Preobratite šefa iz pakla u prijatelja i saveznika

Svatko je barem jednom u svom radnom vijeku naišao na šefa iz pakla. Osobu koja mu je direktno nadređena, a koja misli da je najpametnija, najsposobnija i da su svi oko nje nesposobnjakovići i propalice.

Iako danas postoje zakoni protiv mobbinga, s obzirom na hrvatsko pravosuđe i financijsku situaciju, tek se rijetki zaposlenici zaista odluče podići tužbu protiv šefa koji im je svojim ponašanjem i odnosom zagorčavao život.

Preobratite šefa iz pakla u prijatelja i saveznika

Dovoljno je prisjetiti se knjige ‘Vrag nosi Pradu’ koja je izvrsno opisala ono s čime se mnogi susreću na poslu svakodnevno. No, postoje zaposlenici koji su uspjeli pronaći zajednički jezik sa šefom iz pakla i preobraziti ga, ako ne u prijatelja i saveznika, onda barem u korektnog poslovnog suradnika.

Ostanite mirni

Naravno da je lakše reći nego zaista ostati miran kad vas šef iz pakla terorizira svaki dan, ali ‘zen’ pristup zaista i funkcionira. Jednostavno kad šef počne vikati ili vam se unositi u lice, nemojte spuštati pogled ili se povlačiti u sebe. Pokušajte duboko disati, gledati ga ravno u oči i mirno odgovarati na njegove provokacije sa ‘u redu’ ili ‘razumijem’. Pasivan otpor kod takvih, agresivnih tipova, najčešće rezultira i njihovim smirivanjem. Zamislite da ste u cirkuskoj areni i morate ukrotiti lava. Bit će vam jasnije o čemu govorimo.

Saznajte što pokreće šefa iz pakla

Ovo može zvučati kao povlađivanje šefu, ali u većini će slučajeva upaliti. Saznajte što vaš šef voli – koji su mu interesi i hobiji izvan posla, ima li obitelj, čime se bavio prije. Kad prikupite informacije pokušajte pokazati interes za neke od stvari koje su vašem šefu bitne. Započnite razgovor o ‘njegovoj’ temi i dopustite mu da se opusti dok govori o tome. Naravno, odaberite pravi trenutak za takav razgovor. Nemojte ga pokušati ‘omekšati’ dok trči između dva sastanka.

Pronađite saveznike

Velika je vjerojatnost da vi niste jedini u uredu koji smatrate da imate šefa iz pakla. Pronađite saveznike među zaposlenicima koji su tamo duže od vas. Možda oni mogu odrediti kad je vaš šef postao ‘šef iz pakla’ i što ga je promijenilo. Ili vam mogu dati savjet kako se s njim nositi.

Razgovarajte sa šefom iz pakla

Ponekad je direktan pristup najbolje rješenje. Dogovorite sastanak sa šefom jedan na jedan. Zamolite njegovu tajnicu ili ga direktno pitajte može li odvojiti pola sata za razgovor s vama. Pokušajte dogovoriti sastanak na kraju radnog dana i odvedite ga na kavu ili piće van ureda. Mirnim tonom pokušajte mu objasniti kako očito imate problema u komunikaciji te ga zamolite da vam objasni što točno možete napraviti kako bi se situacija promijenila. Pitajte ga točno u čemu je problem. U većini slučajeva ‘šef iz pakla’ nije svjestan koliko maltretira ljude oko sebe, a njegovo je ponašanje rezultat stresa ili preopterećenosti.

Budite ‘korak ispred’

Pokušajte predvidjeti što će šef od vas zahtijevati i pripremite se na vrijeme. Najbolji način da utišate njegove primjedbe je da odrađujete svoj posao bez greške. Ako to ne možete zbog prirode posla, pokušajte prilikom odrađivanja onog dijela koji vam je zadao pokriti sve moguće ‘rupe’.

Bilježite sve zadatke šefa iz pakla

Ako vas šef proziva da nešto niste napravili, a to vam nije bilo ni rečeno, tražite da vam sve zadatke šalje napismeno, u e-mailu. Na taj način ćete imati pismeni trag što i kad vam je zadano. Bilježite sve što vam kaže u rokovnik ili bilježnicu i ako se pojavi bilo kakav problem, pozovite se na to što je zabilježeno. Pitajte ga nekoliko puta da li je to sve što se od vas traži i dajte mu do znanja da ste to sve zapisali. Iako vam se to može činiti naporno na početku, šef će nakon nekog vremena shvatiti da se može osloniti na vaše bilješke.

Ako sve propadne, otiđite

U velikim tvrtkama moguće je zatražiti premještaj u drugi odjel, no ako radite u manjoj tvrtki gdje nema šefa iznad vašeg šefa iz pakla, ponekad je jedini izlaz pronaći drugi posao. Prilikom odlaska, nemojte se spustiti na njegov nivo i reći mu u lice sve što vas je smetalo tijekom vašeg rada za njega ili nju. Ostanite mirni, ali mu dajte do znanja da odlazite zbog njegovog direktnog odnosa prema vama. Nikad ne znate kad će vam se putevi ponovno sresti i kad ćete morati ponovno raditi zajedno.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -