neće imati svih 10  crvenih zastavica, neki ih mogu imati samo nekoliko. Isto tako, ako tvrtka ima jednu od ovih crvenih zastavica, to nije nužno dokaz o toksičnosti nje same.

Što su hibridne i udaljene politike?

Kad je riječ o dizajniranju funkcionalnih hibridnih politika rada tvrtke, presudno je da poslodavci stvaraju poštene politike koje se jednako primjenjuju na zaposlenike bez obzira na to gdje rade. Ako vam se čini da tvrtka drugačije postupa s onim zaposlenicima koji rade hibridno ili potpuno na daljinu, ili da nije jasno iznijela svoje politike, to je vrlo vjerojatno toksično radno mjesto.

Rade li zaposlenici svih razina udaljeno – od najnižih do najviših?

Tvrtka koja cijeni svoje zaposlenike omogućuje i potiče ljude na svim razinama, od početne do najviše, da rade na daljinu ili hibridno. U slučaju da su samo zaposlenici na nižoj ili srednjoj razini udaljeni ili hibridni, to bi moglo značiti da oni niti ne mogu napredovati ako ne prijeđu na stopostotni rad uživo.


Pročitajte više: Kako brinuti o sebi u toksičnoj radnoj okolini?


Koji komunikacijski alati se koriste i na koji način?

Prednost kod rada uživo je jednostavnije postavljanje pitanja. U slučaju da imate pitanje, možete samo ući u nečiji ured i postaviti ga. To vrijedi i za obične razgovore s ostalim zaposlenicima u sobi za odmor, koji ih na neki način povezuju. Kod hibridnog posla nije tako, komunikacija može biti jedan od težih dijelova. Iz tog razloga, saznajte na koji način tvrtka komunicira sa zaposlenicima, kako svaki tim surađuje na projektima i kako obavljaju posao.

Kako se slave postignuća zaposlenika?

Velik dio kulture tvrtke uključuje različita slavlja i nagrađivanja zaposlenika. To može pomoći osoblju da se osjeća cijenjeno i važno. Komunikacijski alati omogućili su virtualne događaje koji mogu uključivati sve zaposlenike, i one udaljene, i one uživo, u uredu. Ako se proslave odvijaju samo u uredima, a tvrtka ne pokaže nikakav trud ili volju za uključivanjem udaljenih radnika, to bi mogla biti još jedna crvena zastavica.

Na koji način komunicira tvrtka?

Nije dovoljno samo imati potrebne komunikacijske alate. Kako bi svi zaposlenici bili u toku, potrebno ih je učinkovito koristiti, a ako nije tako, pojedini zaposlenici mogli bi se osjećati iskorišteno ili podcijenjeno. Na primjer, ako dođe do promjene roka za određeni projekt, a ta promjena nije unesena u alatu za upravljanje projektima, neki od udaljenih zaposlenika mogli bi raditi prekovremeno jer i dalje misle da se rok nije promijenio, a zapravo bi imali dovoljno vremena za sve te se sačuvali nepotrebnog stresa i žurbe.

Kada i kako su zakazani susreti?

Ovisno o veličini tvrtke i mjestu stanovanja udaljenih i hibridnih zaposlenika, neki od radnika mogu biti udaljeni jednu ili čak nekoliko vremenskih zona od glavnog ureda. Ako tvrtka održava sastanke u vrijeme kada odgovara samo zaposlenicima uživo i njihovoj vremenskoj zoni, to može biti još jedna crvena zastavica. Tvrtke koje cijene svoje zaposlenike trude se izmijeniti vrijeme sastanka na način da paše svim zaposlenicima, a i prilikom zapošljavanja jasno daju do znanja da postoji radno vrijeme tijekom kojeg zaposlenici moraju biti na raspolaganju za sastanke. Tako ljudi točno znaju za kakav se posao prijavljuju prije zaposlenja, što bi i trebali.


Pročitajte više: Naše poduzetnice otkrivaju je li ih Coronavirus potaknuo na rad od kuće!


Gdje se dijele informacije?

Općenito je nedostatak informacija znak toksičnog radnog okruženja. Međutim, što se tiče udaljenih i hibridnih radnih mjesta, nedostatak informacija nije jedina crvena zastavica. Tvrtke koje nisu predane udaljenim radnicima možda neće učiniti podatke lako dostupnima. Iako se to može učiniti s namjerom, to se može dogoditi i nenamjerno. U oba slučaja, kada tvrtka ne stvori i ne održi središnju platformu za razmjenu ključnih informacija sa svima, to je toksično radno mjesto.

Jesu li jasni putevi za razvoj karijere?

U slučaju kada primjećujemo da zaposlenici imaju jasniji put za razvoj karijere ili napredovanje u odnosu na one udaljene, to je pokazatelj da tvrtka ne cijeni radnike na daljinu, ili ih uopće ne vidi kao dio većeg strateškog plana.

Osigurava li tvrtka odgovarajuću opremu?

Udaljeni i hibridni poslodavci moraju razmisliti o pružanju opreme udaljenim zaposlenicima, od računala i monitora, do internetskih veza i ergonomski ispravnih stolica. Mogu ili osigurati potrebna pomagala, ili reći da ih sami kupite pa da ostanu vaši i nakon završetka posla u toj tvrtki.

Međutim, vrlo je važno napomenuti kako tvrtka nije dužna zaposleniku omogućiti sve što mu je potrebno za rad od kuće, no neuspjeh nadoknade tih troškova udaljenom i hibridnom osoblju istovremeno osiguravajući opremu i zalihe zaposlenicima uživo, jasan je znak toksičnog radnog okruženja.


Pročitajte više: Je li epidemija donijela krizu odnosa sa zaposlenicima te kako ju poduzetnice rješavaju?


Je li vaša tvrtka doista toksično radno mjesto?

Kao što vidite iz prethodnih devet točaka, za stvaranje ove vrste radnog okruženja potrebno je puno pažljivog razmišljanja, planiranja i izvršavanja. Dakle, iako tvrtka može najaviti promjenu, ona također može stvoriti politike koje obeshrabruju osoblje da je iskoristi. Tvrtka može reći da, ako radite od kuće, ne možete raditi fleksibilno radno vrijeme i umjesto toga ga dodijeliti. Postoji i mogućnost da zakažu sastanke na dane i u vrijeme koje vam je nezgodno i zahtijeva vaše osobno prisustvo. To je još jedan od pokazatelja neozbiljnosti tvrtke s obzirom na rad na daljinu.

Foto: Ekaterina Bolovtsova

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ljetni recepti

Brzi, a hranjivi: 4 jednostavna ljetna recepta za vruće dane

Kuhanje ljeti bitno je drugačije od kuhanja tijekom ostatka godine. Ne želimo paliti pećnicu ako nije potrebno, a i općenito nam...
- Advertisment -