Kada se zauzeti za sebe i druge?

Jeste li se ikada našli u situaciji da morate birati stranu? Vjerojatno je odgovor na to pitanje da. U životu se često susrećemo s odlukama je li nešto crno ili bijelo, dobro ili zlo. Današnji svijet je takav da nas prisiljava da odaberemo jednu ulogu ili jednu stranu u konfliktu.

Najpoznatiji primjer će vam vjerojatno biti onaj da nas društvo definira i prisiljava nas da se definiramo ili kao poslovne žene, ili kao majke, jer jedno i drugo nikako ne ide skupa. Što tada napraviti? Kako nekome reći da možete biti oboje i ono najvažnije, kada je vrijedno zauzeti se za sebe i druge, a kada jednostavno odustati od rasprave?

Nemamo samo jednu ulogu u životu

Ash Beckham, govornica i borac za jednaka prava u govoru na TEDovoj konferenciji, kroz vlastitu priču, ali i neke životne mudrosti, objasnila je kako se možemo zauzeti za sebe, ali i za druge.

Svoju priču započinje kada je otišla sa sestrom i njenom trogodišnjom kćerkom u jedan dječji dućan, gdje ju je žena koja je tamo radila slučajno zamijenila za muškarca. U tom trenutku Ash je imala sekundu da odluči hoće li se zauzeti za sebe i pokvariti uzbuđenje nećakinje ili neće ništa reći i kasnije se sramiti jer se nije zauzela za sebe.

Kako Ash kaže, oduvijek nas uče da živimo u svijetu u kojem postoji samo crno i bijelo, u svijetu u kojem ne postoji sivo područje. Odnosno, postoji samo polaritet – dvije potpuno suprotne strane. I društvo u kojem živimo nas prisiljava da odaberemo jednu stranu – ili smo za rat ili protiv, ili smo za gej prava ili protiv, i sl.

„Problem kod polariteta, kod tih suprotnosti, je to što eliminira individualnost naših ljudskih iskustava, što ga čini kontradiktornim našoj ljudskoj prirodi“, rekla je Ash.

Kao ljudska bića smo često prisiljeni birati strane i ako ih biramo, gubimo svoju ljudsku prirodu. Umjesto toga, Ash predlaže da odaberemo dualnost, odnosno dvojnost – sposobnost da budemo više od jedne stvari.

Tako primjerice možemo biti poslovne žene i dobre majke, ili veterani rata mogu biti i zagovornici mira. Samo je pitanje: „Imamo li hrabrosti biti oboje?“

Moramo slijediti svoj moralni kompas

Kako bismo mogli imati više stvari i definirati se u više područja, Ash kaže da moramo slijediti svoj moralni integritet, svoj moralni kompas.

„Naš moralni integritet je naša odgovornost i moramo ga braniti, čak i onda kada to nije primjereno“, savjetovala je Ash.

Tako je za primjer dala situaciju kada je njezinu seksualnost, odnosno činjenicu da je Ash lezbijka, branila njena kolegica s posla, s kojom Ash nije imala mnogo zajedničkog. Njena je prijateljica dolazila iz druge države, iz sasvim drugačije kulture, iz obitelji tradicionalnih katolika. Ali nije dopustila da je te stvari definiraju i branila je svoju prijateljicu jer je to bilo ispravno. Možda ne primjereno za njenu obitelj, kulturu i društvo iz koje je dolazila, ali moralno ispravno.

Ljudi su izuzetno kompleksna bića i nemaju samo jednu osobnost i u životu nemaju interes u samo jednoj stvari. Ali ako se želimo razviti kao osobe, moramo posjedovati moralni integritet i odlučiti u kojim situacijama bi trebali braniti sebe i druge. Želimo li biti nečiji prijatelji i saveznici, moramo poduprijeti i ono dobro, ali i ono loše.

Kada se zauzeti za sebe? Ovisno situaciji i suprotnoj strani. Ako mislite da je vrijedno rasprave i ako su vaši osjećaji povrijeđeni, pokušajte objasniti tko ste vi. Ako smatrate da rasprava nema smisla ili se ne osjećate povrijeđeno onim što je rečeno, onda je svakako bolje prešutjeti.

Što je Ash napravila nakon što ju je žena na početku priče zamijenila za muškarca? Apsolutno ništa. Jer je shvatila da je sreća njene nećakinje u tom trenutku ipak važnija. A žena koja joj je to rekla, na kraju joj se ispričala – shvatila je svoju pogrešku i slijedila svoj moralni kompas.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više