Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade teže. S dugim satima provedenim pred ekranima računala i mobilnih uređaja, naše oči izložene su većem naporu nego ikad prije.

Digitalni zamor očiju javlja se nakon dugotrajnog gledanja u ekran. Ovo stanje može izazvati suhoću, iritaciju, zamor i glavobolju. Kako poslovne žene često provode sate radeći na projektima, odgovarajući na e-mailove, stvarajući sadržaj za društvene mreže ili sudjelujući u virtualnim sastancima, rizik od digitalnog zamora očiju je velik.

Koliko je opasno plavo svjetlo?

Međutim, osim zamora očiju, dugotrajna izloženost ekranu može dovesti do oštećenja vida jer digitalni ekrani emitiraju visoko energetsko plavo svjetlo. Osim ekrana, plavo svjetlo prisutno je i u dnevnom svjetlu te nam pomaže da ostanemo budni, poboljšava raspoloženje i koncentraciju, međutim prevelika izloženost može dovesti do naprezanja i zamora oka, a može biti uzrok trajnog oštećenja oka zbog stvaranja slobodnih radikala koji oštećuju lipide, proteine, DNA i RNA.

Plavo svjetlo prolazi kroz rožnicu i leću te oštećuje stražnji segment oka gdje može uzrokovati fotokemijsko oštećenje mrežnice, visokospecijaliziranog očnogtkiva koje sadrži živčane stanice i pretvara svijetlosne signale u električne impulse koji se putem optičkog živca šalju u mozak,što može doprinijeti razvoju senilne makularne degeneracije. Makula je središnji dio mrežnice odgovoran za jasan vid u središtu vašeg vidnog polja, što je važno za čitanje, prepoznavanje lica i vožnju stoga je važno spriječiti propadanje makule.


Pročitajte više: Magnezij: 5 razloga zašto trebate povećati dozu ovog minerala


Kako ublažiti simptome digitalnog zamora oka?

Ublažavanje simptoma digitalnog zamora očiju te sprečavanje oštećenja vida uključuju slijedeće:

  • pridržavanje pravila 20-20-20 – svakih 20 minuta gledanja u ekran, odmaknite se na 20 sekundi i usmjerite pogled na objekt udaljen 20 stopa (6 metara)
  • pravilna postava ekrana – ekran bi trebao biti u razini očiju ili malo ispod, na 50-70 cm udaljenosti
  • pravilno osvjetljenje radne okoline – izaberite indirektno osvjetljenje i pobrinite se da ne bude prejako ili previše tamno
  • korištenje kapi za oči sa zaštitom od plavog svijetla
  • nošenje zaštitnih naočala za filtriranje plavog svjetla
  • redovne kontrole vida

Pročitajte više: Sunčane naočale – funkcionalni i lijepi modeli za proljeće i ljeto


Očima je potrebna zaštita

Kao što kožu štitimo od UV zraka, tako je potrebno štititi i oči od UV zraka i plavog svijetla. Nedavno su se na tržištu pojavile inovativne kapi za oči registrirane i kao osobna zaštitna oprema čija formula učinkovito blokira prodiranje UV zraka i plavog svjetla

DROP Defence kapi za oči predstavljaju revolucionarno rješenje koje djeluje kao nevidljivi štit blokirajući prodiranje UV-zraka i plavog svijetla u duboke strukture oka. Ova inovativna formulacija ne samo da štiti rožnicu, očnu leću i mrežnicu, već pruža i potrebnu hranu i vlagu očnim tkivima. Kapi su posebno formulirane da budu nježne prema očima i pogodne za upotrebu s kontaktnim lećama pružajući zaštitu bez konzervansa.

Primjena DROP Defence kapi preporučuje se kod dugotrajnog izlaganja digitalnim ekranima, suncu, bavljenja sportom na otvorenom i izlaganja okruženju s umjerenim do visokim UV-indeksom, poput planina, mora i tropskih područja. Drop Defence hrani, vlaži i štiti površinu oka, smanjujući suhoću, umor očiju i zamagljen vid uzrokovan dugotrajnim gledanjem u ekran.

Upotreba kapi za oči koje štite od UV zraka i plavog svjetla, pravilno osvjetljenje, pravilna postavka ekrana i redovne pauze su samo neki od načina kako možemo zaštititi naše oči od digitalnog zamora i oštećenja vida. Brinite o zdravlju vaših očiju pružajući im neophodnu zaštitu u digitalnom svijetu poslovnog okruženja.

Oči ne vide sve što je štetno. Zaštitite ih!

kapi za oči

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -