Što je u odgoju danas zahtjevnije u odnosu na odgoj ranije i kako odgovoriti na te izazove?

Skoro svakodnevno možemo čuti „djeca danas nisu što su nekad bila“. Razlike definitivno postoje, no ja se osobno ne bih složila s ovime, odnosno ne bih „prst uperila“ u djecu. Prvo što trebamo uzeti u obzir je društveni kontekst zbog kojeg su izazovi odgoja veći nego ikad.


Pročitajte više: Edukatorica roditelja Glorija Peranić: Velik dio društva još uvijek misli da je ‘batina je izašla iz raja’ kvalitetna odgojna metoda!


Koji su izazovi odgoja danas?

Ranijih godina kućanstvo su dijelile šire obitelji i sve obaveze bile su raspodijeljene na više članova. Tako su i u brizi za djecu pomagale bake, tete i ostali, a majke su uglavnom bile nezaposlene. Danas je podrška širih obitelji značajno manja, a društveni pritisci izvana puno veći. Ne samo da su mame zaposlene, nego se od njih često očekuje da budu savršene u svim svojim ulogama: kao mame, žene, prijateljice, kćeri, poduzetnice ili zaposlenice..

Osim toga, živimo u vremenu kada je dugačka „To do“ lista na neki način stvar prestiža. Utrkujemo se jedni s drugima tko će imati više obaveza, čije će dijete pohađati više aktivnosti, a u pozadini se utrkujemo sami sa sobom, otkrivajući što od toga želimo, a što mislimo da želimo jer je „Instagram friendly“.

Još jednu razliku u odgoju nekad i danas predstavlja rad stručnjaka u području dječjeg razvoja i odgoja. Stručnjaci su oduvijek istraživali ove teme, no informacije nisu bile tako dostupne roditeljima, kao što su danas. Ipak, rekla bih da ovdje postoji i druga strana medalje, a to je previše izvora informacija (objašnjenih stručnom terminologijom), koje zaposleni roditelji ne stignu proučiti. Tako se na neki način stvara dodatni pritisak važnosti pravilnog poticaja u prvoj godini, u prve 3, prvih 6, prvih 13…

Osobno smatram da društvene mreže također mogu stvoriti dodatni pritisak na roditelje, u vidu uspoređivanja ili straha od posramljivanja, primjerice popularno nazvanog „mom shaming-a“.

Sad kada smo identificirali neke od okolnosti koje nam otežavaju odgoj, možemo odgovoriti i na pitanje kako te okolnosti spriječiti ili ublažiti.


Pročitajte više: Glorija Peranić zna kako znanje iz biznisa primijeniti u odgoju!


Što kao roditelj možete učiniti?

Dva glavna pravca koja roditelju danas mogu pomoći jesu rad na sebi i rad na odnosu s djetetom. Rad na sebi nije moje područje rada, no u kontekstu odgoja smatram važnim rad na našim uvjerenjima i iskustvima iz djetinjstva te dobra organizacija svojih prioriteta i energije u danu. Kada govorimo o odnosu s djetetom, od presudne je važnosti poznavati osnove djetetovog razvoja i to iz sljedećih razloga. Znanje o specifičnostima djetetovog razvoja omogućava nam razumijevanje njegovih ponašanja. Tek kada razumijemo zašto se dijete ponaša na određeni način možemo prilagoditi svoj pristup. U protivnome, ako ne znamo uzrok nekog izazovnog ponašanja možemo ih tumačiti kao „namjerna“, „izazivanja“, „provociranja“ i ostalo, što narušava odnos. Tako upadamo u začarani krug jer je upravo odnos preduvjet bilo koje daljnje suradnje s djetetom.

Ako ne znate odakle krenuti predlažem sljedeće aktivnosti:

  • Zapišite popis svojih odgojnih želja i ciljeva (Kako bi voljeli da vaša obiteljska svakodnevica izgleda? Sljedeće, koje bi karakteristike htjeli vidjeti kod svog djeteta kada poraste). Kada ste sastavili taj popis prijeđite na trenutnu situaciju – koliko se željena svakodnevica razlikuje od stvarne? Zatim, radite li na tome da potaknete karakteristike koje bi htjeli vidjeti kod svojeg djeteta – ili vam dan preuzimaju sukobi i brojne aktivnosti koje ne ostavljaju dosta prostora za poticanje željenog?
  • Uzmite barem nekoliko minuta dnevno za sebe. Pored djece i posla to je jako teško, ali i jako nužno. Poželjno je napraviti nešto što vas veseli i smiruje (nebitno je li to masaža lica, svjesno disanje, zapisivanje misli i osjećaja na papir ili bilo koja druga aktivnost za koju imate tih nekoliko minuta u danu). Ipak, to ponekad nije dovoljno, odnosno ne može zamijeniti situacije u kojima trebamo stručnu pomoć terapeuta.
  • Vezano za educiranje o dječjem razvoju – nastojte popratiti sadržaje o trenutnom stupnju razvoja na kojem je dijete te o sljedećem nivou razvoja kako bi se za isti mogli pripremiti (i poticati). Već najosnovnije informacije o funkcioniranju djetetovog mozga pomoć će razumijevanju djetetovih ispada, a objašnjene su laičkim jezikom u brojnim knjigama te u ovom videu.

Autor: Glorija Peranić, edukatorica za odgoj

Foto: Privatna arhiva, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

elegantna haljina

Elegantna haljina može se nositi na više od jednog načina –...

Anh Sundstrom modna je blogerica iz Tiburona, SAD. Na svojem blogu 9to5 chic dijeli prekrasne i jednostavne modne kombinacije, te nam...
- Advertisment -