Talijanska zastupnica dojila u Saboru: ‘Treba privući pažnju…’

Gilda Sportiello prva je talijanska zastupnica koja je dojila dijete u saboru, piše One News. Upravo ona borila se za to da se ženama omogući dojenje beba tijekom parlamentarnih sjednica, a nakon što je i sama to učinila, u dvorani se začuo pljesak. Dojenje u javnosti i dalje izaziva kontroverze u mnogim društvima pa su nam ovakvi postupci, koji vode prema normaliziranju ove (zapravo prirodne) pojave, veoma potrebni.

Seksizam i objektivizacija… opet

Naime, njezin cilj bio je usvajanje pravila prema kojemu bi žene u saboru mogle istovremeno dojiti te sudjelovati u glasanju i debatama, sve dok njihove bebe ne napune godinu dana. La Repubblica daily prenio je izjavu u kojoj je Sportiello objasnila da se nada da će njezin čin inspirirati poslodavce u Italiji da zaposlenim majkama omoguće i olakšaju dojenje beba , ako one to žele činiti dok su na radnom mjestu.

“Od danas, kad je najviša talijanska institucija dala pravo na dojenje na radnom mjestu, nijednoj ženi, u bilo kojoj profesiji, ono ne može biti uskraćeno”, rekla je Sportiello.

U Italiji nije neobično vidjeti žene koje doje na javnim mjestima poput vlakova ili čekaonica zračnih luka. Iako ova država geografski nije toliko udaljena od Hrvatske, stavovi prema ovoj temi udaljeni su nekoliko svjetlosnih godina. Tako se, recimo, pod Facebook objavom Index.hr na ovu temu našlo mnogo dežurnih kritičara. Naravno, u prvom planu ponovno je seksizam i objektivizacija ženskog tijela.

„Bravo za mamu! Sigurno su i sabornici stajali u redu, glad ne pita🤣👀“.

„Pre*erava se sa sisama“.

„Trebala je i pokazati kako je dosla do tog djetešca… (…)“.

„Dost’ lijepa mamica“.


Pročitajte više: Treba li podržati dojenje na radnom mjestu?


Kako god okreneš, loša je majka

Svi ovi „muškarci“ kao da zaboravljaju da je i njih rodila i (vjerojatno) othranila – žena. Da je možda, ili možda tek hoće, isto to činila i s njihovom zajedničkom djecom. Dojenje beba je najprirodnija moguća pojava, nešto što se događa od početaka ljudske vrste. A ta vrsta po mnogočemu još uvijek zapinje upravo u tim svojim počecima. Iako živimo u 21. stoljeću, žene i dalje osjećaju sram pri spomenu dojenja nekoliko dana, tjedana, mjeseci stare bebe na javnom mjestu.

Ako ostavi bebu kod kuće i ode vani nešto obaviti – loša je majka. Ako povede bebu sa sobom i beba plače jer je gladna – isto je loša majka i k tome još dopušta da bebin plač „uznemirava“ druge ljude. Ako ju doji u javnosti – ta ista javnost ju osuđuje. Ako ode na posao s bebom – loša je majka jer joj dijete nije na prvom mjestu.

Da, žene imaju pravo na porodiljni, no radi se o tome da, ako žena želi povesti dijete na posao i priroda njezinog posla to dopušta, ona bi trebala imati pravo to i učiniti.


Pročitajte više: Prva reklama koja prikazuje realnu sliku dojenja


Dojenje u javnosti – ovo može pomoći

Ono što možda najviše zabrinjava su komentari drugih žena na čin ove zastupnice. Iako bi joj upravo one prve trebale pružiti podršku, neke čine upravo suprotno.

„Dakle, svijet zaista je poludio“.

„(…) kad ih u saboru nema 90% ništa nije bitno, tako je i ova mogla nedoći… ali treba privući pažnju👎pre*eravanje“.

„U parlamentu je sve dozvoljeno, oni rade što hoće. Tako je i ova ponijela dijete da bi glumila brižnu majku. Ne znam na koji još posao možeš ponijeti bebu i izvaditi sisu pod radnim vremenom?😜🤣🤣“

Za sve majke koje se nađu u situaciji da moraju dojiti dijete u javnosti, a okolina na to negativno reagira, stručnjaci su dali nekoliko kratkih uputa. Ono što u trenutku može pomoći je prisjećanje prednosti koje dojenje pruža mami i bebi.

Također, savjetuje se držanje emocija pod kontrolom kako se ne bi uznemirilo bebu te smišljanje mogućih odgovora za okolinu unaprijed, ako majka želi odgovoriti. Recimo, majka može ukazati na prednosti dojenja. Ako se pak bolje osjećate ne upuštajući se u takve razgovore, pokušajte samo ignorirati pojedince koji vas ionako ne poznaju i zapravo nemaju nikakvo pravo obraćati vam se s kritikama o dojenju u javnosti.

I opet se vraćamo onoj: „neka radi tko što hoće, dokle god ne ugrožava ljude oko sebe“. Već je počelo zvučati kao floskula, ali pomaka i dalje nema. Ako majka želi dojiti svoje dijete u javnosti, klonimo se pogleda i pogrdnih komentara. Dojenje u javnosti nije sramota, ono je prirodan čin.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -