U ponedjeljak u 16 stani – za Nizamu, za Petru, za sve

I nas ovdje ubijaju, a institucije ne štite – zato hajmo stati! Poručuju ovo žene diljem Hrvatske, solidarne sa ženama iz Bosne i Hercegovine koje su odlučile mirno prosvjedovati nakon brutalnog ubojstva mlade Nizame Hećimović.

Žene u Hrvatskoj solidarne sa ženama BiH

Nizamu je bivši partner usmrtio prenoseći to na Instagram liveu. Prije toga tražila je sudsku zaštitu koja joj nije odobrena. Njezinu lokaciju njezinom je ubojici navodno otkrila sama policija. Gdje su institucije kada treba obraniti žene, pita se regija. I baš zato pozivaju da se stane, jer – “ako stanu žene, stat će svijet”.

U ponedjeljak, 21. kolovoza u 16 sati žene u Hrvatskoj stat će na 15 minuta.

“Gdje god da se nalaziš – sama ili u grupi, na poslu, u autu, u kuhinji, u trgovini, na ulici – stani na 15 minuta. Ti koja radiš, liječiš, učiš, voziš, čistiš – stani. Obustavi svoj rad. Odbij poslušnost” – apelira se na žene, da budu solidarne sa žrtvama femicida.

Akciju “Stani” organiziraju ženske organizacije i inicijative. Ujedno, 21.kolovoza 2023. organiziraju javnu akciju „Sigurnost žena je odgovornost države“ u 13 gradova u Hrvatskoj. Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović.

“Njezino ubojstvo pokazalo je još jednom nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja”, poručuju organizatori.

Nasilje nad ženama izjednačeno s vožnjom bez tramvajske karte

Ističu da nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja, naglašavaju.

“Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju. Simboličkim javnim akcijama žene traže od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja”.

Svoja su traženja i zahtjeve podijelili na četiri točke:

  1. da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida
  2. definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu
  3. donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu
  4. donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu

U Zagrebu će se akcija održati u ulici grada Vukovara 49, ispred Ministarstva pravosuđa i uprave u ponedjeljak u 11 sati.


Pročitajte više: Film “Samo kad se smijem” hrvatske redateljice zanijemio publiku na SFF-u


Odgovornost leži na zakonu, institucijama i društvu

Prosvjeduje se već danima diljem BiH, ne samo u Gradačcu. Tri dana nakon ubojstva organizirana je protestna šetnja i u Tuzli. Tom šetnjom građani BiH pozivajuo na odgovornost, na izmjene zakona, žele pokazati da im je dosta i da Nizamino ubojstvo neće zaboraviti za tri dana, naglasila je aktivistikinja Amra Avadić, prenosi Radio Sarajevo.

Nakon ispraćaja Nizame Hećimović građani Gradačca okupili su se na gradskom trgu u mirnom prosvjedu. Poručili su da se sustav mora mijenjati da bi se svi skupa osjećali sigurnije, jer “Nije Nizamu ubio samo Nermin” već sustav koji joj nije pružio zatraženu podršku. Građani poručuju da monstruozni čin Nermina Sulejmanovića pokazuje postojanje anomalija u društvu, piše Klix.ba.

Osim institucija, odgovornost snosi i društvo koje na nasilje nad ženama odmahuje rukom i okreće glavu. I to nije slučaj samo u Bosni i Hercegovini, isto je i u Hrvatskoj. Zato žene diljem Hrvatske solidarno staju u ponedjeljak u 16. Zbog Nizame i svih drugih žena koje se više ne mogu obraniti, koje ne mogu zatražiti pomoć. Zbog Petre, žrtve femicida u Bisagi koju je bivši partner zajedno sa sobom raznio bombom. Petrin slučaj je četvrti femicid u Hrvatskoj u 2023. Na žalost, pitanje je je li i posljednji. Za sve njih, ali i sve žene koje trpe nasilje, koje mu se odupiru, koje smišljaju izlaz – u ponedjeljak u 16 se solidarno stoji i poziva na promjenu sustava, zakona i institucija. Naposlijetku – i društva.

Društva koje, kad god se femicid dogodi, piše komentare poput “znala je kakav je”, “zašto nije pazila koga bira”, “žena treba biti financijski neovisna da bi se maknula” i “zašto se nije maknula na vrijeme”.


Pročitajte više: Femicid u Hrvatskoj: Zakoni podupiru nasilje, a društvu je ono ‘incident’


Sestrična žene ubijene u Bisagu: ‘Ništa ne jamči sigurnost’

Ništa od toga ne drži vodu. Zato dijelimo ovdje poruku Sandre Čuljak, sestrične žene koju je u Bisagu bombom usmrtio bivši partner. Sandra je na svom Instagram storyju sažela sve što se o temi može reći.

“Prije malo više od mjesec dana, moju sestričnu je bivši partner raznio bombom u njezinom stanu u kojem je živjela sa svojom kćeri, koju je herojski spasila i žrtvovala sebe”, započela je pa razbila mit da se takva situacija ne može dogoditi obrazovanoj i financijski neovisnoj ženi.

“Moja sestrična bila je obrazovana, financijski neovisna, svjesna opasnosti koja je dolazila od tog muškarca, potražila je pomoć, prijavljivala ga je redovno. Godinama. On ju je uhodio i uznemiravao. Godinama. Nje više nema. Nema niti njega. Ubio je i sebe. Ostalo je samo dijete bez majke”, napisala je Sandra pa poslala apel: suzdržite se od komentara kako žene trebaju paziti koga biraju, kao trebaju biti financijski neovisne, kako se trebaju informirati, zaštititi se, potražiti pomoć, prijaviti…

“Žene sve to već rade, žene sve to već jesu. A nasilnici žive među nama, u svim slojevima i porama ovog društva. Ništa, ali ništa vam ne jamči sigurnost dok god se ne promijeni zakon i nadležne institucije ga krenu provoditi na prvu prijavu“, poručila je pa apelirala i na društvo, svakog pojedinca.

“Ne spuštajte pogled, ne okrećite glavu, ne odmahujte rukom. Reagirajte ne nasilje. Svako i najmanje nasilje. I ono za koje su vas uvjerili i odgajali da nije strašno, da je normalno, da je to tako. Nema opravdanja”, zaključila je influencerica.

Foto: Canva / Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -