3 savjeta za povećanje samopouzdanja na poslu

Nema osobe koja barem u jednom trenutku u životu nije imala manjak samopouzdanja. Taj manjak može utjecati na sve aspekte života – na privatan i poslovni život. U poslovnom svijetu, u svijetu velike konkurencije, manjku samopouzdanja nema mjesta.

Često sami sebe kočimo, bilo da smo na nekoj početničkoj poziciji u tvrtki ili smo već dugo zaposleni. Ne javljamo se za riječ na sastancima, bojimo se reći nadređenom za neku ideju koja bi mogla unaprijediti biznis jer se bojimo da će je smatrati glupom, strah nas je tražiti napredovanje ili povišicu zbog straha što će direktor reći, i sl. Svi ti strahovi povezani su s nedostatkom samopouzdanja.

Kako povećati samopouzdanje na poslu?

Gilly Weinstein, stručnjakinja za leadership, u članku za 3PlusInternational, savjetovala je 3 načina kojima možete povećati samopouzdanje na poslu i napokon prestati sumnjati u sebe i svoje sposobnosti.

1. Promijenite negativne misli

Znate onaj mali glas u vašoj glavi koji vam govori „to nije dovoljno dobro“, „što ako šefica ne bude zadovoljna“, „to ti nikad neće upaliti“, i sl?

Gilly savjetuje da sve te misli zapišete i pretvorite ih u nešto pozitivno, odnosno da ih zamijenite s poticajnim porukama– „zašto ne bi probala, nemam što izgubiti“, „imam dovoljno iskustva da znam da je to dobro“, „ma bit će to super“, i sl.

Ako si dovoljno puta ponovite te rečenice, sigurno ćete skupiti hrabrosti za ono što trebate napraviti.

2. Nemojte zaboraviti na govor tijela

Većinu naše komunikacije čini neverbalna komunikacija, a govor tijela govori i najviše utječe na to kako će vas ljudi doživljavati i komunicirati s vama.

Neispravno držanje, prekrižene ruke ili noge, hvatanje rukama za vrat… sve su to znakovi koji pokazuju vaš manjak samopouzdanja.

Kada sjedite ili stojite, nemojte prekrižiti ruke, niti noge. Kada držite neki govor ili prezentaciju, stanite uspravno s obje noge čvrsto na podu, a ruke možete iskoristiti kao pomoćno sredstvo kod objašnjavanja svoje ideje ili iznošenja nekog problema.

Uspravno držanje će vam pomoći da lakše dišete, što će direktno utjecati na vašu opuštenost pa i povećati šansu da ostavite dojam osobe koja zrači samopouzdanjem.

3. Pripremite se

Nervozni ste zbog nadolazeće prezentacije, sastanka ili konferencije? Dobra priprema je pola obavljenog posla. Osim što se morate noć prije dobro naspavati, morate se i pripremiti. No, lako je napraviti prezentaciju i napisati što ćete reći. Strah od javnog nastupa je jedan od najčešćih strahova današnjice. No i njega možete pobijediti dobrom pripremom.

Kako bi pobijedili taj strah, Gilly preporučuje da na papir napišete top 5 stvari koje vas brinu. Nakon nekog vremena, uzmite taj papir i pored svakog straha napišite nešto za što znate da može neutralizirati taj strah – vaša iskustva, vještine ili prednosti za koje znate da možete iskoristiti. Tako ćete zamijeniti emocije, odnosno strah, s neemocionalnim činjenicama.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

yoga mat

Yoga mat s kojim ćete poželjeti vježbati svaki dan

Pročišćen, minimalistički dizajn, off-white boja i vrhunska kvaliteta glavne su karakteristike ove divne prostirke za vježbanje. Kretanje je...
- Advertisment -