Digitalna transformacija je proces o kojemu se govori, pandemija tek pogurala digitalizaciju

Digitalizacija i digitalna transformacija dva su termina koja se redovito spominju i redovito miješaju. Radi se o povezanim procesima, pri čemu digitalna transformacija proizlazi iz digitalizacije, a digitalizacija vodi do digitalne transformacije. U kontekstu pandemije razgovor o ‘digitalizaciji’ postao je sve češći. Pod prisilom lockdowna i drugih fizičkih ograničenja koja je pandemija nametnula, mnoga su se poduzeća prebacila u ‘online ured’. Krenulo se raditi od kuće. Komunikacija se počela odvijati elektroničkim putem, sastanci su se počeli održavati videopozivima, nastava održavati u virtualnim učionicama, kupovina odvijati putem webshopa. To smo nazvali digitalizacijom.  

Zašto digitalizacija?

Digitalizacija je proces koji traje i kompleksniji je nego što se čini, ističe Ana Škeva. „Ljudi misle da se mogu preko noći digitalizirati.“ Škeva je vlasnica Ognja, inače tvrtke koja se bavi najmom printera i multifunkcijskih uređaja, a danas zagovornice document management systema (DMS-a) u Zagrebu. Ana je i osobno pobornica paperless ureda. Iako je njen otac započeo tvrtku koja se bavila isključivo fizičkom dokumentacijom, printanom, s vremenom u Ognju uočavaju da previše vremena troše na organizaciju vlastite dokumentacije o poslovanju. Ubrzo otkrivaju DMS kao menadžment koji djeluje elektronski pa je brži i nije prostorno vezan.  


Pročitajte više: Ana Škeva Boiko: Trebamo težiti uredu bez papira i digitalizaciji poslovanja


Digitalizacija nije dovoljna, to je proces koji bi trebao u nekom trenutku završiti 

Pogrešno se smatra da je online komunikacija i slanje dokumenata putem maila dovoljno da bi se reklo da je neko poslovanje digitalizirano, no potrebno je više od toga – potrebna je digitalna transformacija. Digitalizacija je, dakle, proces pretvaranja analognog sadržaja u njegovu digitalnu inačicu. Često se pogrešno misli da je digitalizacija sama sebi svrha. Pravi bi cilj trebao biti digitalizaciju privesti kraju i napraviti digitalnu transformaciju. To bi značilo mogućnost da se svaki segment poslovanja – od osnivanja, organiziranja, dokumentiranja, komunikacije i prodaje, odvija u digitalnom okolišu.  

Digitalna transformacija je zahtjevni proces 

Procesu digitalizacije se i prije pandemije okrenula Darinka Bistrović, vlasnica čakovečke tvrtke didacta advance, koja se bavi učilima za robotiku. Njihovo se poslovanje u većem dijelu odvija putem njihove mrežne stranice i webshopa. S time su započeli i prije pandemijske krize, ističe ona, jer kad radiš s tehnologijom ranije otkrivaš na koji način tehnologija doprinosi društvu. Kao važan sudionik STEM-izacije Hrvatske, važno im je i pratiti trendove. Ipak, ni vlasnica didacte advance ne može reći da su proveli potpunu digitalnu tranformaciju, jer se radi o zaista zatjevnom procesu.  


Pročitajte više: Što je DMS i zašto može pomoći vašem poslovanju?


Obje se poduzetnice slažu: korona je samo jedna od kriza, koja je možda potaknula digitalizaciju, ali proces je to koji je tek započeo. O digitalnoj transformaciji možemo govoriti, ali prilično smo udaljeni od nje. Jedan od oblika digitalno transformiranog poslovanja bio bi paperless ured, koji bi svu dokumentaciju imao u digitalnom obliku. Tome mnogi teže, ali još uvijek smo daleko od njega zbog mnogih birokratskih procesa koji traže tiskanu papirologiju. Ipak, u nastojanju da neko poslovanje doživi digitalnu transformaciju, ili bar neke procese digitalizacije, važno je imati dobrog suradnika.  

Tekst je pripremljen u suradnji s A1. 

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...
- Advertisment -