Elektronički račun – zakonska novost u digitalnom poslovanju

Digitalna stvarnost donosi promjene u svaki dio života, pa i u onaj vezan za financije i vođenje poslovanja. Koje su promjene stigle u područje plaćanja računa te koje su prednosti ove novosti saznajte u nastavku.

Brža i sigurnija isporuka

Klasični papirnati oblik računa zamijenio je eRačun. Što to znači? Izdavatelj za prodanu robu/proizvode ili pružene usluge izdaje primatelju račun u elektroničkom obliku. Na taj način poduzetnicima se omogućuje brže, jednostavnije, transparentnije,  ekološki prihvatljivije i modernije poslovanje.

Postoje brojne prednosti kod poslovanja izdavatelja eRačuna. Neke od njih su smanjenje administrativnih troškova (papira, kuverti, tonera i sl.),  troškova poštarine, a račun se isporučuje u kraćem vremenu i pohranjuje se na sigurnu i elektroničku arhivu. S druge strane, prednosti za primatelja eRačuna su brzina zaprimanja i obrada računa.

eRačuni se prenose primatelju putem informacijskog posrednika. On je pravna osoba koja, u skladu s europskom normom, pruža usluge zaprimanja i slanja eRačuna i pratećih isprava, a može pružati i uslugu arhiviranja eRačuna. Na hrvatskom tržištu trenutno ima nekoliko informacijskih posrednika s kojima sa može ugovoriti usluga slanja i primanja eRačuna.

Zakonski rokovi

Krajem listopada donesen je Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. Primjena ovog Zakona prvenstveno se odnosi na obveznike primjene Zakona o javnoj nabavi. Ipak, on utječe i na izdavanje računa osoba koje nisu obveznici primjene Zakona o javnoj nabavi, a koji se pojavljuju kao dobavljači naručitelja u sustavu javne nabave. Ovaj Zakon bit će u punoj primjeni polovinom 2019. godine, a do 1. prosinca 2018. godine svi obveznici primjene tog Zakona moraju se osposobiti za primanje eRačuna.

elektronički račun

Obveznici primjene Zakona o javnoj nabavi od 1. prosinca 2018. moraju zaprimiti i ne smiju odbiti eRačun ako mu ga dobavljač pošalje. No, za dobavljača ne postoji obveza da takvom primatelju izda eRačun. Dakle, dobavljač u sustavu javne nabave i dalje može do 1. srpnja 2019. godine izdavati svoje račune koje šalje obvezniku primjene Zakona o javnoj nabavi u papirnatom obliku. Od 1. srpnja 2019. godine on to više neće moći raditi i svoje račune obveznicima primjene Zakona o javnoj nabavi morat će slati u obliku eRačuna.

Bitno je napomenuti da će isporučitelji (dobavljači) moći i dalje izdavati račune u papirnom obliku ako robu/proizvode i usluge isporučuju osobama izvan sustava javne nabave.

Autorica: Iva Grković

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više