Kako ostati koncentrirani i produktivni cijeli radni dan

Buđenje ranom zorom, spremanje doručka, putovanje na posao. Još ako usput i djecu vozimo u školu, a onda napokon dolazak na posao i – dan može krenuti. Red mailova, red sastanaka, red fokusiranog rada, red… svega i svačega. Radni dan je beskonačan i ponekad se i sami čudimo koliko toga smo ‘strpali’ u tih 8 sati rada. Ponekad, nećemo se lagati, produžimo i mrvicu više… Ponekad je zaista teško ostati koncentriran i produktivan cijeli radni dan.

U takvim danima – kaže znanost – od pomoći nam mogu biti eterična ulja. Mara Doljak iz Aromare podijelila je s nama kako ostati koncentrirani i produktivni cijeli radni dan uz pomoć eteričnih ulja. Doljak je osnivačica i direktorica tvrtke Aromara, a bavi se upravo aromaterapijom.

“Kada kombiniramo eterična ulja onda je lijepo znati svoj cilj.  Što želimo postići s tom sinergijom i kombinacijom određenih eteričnih ulja”, objašnjava Doljak.

Eterična ulja za fokus

Dobar miks eteričnih ulja može pripomoći da lakše savladamo dnevne izazove, ostanemo fokusirani i oštrog uma.

Tako upravo blend eteričnih ulja naranče, paprene metvice, limuna, limete i mandarine može pomoći da da povećamo svoj fokus, da budemo bistriji, kreativniji, pametniji, mentalno ažurniji i sposobniji…

“Svako od ovih ulja je ‘oštro’ i pomaže da nam misli budu linearne i da idu prema fokusu, a ne da budu kao vatromet u našoj glavi”, slikovito opisuje aromaterapeutkinja.

Eterično ulje limete poboljšava raspoloženje i pomaže kako kod zamora, tako i kod bezvoljnosti. Djeluje umirujuće, a pogotovo kod stresa. Odlično idu s eteričnim uljem naranče koje podiže raspoloženje kada nas uhvati osjećaj bezvoljnosti ili opterećenosti. Kaže se da naranča potiče hrabrost i rastjeruje osjećaje brige i sumnje u sebe, a i ona smanjuje stres. Raspoloženje podiže i eterično ulje mandarine koje primarno unosi dječju radost i bezbrižnost u život.

Eterično ulje limuna smanjuje tjeskobu, a difuzija eteričnog ulja limuna može imati stimulativni učinak na um. Na mentalnoj razini, ovo ulje ima snažno djelovanje protiv zabrinutosti. Ono uravnotežuje emocije i podiže raspoloženje. Odlično se slaže s uljem paprene metvice koje pruža osjećaj svježine i vitalnosti, a baš ga to čini dobrim odabirom kada želite stvoriti savršeno okruženje za koncentraciju. Ovo ulje osvježavajućeg mirisa mentola rashlađuje i opušta, a izvrsno je za poticanje mentalne jasnoće.

Miks ovih ulja Aromara je spojila u Stay Focused blend.


Pročitajte više: Čajevac za disanje, eukaliptus protiv sluzi… kako eterična ulja pomažu protiv prehlada?


Što donosi miks 9 najefikasnijih eteričnih ulja?

Citronela, Geranij, Limunska trava, Lovor, Pačuli, Eukaliptus, Bosiljak, Paprena metvica, Vetiver. Ovih devet ulja pronaći ćete u blendu INVIZZ. Ova kombinacija ulja, objašnjava aromaterapeutkinja, odličan je za koncentraciju i za naš mentalni mir i jasnoću.

Mirisne note nešto su toplije, naglašava. Iako isto u sebi ima biljke koje odlikuju oštri mirisi, malo je ‘zagrijan’ s još nekim biljkama tipa bosiljka i cimeta.

Ovakav spoj, osim u difuzeru u uredu, idealan je za sve koji dobar dio dana provode ‘na četiri kotača’. Ako dugo putujete na posao, često idete sa sastanka na sastanak, nakapajte do 10 kapi na auto difuzer ili vaticu i udišite u vožnji.

To će, smije se Mara, otjerati mušice, komarce i pauke iz auta, ali će – ono što je i najvažnije – vozač održati svoju koncentraciju i spremnost za sigurnu vožnju.

Članak je pripremljen u suradnji s Aromarom.

Foto: Canva / Aromara

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -