Što je Hashimotov sindrom i kako ga prepoznati?

Hashimotov sindrom ili usporen rad štitnjače autoimuna je bolest koja se javlja zbog stresa, genetike, manjka joda u organizmu i drugih čimbenika koje je izazivaju. Zbog nespecifičnih simptoma nije je jednostavno prepoznati, donosimo simptome i uzroke ove bolesti koja se češće javlja kod žena u kasnijim godinama.

Tijelo uništava štitnjaču

Simptomi su brojni i lako ih je zamijeniti sa simptomima drugih stanja. Umor, pospanost, dekoncentracija, bezvoljnost, depresija, opadanje kose, problemi s menstrualnim ciklusom i libidom, neplodnost, nepravilan rad srca, glavobolje, dobivanje na težini, zatvor, niska razina željeza i problemi s očima, dio su simptoma Hashimotovog sindroma, najčešćeg uzroka slabijeg rada štitnjače, koji se javlja u oko 10 posto žena i 6 posto muškaraca, navodi 24sata.hr.

Hashimotov sindrom je autoimuna bolest štitnjače u kojoj ljudski obrambeni sustav ne prepoznaje normalne dijelove stanica štitnjače kao svoje pa razvija antitijela koja se bore protiv molekula štitnjače i time je uništavaju.


Pročitajte više: Stari virus majmunskih boginja širi se Europom – Što ga uzrokuje i kako se prenosi?


Što utječe na razvoj ovog sindroma?

Stres, pušenje, neke virusne bolesti i lijekovi povećavaju rizik za pojavu ove bolesti. Jedan od vrlo čestih uzroka je i genetika. Ako je netko u obitelji imao Hashimotov sindrom, veća je vjerojatnost da će se bolest pojavljivati i u sljedećim generacijama. Simptomi se vrlo teško prepoznaju i katkad  razlikuju od karakternih osobina pojedinaca pa mogu proći godine dok bolest ne bude dijagnosticirana i počne se liječiti.

Za postavljanje točne dijagnoze poremećaja potrebno je učiniti kompletnu obradu štitnjače koja uključuje pregled tireologa (subspecijaliste za štitnjaču), ultrazvuk štitnjače s color Dopplerom, scintigrafiju štitnjače, punkciju štitnjače pod kontrolom ultrazvuka, određivanje hormona (TSH, FT4 i FT3) i antitijela ili protutijela (anti-TPO i anti-Tg).

„Povišena antitijela ukazuju na aktivnu formu bolesti, premda ona mogu u određenim fazama biti i uredna. Citološka analiza potvrđuje mikroskopsku dijagnozu, a i druge pretrage imaju karakterističan nalaz kod Hashimotovog sindroma, tako da samo kombinacija pretraga može potvrditi ili isključiti poremećaj“, objašnjava tireolog Miodrag Lasić za 24sata.hr.


Pročitajte više: Što je afazija, bolest zbog koje se Bruce Willis povukao iz glume, a Sharon Stone ponovno je učila hodati i govoriti?


Smanjena funkcija štitnjače

Ovaj sindrom je dobio ime po japanskom liječniku i znanstveniku Hakaru Hashimoto koji je 1912. prvi puta opisao upalne promjene na štitnjači. Radi se o autoimunoj bolesti, gdje uslijed promjena u funkcioniranju imunološkog sustava dolazi do pojačanog stvaranja određenih protutijela sa specifičnim proupalnim djelovanjem na štitnjaču. Posljedica aktivnosti protutijela je kronična upala tkiva štitnjače koja u konačnici dovodi do smanjene funkcije štitnjače – hipotireoze. Značajno češće pogađa žene, a njezina učestalost raste s dobi, navodi Adiva.hr.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -