Kako preživjeti krah računala i osigurati da se to više ne dogodi

Vjerojatno ste barem jednom u životu doživjeli da vaše inače pouzdano računalo jednostavno odbija poslušnost. Ili, još gore, ne pokazuje nikakve znakove života. U tom trenutku vjerojatno ste prošli kroz nekoliko faza šoka, nevjerice, ljutine i očaja prije no što ste shvatili da vam baš u tom trenutku trebaju važni podaci koji se nalaze samo i isključivo na tom računalu.

Ako nemate sreće da radite u tvrtki koja ima IT odjel koji će vam riješiti problem s računalom i podacima, morati ćete se snaći sami. Za neke probleme postoji jednostavno rješenje, dok ćete u drugim slučajevima morati potražiti pomoć stručnjaka. Sigurno je jedino da neće biti niti brzo ni jeftino.

Kako preživjeti krah računala – kako spasiti podatke i osigurati da se to više ne dogodi

Računalo vam je‘umrlo’- ne pokazuje nikakve znakove života, a baš ste jučer dovršili izvještaj na kojem ste radili mjesecima i, naravno, niste napravili rezervnu kopiju. Prije no što počnete paničariti, treba utvrditi u čemu je problem. Ako je problem softverske naravi (problemi s operativnim sustavom), šanse su da su vaši podaci netaknuti i ne bi trebalo biti problema spasiti ih. No, ako je problem hardverske naravi (problemi s čvrstim diskom), vjerojatno ćete morati potražiti pomoć stručnjaka.

Prepoznajte problem

krah_računala_1

Kako biste znali što napraviti i kojim putem dalje, provjerite računalo. Ako ne daje nikakve znakove života (ne pali se, nema podizanja operativnog sustava) ili se čuju čudni zvukovi (struganje ili pištanje), radije pozovite servisera. On će utvrditi da li je problem u čvrstom disku ili nečemu drugome. Tvrtke koje se profesionalno bave spašavanjem podataka nisu jeftine pa ako ih želite angažirati dobro razmislite što točno želite spasiti i koliko vam je to važno.

Ako vaše računalo radi, ali ne pokreće operativni sustav ili javlja da ne može pronaći čvrsti disk na koji ste pohranili podatke, postoji nekoliko mogućih rješenja.

Prije no što se upustite u spašavanje podataka, razmislite imate li dovoljno znanja. Postupak koji ćemo opisati nije garancija da ćete moći spasiti podatke, niti da će podaci koje spasite biti iskoristivi. Stoga, ako niste sigurni, radije pozovite servisera ili nekoga tko se bolje razumije u računala od vas.

Pripremite računalo

Ako na problematičnom računalu imate samo jedan disk, radije pozovite servisera. Bilo kakvo spašavanje podataka zahtjeva da se podacima pristupa ‘s druge strane’ i pomoću posebnih programa za spašavanje, a koje ne smijete instalirati na problematičan čvrsti disk kako ne biste oštetili bitne podatke koje pokušavate spasiti.

Naime, kad ‘obrišete’ neke podatke oni nisu zaista obrisani, već ste samo računalu rekli da preko tih podataka može zapisati druge. Ako računalo ne vidi vaše podatke, pisat će preko njih. Upravo je zbog toga bitno da kad primijetite da vam čvrsti disk radi probleme, pokušate što manje mijenjati podatke na disku kako biste izbjegli da ih dodatno oštetite.

Odaberite prave programe

krah_računala_2

Kako biste spasili podatke potrebni su vam posebni programi za spašavanje podataka. Takvi programi pregledavaju disk i rekonstruiraju što se na njemu nalazi. Ako nađu dovoljno materijala za rekonstrukciju dokumenata i datoteka, možete ih pokušati rekonstruirati. Rekonstruirane datoteke je potom potrebno spasiti na drugi, ‘zdravi’, disk ili prijenosnu memoriju.

Na tržištu postoji nekoliko različitih programa, neki besplatni, neki plativi, koji mogu pomoći povratiti podatke. Cijena ne garantira da će program i uspjeti vratiti podatke, ali obično plativi programi imaju nešto više opcija koje vam mogu spasiti podatke.

Recuva je jedan od najboljih besplatnih programa za povrat podataka na Windowsima. Jednostavan je za korištenje, pogotovo ako ne trebate spasiti sve nego samo određene datoteke sa svog računala. Nakon instalacije (ne na disk s kojeg pokušavate spasiti podatke) i pokretanja, vodič će vam pokazati to trebate napraviti kako biste pronašli i spasili podatke.

TestDisk je izvrsno rješenje želite li spasiti podatke s računala koje koristi Linux, OS X ili Windowse, a znate nešto više o korištenju računalima. Prednost mu je što neće ostaviti trag na oštećenom disku (neće ništa pisati ni brisati na njemu), ali nema lijepo sučelje, već zahtjeva da se sve naredbe upisuju.

Bootabilni diskovi

krah_računala_3

Ako vam je korištenje posebnih programa strano i komplicirano, postoji i jednostavniji način koji vas može spasiti.

Skinite s interneta jedan od bootabilnih paketa (BackTrack, Bart PE ili SpinRite) i snimite ga na USB ili bootabilni CD. Prilikom pokretanja računala, prisilite računalo da se pokrene s tog CD-a/USB-a kako biste pokrenuli virtualni operativni sustav.

Tako pokrenuto računalo neće koristiti čvrsti disk, već će koristiti programe sa CD-a/USB-a. Paketi su opremljeni cijelim nizom forenzičkih i programa za spašavanje podataka, pomoću kojih možete potom pronaći podatke i spasiti ih na vanjski disk ili USB.

Redovito spašavajte bitne podatke

Bez obzira da li ste se već susreli s krahom računala ili samo strahujete od njega, dobro je redovito raditi rezervne kopije najbitnijih podataka. Rezervne kopije podataka možete pohraniti na CD/DVD, vanjskih disk ili neki od servisa za pohranu u oblaku poput Dropboxa.

Operativni sustavi, poput Windowsa i OS X-a imaju mogućnost automatske izrade rezervne kopije podataka i njihove pohrane na sigurno mjesto.

Ako se radi o manjim datotekama, dobra je rezervna solucija poslati si dokument na e-mail. Tako dokument ostaje na još jednom mjestu, a ne samo na računalu.

Za veće dokumente, prikladni su servisi za pohranu u oblacima poput Dropboxa koji korisnicima nude 2,5 GB prostora besplatno.

Želite li pohraniti veće količine podataka, odaberite vanjski disk koji ćete potom pohraniti na sigurno. To rješenje može se činiti najskupljom varijantom, međutim vanjski disk možete koristiti i kao veliki prijenosni disk za prijenos velikih podataka.

Budite oprezni

Ako niste sigurni što biste trebali napravili ili kako pokrenuti spašavanje podataka, radije to prepustite nekome tko ima veće znanje. Krivim potezom možete nehotice uništiti podatke koje pokušavate spasiti. I uvijek napravite rezervnu kopiju najbitniji podataka.

Foto: WesternDigital, screenshots

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

  1. TestDisk je odlično rješenje za povrat podataka, međutim najbolje je preventivno raditi backup podataka.
    Ukoliko je riječ o mehaničkom kvaru na disku navedni rogrami nažalost neće pomoći.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više