Upoznajte važne i inspirativne žene koje su pisale žensku povijest u Hrvatskoj kroz njihove rasvijetljene osobne priče – Festival svjetla

U mračnim nam je vremenima koja su se nadvila nad nama, potrebna svjetlost. Ovogodišnje izdanje Festivala svjeta u Zagrebu traje do kraja tjedna, a idealna je prilika za izlazak u šetnju gradom ovaj vikend.

Razne skulpture i instalacije u centru

Glavni je grad u srijedu zasvijetlio tisućama lampica i projektorima koji su obojili Zagreb raznim oblicima, uzorcima i audio-vizualnim iskustvima. Siguran znak da je proljeće pred vratima je ovaj događaj koji ‘tjera’ na izlazak u grad, šetnju i uživanje u Lipicancima, cvijeću, mističnim tornjevima i projekciju unutar tunela Grič, koji je i ove godine neizostavna atrakcija. Show počinje u 18 sati, a traje do 23.

Preko trideset lokacija u gradu

Instalacije se nalaze na 16 mjesta na Gornjem gradu, dok se šetnjom Donjim gradom mogu vidjeti na 15 lokacija. Sveukupno je to 31 mjesto gdje su umjetnici svjetla upotrijebili grad kao svoje slikarsko platno, osvijetlivši pročelja zgrada, asfalt nogostupa i šetnica, spomenike, noćno nebo iznad Zagreba i gradske trgove. Ovaj inovativni oblik umjetnosti nikog neće ostaviti ravnodušnim.


Pročitajte više: Kamo za vikend – do vrha zagrebačke gore gondolom


Ponešto za svakoga

Najmlađe će oduševiti osvijetljena igrališta poput onog na Dubravkinu putu i Trgu Mažuranića koji će rasplamsati maštu djece, tjerajući ih da potrče za bojama i poigraju se sa svjetlosnim efektima.  

Zaljubljeni u grad i partnera neka posjete park Grič, iz kojeg se proteže pogled na grad, a tijekom Festivala on je vrt pun čarobnih svjetlosnih skulptura cvijeća oko fontane parka. Projekciju na fasadi zgrade prati glazba poznate hrvatske skladateljice Dore Pejačević.


Pročitajte više: Ovaj vikend okušajte se u nečemu novom i uzbudljivom – evo što je glamping i kako do njega u Hrvatskoj


Žene koje su ostavile trag

Valja istaknuti autore Ivana Marušića Klifa i Anu Hušman, koji su na pročelju osnovne škole u Varšavskoj postavili projekciju videa koji prisjeća gledatelje na važne žene koje su ostavile trag u hrvatskoj povijesti i kulturi. Serijom ilustriranih animacija, otkrijte osobne priče spisateljice, književnice, slikarice, skladateljice i drugih inspirativnih žena, stoji na stranici Festivala.

Foto: Facebook Zagreb

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -