Dorothy Dalton poručila ženama da sebe stave u prvi plan te da se ne moraju stalno ispričavati ili pak tražiti dopuštenje

Danas je u prostorijama hotela DoubleTree by Hilton održala konferencija Future Leaders.

Riječ je o završnom projektu Future Leaders koji je drugu godinu zaredom organizirala mreža poslovnih žena Women in Adria u suradnji s nezavisnom platformom ženskog leadershipa Women’s Empowerment Forum (WEF), kako bi povećale broj žena na vodećim pozicijama u tvrtkama i javnom sektoru.

Posebna gošća konferencije

Na cjelodnevnoj konferenciji su proglašene i nositeljice priznanja Future Leaders 2017., a pedesetak sudionica i sudionika imali su prilike prisustvovati i predavanju međunarodne karijerne trenerice i stručnjakinje za ljudske resurse Dorothy Dalton.

Dorothy je kao posebna gošća konferencija još jednom pokazala kakvom se strašću bavi u vođenju žena te je jednako kao i diljem svijeta, i ovdje održala mini-mentoring event sa savjetima za žene.

Žene su obično nervozne kad trebaju držati govore, stoga je Dorothy htjela ohrabriti i osnažiti sudionice te im dala priliku da progovore i da se riješe tog straha. Pritom je naglasila i kako su dvije najvažnije stvari dosljednost i pouzdanost te se povela za citatom Seana Coveya „Postajemo ono što iznova ponavljamo.“

Dorothy Dalton

Žene često misle da nisu dovoljno spremne. „Ne uspijevajući u pripremama pripremate se da ne uspijete“, poznat je citat Benjamina Franklina. Da, trebamo biti mentalno spremne, no trebamo biti svjesne i same sebe, što smo same mi. Stoga je Dorothy pozvala sudionice da kreiraju snažnu priču i poruku i jako je važno da pokažu i brojke. „Dijelite svoju poruku, bilo online (primjerice preko društvenih mreža) ili offline (na networking eventima kao što je ovaj)“, poručila je.

Uz to, upozorila je i na važnost ostavljanja dobrog prvog dojma – osmijeh, kontakt očima, rukovanje i profesionalna slika igraju veliku ulogu u tome..

Stavite sebe u prvi plan

Žene trebaju izaći i iz zone komfora. Budite uravnotežene i kad ste pod pritiskom, ostanite smirene i delegirajte. No, potrebno je prije svega da imate samopouzdanja. I nemojte se libiti tražiti pomoć.

Premda istraživanja pokazuju da su žene bolje liderice, one su i osjećajnije. A vrlo često sabotiraju svoju karijeru jer nemaju plan, ne znaju kamo idu… Kako bi dobile više samopouzdanja, Dorothy im je pokazala i vježbe koje mogu činiti svaki put kad su nervozne. Riječ je o tzv. „power pose“.

Još jedan koristan savjet koji je podijelila sa sudionicama bio je da pripaze na rječnik kojim se služe jer je on itekako bitan. Stoga je pozvala žene da imaju više autoritativan jezik. „Ponekad stavite sebe u prvi plan, recite ‘I lead my team’.“

„I upamtite, ne morate se stalno ispričavati ili tražiti dopuštenje“, poručila je Dorothy.

Za kraj, naglasila je  i važnost uloge mentora, koji će podržavati svaku ženu da postane proaktivna, moćna i utjecajna.

Foto: Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više