Tehnološka kompanija FireEye nema problema sa pronalaskom ženskih talenata

Kara Wilson, Barbara Massa, Julie Cullivan i Alexa King četiri su žene zaposlene u kompaniji FireEye koja se bavi sigurnošću na internetu. Četiri žene, koje rade na različitim pozicijama u kompaniji ne mogu biti drugačije, ali u kompaniji su poznate pod zajedničkim nazivom „Kvartet“. Kako vide budućnost žena u tehnološkoj industriji otkrile su u intervjuu za Womenetics.

Kvartet koji dominira kompanijom FireEye

U američkoj kompaniji FireEye, smještenoj u Silicijskoj dolini, rade četiri žene sa zajedničkim ciljem borbe protiv zločina, špijunaže i terorizma na internetu. Takozvani „Kvartet“ čine Kara Wilson, direktorica marketinga, Barbara Massa, potpredsjednica ljudskih resursa, Julie Cullivan, direktorica Odjela za informiranje i glavna savjetnica Alexa King.

Barbara Massa se početkom 2013. godine priključila FireEyeu, a ubrzo su slijedile i Wilson i Sullivan krajem iste godine. 2012. godine, kada je Alexa King došla raditi za kompaniju, bila je prva žena imenovana u upravljački tim od osnivanja kompanije 2004. godine. Danas su sve četiri žena na vodećim pozicijama kompanije, što je još jedan razlog zašto se ova kompanija ističe u tehnološkoj industriji.

„FireEye je jedna od nekolicine kompanija u tehnološkoj industriji koja odražava različitost kojoj mnoge kompanije teže. To pomaže u stvaranju ugodnijeg radnog okruženja gdje se različita iskustva, stručnosti i mogućnosti koriste kako bi se stvorila bolja rješenja“, rekla je King.

Edukacija djevojaka ključna za povećanje broja žena u tehnološkoj industriji

Sve četiri žene su majke i to majke djevojčica te su svjesne velikog nedostatka žena u STEM područjima, naročito u tehnološkoj industriji. Upravo zbog toga vjeruju da je ključ za povećanje broja žena u ovim industrijama edukacija i to edukacija mladih djevojaka od najranije dobi jer se mlade djevojke educira i usmjerava drugačije nego dječake.

„Ta razlika počinje u ranom razdoblju edukacije djevojaka i ako nećemo tražiti načine kako učiniti tehnologiju, znanost i matematiku zanimljivijom mladim djevojkama i dalje ćemo vidjeti tu razliku“, rekla je Cullivan, koja vjeruje da je mentorstvo studentica zapravo ključno.

Wilson predlaže i uvođenje programa mentorstva u škole, gdje bi same majke zaposlene u ovim industrijama bile uključene u programe edukacije, gdje bi mogle objasniti mladim djevojkama što rade i zašto vole svoj posao.

I sama kompanija FireEye je svjesna nedostatka žena te kroz svoju organizaciju „Women in Technology and Security“ okupljaju žene iz različitih područja kako bi kroz razne evente mogle dijeliti i proširiti svoje postojeće znanje.

Rizični potez se isplate

Ove žene su upravo izbori doveli do pozicija na kojima su danas. Neki su izbori možda bili pogrešni, ali nijedna ne bi ništa mijenjala jer su iz svake pogreške nešto naučile, a neki su se izbori pokazali dobrima, premda na prvi pogled rizični.

“Bio mi je dodijeljen dugoročni projekt koji je uključivao prijedlog za novi organizacijski model. Nažalost, najbolje rješenje za kompaniju je bio model koji bi eliminirao moju ulogu. Usprkos tome, stavila sam kompaniju na prvo mjesto i predstavila svoj prijedlog znajući da ako ga prihvate da ću ostati bez posla. Kasnije sam shvatila da se rizik isplatio jer su mi ponudili priliku da vodim cijeli projekt”, rekla je Massa.

Massa, koja nema fakultetsku diplomu savjetuje ženama da budu samouvjerene i da se ne boje izraziti svoje mišljenje.

„Nemojte se brinuti oko svake sitnice i zgrabite svaku priliku koja vam se pruža. Budite vođa projekta, iako niste 100% sigurne što radite.“

Za kraj je poručila svim ženama koje se bore s održavanjem ravnoteže privatnog i poslovnog života da je jedino pravo mjerilo ravnoteže način na koji same definiramo uspjeh i sreću jer je svaka osoba drugačija, pa bi tako i mjerilo savršene ravnoteže trebalo za svaku ženu biti drugačije.

Julie Cullivan svim ženama savjetuje da razvijaju svoje vještine vodstva i to tako da procijene pozitivne i negativne strane svoje odluke, preuzimaju rizike te donose odluke na temelju pitanja poput: “Je li sada pravo vrijeme?” “Radi li se o pravim ljudima?”. Nemojte se bojati negativnih stvari jer će ih uvijek biti.

“Kad god sam dobila neku priliku, uvijek sam se pitala koja je negativna strana toga. Ono što sam kroz svoju karijeru shvatila jer da uvijek postoji negativna strana”, savjetovala je Cullivan.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pitanja za kandidate

Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će...

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena...