Kako se zaštiti od plagijatora vašeg znanja i iskustva?

Kako obraniti svoje znanje, svoj rad i trud od onih kojima neće biti ni najmanji problem prezentirati vaše kao svoje?

Današnji zakoni omogućuju vam da zaštitite svoj proizvod, ali što ako je vaš proizvod vaše znanje i iskustvo? Kako pronaći granicu između onih koji kopiraju i onih koji vaše znanje i iskustvo koriste da bi naučili?

Što kad “naletite” na svoj rad na Facebook profilu druge osobe?

Ovo je možda jedna od najtežih granica u poslovnom svijetu, jer kada dajemo savjet, kada dijelimo iskustva vodimo se onom rečenicom da bolje učiti na tuđem iskustvu nego na vlastitom i tako činimo svijet boljim. Nažalost uvijek će postojati oni koji neće prezati pred tim da uzmu sve vaše i kažu da je njihovo.

Sve što kreiramo sami, sve u što smo ugradili svoju notu autentičnosti zaista je autorsko djelo i kao takvo može se zaštiti u Zavodu za intelektualno vlasništvo, ali nažalost često uopće ne znamo kada netko preuzme zasluge za naš rad.

Zahvaljujući ogromnom prostoru koje danas imaju socijalne mreže i činjenici da su postale neizostavan oblik komunikacije pa čak i u poslovnom svijetu puno lakše je, ponekad i sasvim slučajno, „naletiti“ na svoj rad na profilu neke druge osobe.

Sve ono što znamo, što smo naučili iz knjiga ili iz životne škole, jedino je naše da s tim raspolažemo kako želimo, pa da li to bilo da ćemo besplatno dijeliti ili naplaćivati po cijeni za koju mi smatramo da toliko vrijedi je odluka koju nam nitko nema pravo uzeti.

A kada nam to pravo bude oduzeto onda je na nama da se borimo da dokažemo istinu i da dokažemo da je to naš proizvod, i upravo ta borba često bude razlog zašto poduzetnici napuštaju neku granu biznisa i okreću se novoj, stručnjaci koji dižu ruke u borbi za svoja prava jer konkurencija nije lojalna.

Tržište je veliko, pa čak i u Hrvatskoj postoji dovoljan prostor da svatko može prodati svoj originalan proizvod, unovčiti svoje znanje i preuzimanje tuđeg znanja i prodaja kao vlastitog ne bi trebalo biti biznis model.

Copy paste biznis model

U zadnje vrijeme sve više upravo kao biznis model pojavljuje se copy-paste metoda koja onima koji izaberu takav model pruža brz ulazak na tržište, i mogućnost „rušenja“ cijena jer iza njihove cijene ne postoji rad, ne postoje neprospavane noći ili novac uložen u kreiranje proizvoda. Takav način poslovanja dovodi do pada kvalitete na tržištu i zahtjeva posebnu pažnju prilikom izbora koju opciju ćete odabrati.

Često znamo čuti kako netko kaže besplatan savjet je najskuplji savjet i zapravo isto vrijedi za bilo koji proizvod ili uslugu jer ako je cijena nestvarno niska u odnosu na konkurenciju i čini vam se iznimno primamljiva velike su šanse da iza toga stoji neka „kvaka“.

Upravo zbog toga poduzetnici koji su teškim radom stvorili svoju tvrtku, svoj proizvod ili uslugu ne bi trebali dopuštati da im nelojalna konkurencija diktira cijene.

Postavite vlastita pravila i nikada ne dopuštajte da netko drugi kaže koliko vrijedite jer oni koji to ne mogu prepoznati u vašem radu, pa zapravo za njih mogu reći samo jedno „Hit the road Jack!“. Ako ste spremni dati nešto gratis neka to bude pod vlastitim uvjetima.

Dosta je bilo toga da uz to što pokušavamo preživjeti u nemilosrdnom svijetu biznisa još moramo biti i čitači umova koji će pročitati da li će netko „ukrasti“ našu ideju, naš proizvod, naš savjet. Možda nemate baš najefektivnija oružja za borbu jer uvijek će biti onih koji su svoj biznis model prepoznali gledajući kao radi kopirka u lokalnom Copy Shopu, ali ono što sigurno ne morate je spuštati vlastite kriterije radi drugih.

Autorica: Sanela Kraljić, direktorica Consulatio poslovno savjetovanje

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strateški poslovni dizajn

Razvijte poslovanje kroz strateški poslovni dizajn

Upoznati ste s različitim metodologijama i alatima i još uvijek se pitate kako stvoriti uspješne poslovne transformacije dizajnom usmjerenim na krajnjeg...