HTC jedini proizvođač pametnih telefona sa ženom na vrhu

U sektoru tehnologija i tehnološkog razvitka žene su tradicionalno manje zastupljene. Situacija je ista u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija, među koje spadaju i proizvođači ‘pametnih’ telefona. U ovome sektoru, jedina kompanija koja se bavi proizvodnjom ‘pametnih’ mobilnih telefona sa ženom na poziciji glavne izvršne direktorice je tajvanska korporacija HTC.

Cher Wang – glavna izvršna direktorica i suosnivačica korporacije HTC

Cher Wang,  suosnivačica i članica uprave HTC-a, nedavno je imenovana glavnom izvršnom direktoricom ove mobilne korporacije. Wang je 1997. godine, zajedno sa svojim suradnicima, osnovala mobilnu korporaciju HTC – danas jednu od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svijetu. Wang se već tri godine nalazi na Fortuneovoj listi top 100 najmoćnijih žena na svijetu, a 2014. godine na listi je zauzela 54. mjesto te se smatra jednom od najutjecajnijih žena u tehnologiji. Osim toga što je suosnivačica HTC-a, Wang je 1987. godine osnovala i kompaniju pod nazivom VIA, koja je najveći nezavisni proizvođač integriranih sklopova na svijetu. Osim što je jedna od najmoćnijih žena na svijetu, Wang je i veliki filantrop. Tako je primjerice, 2011. godine svojim donacijama pomogla u pokretanju Guizhou fakulteta u Kini – neprofitnog fakulteta koji omogućuje besplatno školovanje studentima koji dolaze iz siromašnih obitelji. Veliki se dio njene filantropije usmjerava upravo na obrazovanje.

Proizvođači mobilnih telefona imaju veliki manjak žena

Nedavno provedeno istraživanje o broju zaposlenih žena u kompanijama koje se bave proizvodnjom pametnih telefona, pokazalo je da se veliki proizvođači smartphoneova bore s manjkom zaposlenih žena. U ukupnom broju zaposlenih u kompaniji najveći manjak zaposlenih žena imaju Samsung (84 posto zaposlenih muškaraca i samo 16 posto žena) i Microsoft (83 posto muškaraca i 17 posto žena). Situacija nije mnogo bolja ni u drugim kompanijama. No, HTC uvjerljivo vodi na listi te je rodna nejednakost najmanja u ovoj kompaniji. Naime, u strukturi ukupnog broja zaposlenih u kompaniji, HTC ima 51 posto zaposlenih muškaraca i 49 posto zaposlenih žena.

Ali, što se tiče vodećih, seniorskih pozicija u kompanijama, situacija je svugdje više-manje ista s time da u LG-u nema ni jedne žene zaposlene na seniorskoj poziciji. U HTC-u takve pozicije drži 80 posto muškaraca i samo 20 posto žena.

Na sreću, naša regija je tu dobar primjer jer se na čelu regionalne podružnice HTC-a Adria nalazi se Petra Razić Rogić.

Foto: Flickr/VIA Gallery

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više