Jeste li sigurni da uplaćujete u pravi obvezni mirovinski fond?

Prije nešto više od godinu dana provedene su promjene vezane za ulaganje obveznih mirovinskih fondova, što je dovelo do podjele obveznih mirovinskih fondova u A, B, i C kategorije. Te promjene su omogućile da s istim iznosom ulaganja na duži vremenski rok ostvarimo veći prinos, te time direktno utječemo na visinu svoje mirovine bez povećanja uplata.

Fond A, B i C

Prije nego pređemo na prinose, evo kratkog pojašnjenja za one koji još nisu upoznati s promjenama koje je 2014. godine donijelo uvođenje tri fonda u koje su građani bili raspoređeni ili su se za određeni fond sami trebali opredijeliti.

Fond A ulaže najviše do 55% neto vrijednosti svoje imovine u dionice čiji su izdavatelji iz Republike Hrvatske, članice EU ili OECD zemalja. Najliberalniji je po ulaganju, pa je namijenjen onima koji imaju više od 15 godina do mirovine, a za preporučiti je onima koji tek ulaze u svijet rada.

Važno je napomenuti da minimalno 40% neto imovine fonda mora biti uloženo u kunama, što jasno govori da kroz taj fond možemo očekivati disperziju rizika kroz valutnu klauzulu. U fondu A osiguranici mogu ostati do 10 godina prije odlaska u mirovinu, kada ih se automatizmom prebacuje u fond B.

Fond B najviše 35% neto vrijednosti smije ulagati u dionice čiji su izdavatelji iz Republike Hrvatske, članice EU ili OECD zemalja. U njemu je ostalo najviše osiguranika, jer su osiguranici automatizmom stavljani u fond B ako se nisu odlučili za promjenu fonda. Minimalno 60% neto imovine fonda mora biti investirano u kunama. U fondu B osiguranici mogu ostati do 5 godina prije odlaska u mirovinu, kada ih se automatizmom prebacuje u fond C.

Fond C ne smije ulagati u dionice, a izloženost investicijskim fondovima ograničena je na 10%  imovine. Minimalno 70% neto imovine fonda mora biti uloženo u obveznicama Republike Hrvatske, članica EU ili OECD zemalja i minimalno 90% neto imovine fonda mora biti investirano u kunama, što jasno govori da osiguranik u tom fondu nema disperziju rizika kroz valute. U fondu C osiguranici mogu biti kroz cijelo vrijeme uplata ako to žele, ali bit će sigurno prebačeni 5 godina prije odlaska u mirovinu.

Prinosi

Nakon nešto više od 13 mjeseci od promjene, gore navedene razlike u strukturi i pravilima ulaganja jasno pokazuju razlike u prinosima:

Mirex* fonda A pokazuje za zadnjih 12 mjeseci prinos od 8,49 posto, a 9,62 posto bi bio  prosječni godišnji prinos kada bi fondovi kategorije A nastavili raditi ovakav prinos.

Mirex* fonda B pokazuje za zadnjih 12 mjeseci prinos od 5,21 posto, a od osnutka su fondovi kategorije B ostvarili su prosječan prinos od 5,83 posto.

Mirex* fonda C pokazuje za zadnjih 12 mjeseci prinos od 6,69 posto, a 7,09 posto bi bio  prosječni godišnji prinos kada bi fondovi kategorije C nastavili raditi ovakav prinos.

*srednja vrijednost svih fondova u istoj kategoriji 

Za fond B možemo reći da je navedeni prosječan prinos od osnutka nešto što možemo očekivati kroz duži vremenski period, jer ti fondovi postoje više od 13 godina i iza sebe imaju nekoliko dobrih godina ulaganja kada je imovina rasla, i nekoliko lošijih godina za ulaganje kada su pokazali sposobnost čuvanja i zaštite imovine ulagača.

S obzirom na to da fonda A i fond C postoje tek 13 mjeseci, nemoguće je govoriti o vjerodostojnim prosječnim prinosima koji će se održati na duži vremenski period. Međutim, iz trenutnih podataka možemo zaključiti da bi fond A dugoročno trebao imati najbolji prinos, što je i za očekivati s obzirom na to da ima mogućnost više novaca ulagati prema dionicama i prema stranim tržištima u drugoj valuti.

Velika razlika u prinosima

Osiguranik koji se danas prvi put zapošljava, star je 25 godina, izabire fond A, trenutno prima prosječnu plaću 5.268,00 HRK neto. Taj osiguranik bi izdvajao u drugi obavezni mirovinski stup oko 370,00 HRK mjesečno. Pretpostavimo da će fond A dugoročno raditi 7,83 posto prinosa godišnje, odnosno 2 posto godišnje veći prinos u odnosu na fond B koji je trenutno na 5,83 posto po godini.

Nakon 30 godina uplata, taj osiguranik bi u fondu A imao 504.817,84 HRK. Međutim, ako bi od samog početka uplaćivao u fond B nakon 30 godina uplata taj osiguranik bi u fondu B imao 349.701,16 HRK.

Razlika je 155.116,68 HRK.

Razlika se povećava

Razlika se još povećava ako uzmemo i zadnjih 10 godina koje osiguranik mora odraditi do pune mirovine. U tom periodu uplata se nastavlja u fondu B, gdje osiguranik po zakonu mora biti smješten 10 godina prije mirovine.

Prenijeli smo 504.817,84 HRK u fond B, nastavili uplaćivati 370,00 HRK mjesečno. Nakon 5 godina imamo 695.763,85 HRK. Zadnjih 5 godina moramo provesti u fondu C i možemo očekivati da će prinos u fondu C biti nešto niži kroz godine, s obzirom na strukturu ulaganja. Pretpostavka je da će se kretati oko 4 posto godišnje.

Nakon 40 godina radnog staža ovaj osiguranik bi uz pretpostavljene prinose trebao imati oko 870.989,35 HRK. Osiguranik koji je cijelo vrijeme proveo u fondu B i samo zadnjih pet godina u fondu C, nakon 40 godina trebao bi imati oko 620.453,91 HRK.

Razlika je 250.535,44 HRK.

Osiguranici mogu napraviti promjenu fonda jednom u tri godine i to u godini kada napune godine života koje su djeljive s tri i u kalendarskom mjesecu u kojem je osiguranik rođen.

Veliki dio mirovine koji ćemo dobivati iz obveznih mirovinskih fondova upravo ovisi o kapitaliziranom iznosu u drugom mirovinskom stupu. Osiguranici mogu napraviti promjenu  fonda jednom u tri godine i to u godini kada napune godine života koje su djeljive s tri i u kalendarskom mjesecu u kojem je osiguranik rođen.

Promjena kategorije fonda je besplatna. Osiguranici koji su zaposleni na istom radnom mjestu, s istom plaćom i s istim godinama radnog staža, imat će različite mirovine upravo radi ”pravog ili krivog” odabira obaveznog mirovinskog fonda.

Autor: Zoran Balija, direktor odjela za planiranje osobnih financija u Progreso grupi.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sport i menstruacija

Sport i menstruacija: poznavanje menstrualnog ciklusa ih može savršeno ujediniti

Bilo da ste profesionalna ili rekreativna sportašica, poznavanje načina na koji vaš ciklus utječe na trening ključno je za postizanje vašeg...
- Advertisment -