5 online destinacija na kojima možete prodavati svoje proizvode

Brojni se poduzetnici na početku svoje poduzetničke karijere susreću s istim problemom – kako pomoću svog proizvoda doprijeti do što većeg broja kupaca za što manje novca. Različiti poduzetnici taj problem rješavaju na različite načine. Neki ulažu u marketing, drugi se oslanjaju na društvene mreže, a neki pak otvaraju web trgovine i nude svoje proizvode putem interneta.

No, što ako vam je izrada i održavanje web trgovine ipak preveliki zalogaj (što financijski, što organizacijski)?

Tijekom godina razvili su se različiti servisi koji obrtnicima, umjetnicima i malim poduzetnicima omogućavaju da na jednostavan način prodaju svoje proizvode i van granica Hrvatske.

Gdje prodavati svoje proizvode?

Etsy

Jedan od najpoznatijih servisa za prodaju različitih proizvoda zasigurno je Etsy. Ova platforma za prodaju rukotvorina pokrenuta je 2005. godine u New Yorku, upravo kako bi grupa kreativaca i umjetnika mogla prodavati svoje proizvode. Na Etsyju se prodaje sve – od nakita, preko odjeće pa do umjetničkih predmeta.

Ne samo da je Etsy omogućio brojnim umjetnicima i kreativcima da prezentiraju svoje radove i pronađu kupce, već je mnogima omogućio da hobi pretvore u isplativ posao. Tako je i dizajnerici Ani Žaji Petak omogućio da svoje radove ponudi široj publici i tako pronađe naručitelje poput IKEA-e i nekih glasovitih svjetskih časopisa.

Kako prodavati na Etsyju? Ukratko, izradite svoj profil koji ujedno funkcionira kao vaša web trgovina i ponudite svoje proizvode. Što češće nudite nove proizvode, biti ćete bolje rangirani u Etsyjevoj tražilici te će vas veći broj ljudi vidjeti i možda se zainteresirati za vaše proizvode.

Ono što je važno istaknuti je da vi ne isporučujete proizvode Etsyju. On je tu samo kao posrednik i platforma za kontakt između vas i kupaca. Sve dostave se vrše direktno prema kupcu. To je ujedno i izvrsna stvar za poduzetnike koji imaju malu proizvodnju te bi prodaja putem nekog velikog lanca trgovina ili većeg servisa bila previše zahtjevna za njih.

Gdje_prodavati_svoje_proizvode_Etsy

WooHoo

Ako ne želite nuditi svoje proizvode na svjetskom tržištu, hrvatska inačica Etsyja je WooHoo. Ova je online platforma namijenjena za promociju ručno izrađenih i unikatnih artikala.

Registracija na WooHoo.hr je besplatna, a ovisno o broju proizvoda koje želite nuditi, možete odabrati i jedan od modela plaćanja. Svaki model ima svoje prednosti u obliku boljeg pozicioniranja na stranici, veće mogućnosti dijeljenja informacija o proizvodima i slično.

Za razliku od Etsyja koji uzima proviziju od svake prodaje, WooHoo ne naplaćuje proviziju, već se financira od mjesečnih pretplata, odnosno modela.

Gdje_prodavati_svoje_proizvode_woohoo

Shopify

S druge strane Shopify je platforma koja stvara pravu internetsku trgovinu koju je potom moguće integrirati u vlastitu web stranicu. Dok su Etsy i WooHoo posrednici između prodavatelja i kupaca, Shopify je samo alat kojim prodavatelj može doprijeti do kupca.

Svaka web trgovina koja se izradi pomoću Shopifya je jedinstvena i nema zajedničke tražilice proizvoda kojom biste mogli pretraživati isti proizvod među različitim prodavateljima.

Dakle, odaberete li Shopify sami ste odgovorni za procesuiranje narudžbi, naplatu, odgovaranje na upite kupaca i slično. Plus je što kod Shopifya možete integrirati svoju web trgovinu i u fizičkoj trgovini kako biste u svakom trenutku znali koliko proizvoda imate na raspolaganju odnosno kako biste na istom mjestu mogli voditi evidenciju izdanih računa i obavljenih transakcija.

Shopify je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima koji žele na jednom mjestu imati pregled nad svime što ih muči u prodaji proizvoda – od dizajna web stranice i softvera kojim se služe do promocije i prodaje kroz različite kanale.

U Shopifyu se hvale kako njihove alate koristi više od 160 tisuća tvrtki u 150 zemalja svijeta, a među poznatijima su Google, Wikipedia i Tesla Motors.

Gdje_prodavati_svoje_proizvode_shopify

eBay

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za eBay, globalnu web trgovinu koja spaja prodavatelje i kupce. Iako na eBayu mogu prodavati i pojedinci, za one koji žele doprijeti do velikog broja potencijalnih kupaca i nije im problem poslati proizvod na drugi kraj svijeta, ovo bi moglo biti izvrsno rješenje.

eBay služi kao posrednik koji kupcu omogućuje da pronađe proizvod koji traži po najpovoljnijoj cijeni. Kad kupac izrazi interes, na prodavatelju je da ga kontaktira oko količine, isporuke i plaćanja. Činjenica da eBay funkcionira na globalnoj razini daje određenu dozu sigurnosti da ćete zaista dobiti novac za svoj proizvod te da vas netko neće bez veze zavlačiti. No, isto tako kupcima daje sigurnost da će plaćeni proizvod zaista dobiti.
Prodavatelji koji uredno isporučuju proizvode u roku s vremenom dobivaju različite statuse koji kupcima daju do znanja koliko je prodavatelj ozbiljan i profesionalan. Što su kupci zadovoljniji isporučenim, to je status viši.

Nije rijetkost da se kao prodavatelji pojavljuju i trgovine odnosno proizvođači nekih proizvoda koji na taj način mogu svoje proizvode ponuditi i na aukciji gdje će oni biti prodani za najvišu ponuđenu cijenu.

Gdje_prodavati_svoje_proizvode_ebay

eBay Enterprise

Za ozbiljnije prodavatelje, eBay je osmislio cijeli sustav koji se sastoji od platforme za online i prodaju u fizičkoj trgovini, za kontrolu narudžbi, marketing pa čak i pronalaženje podizvođača u trenutcima kad imate previše narudžbi koje ne možete ispuniti.

eBay Enterprise je izvrsno rješenje za one poduzetnike koji se žele probiti na neko tržište koje im nije domaće (primjerice, ako žele svoj proizvod prodavati i u Francuskoj) jer sve mogu kontrolirati s jednog mjesta, a istovremeno im eBay daje cijeli niz potpornih usluga kojima to mogu lakše i jednostavnije ostvariti.

Gdje_prodavati_svoje_proizvode_ebayenterprise

Kaymu

Kaymu je internet trgovina koja funkcionira na istom principu kao i svjetski popularan eBay. Glavna je razlika što se Kaymu fokusira na spajanje lokalnih prodavatelja i lokalnih kupaca. Prodavateljima nude platformu za prodaju i oglašavanje proizvoda, a kupcima mogućnost da na jednom mjestu pronađu proizvod koji traže .

Kupce se potiče da ostavljaju svoje recenzije proizvoda i poslovanja s prodavateljima te se na taj način gradi reputacija prodavatelja. Prodavatelji koji ne isporučuju na vrijeme ili isporučuju loše proizvode, neće moći dugo poslovati putem Kaymua jer će njihova reputacija biti loša pa će im proizvodi biti lošije rangirani u tražilici.

Registracija je i za prodavatelje i za kupce besplatna, a prodavatelji svoju prisutnost na stranici plaćaju provizijom od svake prodaje. Za razliku od eBaya, Kaymu prodaje samo unutar granica Republike Hrvatske i izvrstan je kanal za predstavljanje proizvoda malim i srednjim tvrtkama.

Dakle, ako želite prodavati svoje proizvode i putem interneta, a niste sigurni da je ulaganje u web trgovinu trenutno moguće, okušajte se na nekoj od ovih platformi. U većini slučajeva jedino što možete izgubiti je nešto vremena, a tko zna koliko kupaca možete dobiti.

Foto: Screenshots

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -