Budimo zahvalne, ne mogu sve djevojčice svoje snove ostvariti

Sanjala sam da ću postati frizerka – i mogla sam to biti. Sanjala sam da ću postati policajka – i mogla sam to biti. Sanjala sam da ću postati arheologinja – i mogla sam to biti. Sanjala sam da ću postati novinarka – i postala sam to. Pari je sanjala da će postati pilotkinja, no društvo joj je otrgnulo snove.

Priča o dječjim snovima skršena društvenim normama

Kad sam jučer nakon posla upalila Netflix, da malo odmorim misli, nisam mislila da ću ih još više zaokupiti. Netflix mi je predložio kratki nijemi animirani film “Sitara – let girls dream”. Animirani film koji u 15 minuta tišine priča priču o 14-godišnjoj djevojčici Pari koja sanja o tome da će, kad odraste, postati pilotkinja. No snovi su joj srušeni onog trenutka kad ju otac odluči udati za muškarca barem tri puta starijeg od nje.

Ako ćete na nešto danas izdvojiti 15 minuta – neka to bude ovaj kratki film koji progovara o stvarnosti djevojčica u Pakistanu. Ovim filmom, koji je na Netflix stigao na Dan žena prije tri godine, Sharmeen Obaid-Chinoy skreće pozornost na problem dječjih brakova u Pakistanu, ali i diljem svijeta.

Radnja je smještena u 1970-im godinama, u starom dijelu Lahorea. Tamo živi Pari, četrnaestogodišnja djevojčica koja sanja o tome da će postati pilotkinja. Ona čuva knjigu o pilotkinji pionirki Ameliji Earhart i zamišlja kako leti zvjezdanim nebom s mlađom sestrom Mehr. Priča o Pari ispričana je iz perspektive njene šestogodišnje sestre koja, poput publike, nije svjesna tradicija i prepreka koje stoje na putu ženama iz ove obitelji. Parijina majka, koja je i sama bila dječja mladenka, naučila je da se prilagodi i igra svoju ulogu unutar doma — snažna, ali slomljena.

Kada njezin muž donese vjenčanu cipelu za Pari, napetosti između roditelja počinju rasti. Kad majka uđe u dječju sobi da ukrasi Pari ruke kanom, decentno i nijemo, razlog napetosti postaje jasan – Pari je prisiljena udati se za znatno starijeg muškarca. Njezini snovi, kao i snovi 12 milijuna dječjih mladenki diljem svijeta svake godine, nikad nisu poletjeli.


Pročitajte više: Sakaćenje ženskih genitalija pod opravdanjem da djevojčice tako ostaju čedne? 30 zemalja svijeta prakticira ovaj ‘obred’


Dječji brakovi – milijuni djevojčica prisiljeno je udati se jer je to ‘normalno’

Dječji brakovi ozbiljan su društveni problem u mnogim zemljama, uključujući i Pakistan. Povezani su s mnogim negativnim posljedicama, kao što su povećani rizik od siromaštva, obrazovni i zdravstveni problemi, te nasilje u obitelji.

U Pakistanu, dječji brakovi su tehnički nelegalni prema zakonima koji zabranjuju brak za osobe mlađe od 16 ili 18 godina, ovisno o provinciji. Međutim, implementacija ovih zakona često nije dosljedna, a kulturni i tradicionalni faktori igraju veliku ulogu u njihovom održavanju. Aktivisti i organizacije za ljudska prava pokušavaju se boriti protiv ovog problema kroz edukaciju, podizanje svijesti i pravne reforme. Međutim, promjena zahtijeva vrijeme i koncentrirane napore na svim razinama društva.

Agencija Ujedinjenih naroda za djecu procjenjuje da je otprilike 4,6 milijuna djevojčica u Pakistanu udano prije 15. godine, a 18,9 milijuna prije nego što su navršile 18 godina, piše DW. Dječji brakovi su složen problem koji se sastoji od različitih pravnih dimenzija i duboko ukorijenjenih sociokulturnih normi. Sindh je jedina pokrajina koja je donijela zakon koji 18 godina čini zakonskom dobi za sklapanje braka. U ostatku zemlje zakonska dob je još uvijek 16 godina, piše Institut za razvoj i ekonomske alternative. No, teorija i praksa nisu isto – pa se u praksi udaju čak i petogodišnje djevojčice!

Aktivisti i razne inicijative već se godinama bore da se zabrane dječji brakovi. Približavanje teme ostatku svijeta i širenje svijesti o tom problemu, jedan je od koraka u toj borbi.


Pročitajte više: Sara Bahai – jedina žena za volanom taksija u Afganistanu


Pariin otac izvukao lekciju, hoće li i ostatak svijeta?

I dok sam ja s 14 godina počela pisati neke od svojih prvih novinarskih tekstova, Pari se udala. Prisilno. Tek što je ispustila iz ruke papirnati aviončić, dobila je vjenčani prsten. A to nije i ne može biti ‘normalno’ – ni u jednom društvu, ni u jednoj naciji, ni u jednoj religiji. Nema opravdanja za to. Djevojčice imaju pravo sanjati, a još više od toga imaju pravo ostvariti svoje snove.

Pari predstavlja sve one djevojčice, danas žene, koje nisu uspjele ostvariti svoje snove. Njezin otac predstavlja društvo koje joj je te snove uništilo radi ‘tradicije’, ali njezina mala sestra Mehr predstavlja budućnost pakistanskih djevojaka.

Dok se vrti odjavna špica, prate je statične slike. Vidimo oca (društvo) kako shvaća da je pogriješio i želi svojoj mlađoj kćeri pružiti bolji život nego što je pružio Pari. Te ilustracije pričaju priču o nadi u bolju budućnost. Otac šalje Mehr u školu, ona diplomira i postaje pilotkinja – ostvaruje ona sestrin san, koji je i njoj prenijela. A zatim odleti u svijet, noseći odjeću baš poput one koju je nosila Amelia Earhart.

Nadajmo se da će se ova nada pretvoriti u istinu i da na svijetu više neće biti mnogo djevojčica koje dijele sudbinu s Pari. I budimo zahvalni, svjesni svojih privilegija i pomažimo drugima – to je najmanje što možemo učiniti.

Foto: Netflix

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -