3 situacije kada možete promijeniti mišljenje o vašoj ponudi za posao

Svoje mišljenje stvaramo od početka života. Neka su korisna i upotrebljiva, dok nas druga mogu voditi i u pogrešnom smjeru. I zato mijenjanje mišljenja ne mora biti loše i ono se događa često, posebice kod mladih ljudi.

Ponekad su te promjene nužne, ali za njih je potrebno i malo truda, kao i motivacije.  I najvažnije od svega je da budete iskreni sami pred sobom.

Mijenjanje mišljenja oko ponude za posao

Ted Leonhardt, dizajner i ilustrator je za Fast Company objasnio situacije kada možete promijeniti mišljenje u vezi vaše ponude za posao. Leonhardt svojim specijaliziranim pristupom pregovorima pomaže kreativnim zaposlenicima u izgradnji njihovih vrlina i da postanu cijenjeni na tržištu.

Nema ništa loše u tome da promijenite mišljenje. Kod pregovora i razgovora o poslu, vrlo važnu ulogu ima iskustvo. Ipak, to je vaš život i vaša karijera. Čak i kad napravite pogrešan potez, i to je vrijedno iskustvo i trebate krenuti dalje, poručio je.

Uvijek postoje mogućnosti, čak i ako vam to ne izgleda tako, a kroz tri priče pokušao je dočarati kako je promjena mišljenja utjecala na neke ljude i što su iz toga naučili.

Kad se kasnije upoznate s detaljima – i oni nisu tako sjajni

Ponuda za posao na prvu može izgledati savršeno i mislite da ćete se odlično uklopiti u sve to. No, kasnije kad se upoznate s detaljima, možda vam više i ne izgleda tako.

Jedna od njegovih klijentica, koju je za potrebe ove priče nazvao Cindy, svoje stažiranje trebala je odraditi u jednoj dizajnerskoj kući. Već na prvom razgovoru prihvatila je posao,a detalje je trebala dobiti e-mailom. Nakon što je dobila informaciju kako će joj plaća biti uvredljivo niska, postala je svjesna situacije.

Čini se kao početnička greška, no takve nepromišljene situacije mogu se dogoditi svakome, i događaju se češće nego što mislite,  govori Leonhardt. Cindy je mogla prihvatiti ponudu usprkos potplaćenosti i nadati se kako će to ipak biti vrijedno iskustvo, mogla je prihvatiti i usput tražiti nešto bolje, ili jednostavno odbiti – što je i učinila.

Naravno da je teško odbiti ponudu koju ste ranije prihvatili, no u cijeloj toj priči možete naučiti i kako ubuduće treba biti oprezniji i tražiti od potencijalnog poslodavca sve moguće informacije.

Kad to nije ono za što ste se prijavili

Nakon korporativne karijere, Robert, kako je nazvao drugu osobu, htio se okušati u jednom startup-u. Izgledalo je kao jackpot. Nakon prihvaćanja novog posla, na početku nije bilo baš onako kako su se dogovorili, no Robert je mislio kako je to samo privremeno, te kako u startup-u ne možeš raditi samo ono što si planirao.

No, posao se pretvorio u noćnu moru. I nakon šest mjeseci dao je otkaz jer nije vidio izlaz iz ove situacije, i to iako nije imao rezervni plan.

Ipak, na kraju je ispalo odlično jer se vratio u svoj rodni grad i pokrenuo jedan startup inkubator u kojem je mogao svoje ciljeve i ostvariti.

Kad trava tamo još uvijek izgleda zelenija

Treća osoba iz Leonhardtove priče je Sara, koja je nakon pet godina radnog iskustva željela promijeniti svoju karijeru. Nakon dvije ponude – u jednoj maloj tvrtki i u globalnom divu, odlučila se za rad u korporaciji jer joj je bilo ponuđeno dvostruko više novaca. Sara tome nije mogla odoljeti i odmah je prihvatila ponudu.

No, kako su dani prolazili, Sari se činilo kako bi joj ipak u manjoj tvrtki bilo bolje. Radila bi s osnivačima, a ne s ljudima iz ljudskih resursa. Također, bila je uvjerena kako bi bila puno sretnija tamo, čak i ako bi prihvatila manju plaću. Ali nije znala kako reći da je promijenila mišljenje nakon prihvaćanja ponude. Uz to, odmah je uzela i bonus.

Ipak, na kraju je odlučila slijediti svoju strast – javila se manjoj tvrtki s upitom jesu li još uvijek zainteresirani za nju i objasnila im situaciju. Nakon pregovora o plaći i nakon što su joj i oni ponudili bonus, kompaniji je javila da odbija ponudu i vratila im bonus.

Ove tri situacije pokazuju kako uvijek možete pregovarati i tražiti više. Ponekad će to imati i negativne posljedice, možda ćete na tom putu i nekog razočarati, no vi to jednostavno ne možete kontrolirati. Važno je da mislite na sebe i da učinite onako kako će za vas ispasti najbolje.

Jeste li i vi ikada bili u nekoj od ovih situacija?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pitanja za kandidate

Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će...

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena...