Koenzim Q10- koži srodan sastojak koji omogućava regeneraciju kože

Beiersdorf je proveo više od 15 godina istražujući koenzim Q10. Otkrivanje njegove funkcionalnosti i koristi za kožu omogućilo je stvaranje Q10 plus linije proizvoda za njegu lica protiv bora koja pomaže pri postizanju i održavanju mladolikog tena. Koje su to koristi koenzima Q10 za kožu? Tekst koji slijedi odgovorit će na to pitanje.

Koenzim Q10 ima važnu ulogu jer opskrbljuje stanice energijom. Koenzim Q10 se nalazi u svakoj tjelesnoj stanici. Većina tog sastojka, sličnog vitaminu, nalazi se u mitohondrijima, energetskim centralama, gdje pomaže da se karbohidrati i masnoće iz hrane pretvore u energiju potrebnu našem tijelu za funkcioniranje. Ne bi bilo ljudskog života bez Q10-a. To je sastojak koji naše tijelo prirodno proizvodi i koji podržava funkcije mnogih bioloških procesa, organa i kože.

Dvostuka uloga Q10

Q10 je važan jer proizvodi energiju, čime potiče metabolizam i stimulira procese zaštite i regeneracije stanica te djeluje kao antioksidans – usporava oksidaciju molekula i nastajanje slobodnih radikala koji oštećuju stanice i glavni su uzročnik starenja kože.

Naše tijelo svakodnevno gubi Q10 zbog UV zračenja, ali i zbog stresa, a količina koenzima Q10 koje naše tijelo proizvodi opada starenjem. To može uzrokovati smanjenje energije dostupne našem tijelu i može doći do neravnoteže u funkciji stanica. Stanični metabolizam se usporava i koža se sporije regenerira. Pojavljuju se bore i koža postaje manje elastična i čvrsta kako starimo. Elastičnost kože se može pospješiti korištenjem proizvoda koji sadrže koenzim Q10.

Zašto nam je Q10 tako važan?

Priča o Q10-u počinje 1983. godine kada je dr. Peter Langsjoen započeo istraživati Q10 s ocem kardiologom Perom H. Langsjoenom, koji je izveo prvo istraživanje o zatajenju srca s koenzimom Q10 u SAD-u. Zajedno su istraživali sve do Perove smrti 1983. Peter Langsjoen danas diljem svijeta drži predavanja o koenzimu Q10.

Beiersdorfovi znanstvenici bili su među prvima koji su istražili formule za njegu kože s Q10-om 1998. godine. Otada je provedeno više od 1000 znanstvenih istraživanja na više od 30 000 ispitanika što predstavlja više od 15 godina stručnosti u istraživanjima.

Q10 je 2013. stavljen pred još jedan izazovni test – studija o Q10plus nadopuni. Ta studija bila je jedna od najdetaljnijih ex-vivo istraživanja o Q10-u u koži koje je Beiersdorf proveo. Danas se svake dvije sekunde proda jedan NIVEA Q10plus proizvod.

q10

Osnovne informacije o Q10

Proizvodi s koenzimom Q10 ne pridonose samo održavanju lijepe kože nego imaju i terapeutsko djelovanje na zdravlje i oporavak zato što Q10 omogućuje proizvodnju stanične energije i štiti stanice od negativnog utjecaja slobodnih radikala.
U mladosti, naše tijelo proizvodi dovoljno prirodnog Q10-a koji štiti stanice. Međutim, proizvodnja Q10 se smanjuje sa starenjem. Njegovu razinu možemo povećati ako konzumiramo hranu koja sadrži Q10. Koenzim Q10 se nalazi u životinjskim i biljnim stanicama – zapravo, nalazi se skoro svugdje pa ga zovu i ubikinon, što je spoj latinske riječi unique (svugdje) i engleske riječi quinone (kinon).
Starenjem se povećava potreba za unosom Q10-a zato što se od dvadesete godine smanjuje proizvodnja prirodnog koenzima Q10 u stanicama kože. Znanstvenici su utvrdili kontinuirani gubitak Q10-a u mozgu u razdoblju od 33 do 92 godine.

Koliko nam je Q10 važan?

Q10 je tvar topiva u mastima slična vitaminu. Kao i većina vitamina, Q10 je koenzim. Znanstvenici diljem svijeta su proveli istraživanja o velikoj važnosti koenzima za ljepotu i zdravlje. Danas je potvrđeno da “energetske centrale” – mitohondriji ne mogu proizvesti staničnu energiju potrebnu za preživljavanje ukoliko nemaju dovoljnu količinu dostupnog Q10-a. Oko 10% stanične energije se proizvede uz pomoć koenzima Q10.
Q10 ima pozitivan učinak na cijelo tijelo: smanjuje krvni tlak, razina energije se povećava, pamćenje je bolje a imunološki sustav učinkovitiji.

Srcu je potreban Q10

Rana istraživanja o funkcijama Q10-a bila su usmjerena na srce, koje ima veću potrebu za koenzimom Q10 zato što neprestano radi. Nedostatak Q10-a u krvi može otežati ukupnu fizičku učinkovitost i uzrokovati srčane probleme. Osim toga, kronični stres, visok krvni tlak i alergije smanjuju razinu Q10-a u krvi jer tijelo troši više Q10-a ako je izloženo tim faktorima.

Zašto Eskimi imaju više Q10-a?

Svi životinjski organi, a posebno srce, jetra, bubrezi, bogati su koenzimom Q10. Crveno meso, sardine, skuša i kikiriki ulje sadrže iznimno mnogo Q10-a. Prije su Eskimi imali glađu kožu zbog toga što su jeli puno sirove ribe i mesa koji sadrže Q10. Danski znanstvenici su ustvrdili da način na koji kuhamo hranu također ima važnu ulogu. Začudili su se kad su otkrili da stariji Eskimi imaju više Q10 od mlađih:
Eskimi s 40 godina imaju 1,25 μg/ml
Eskimi s 25 godina imaju 0.90 μg/ml
Istraživanjem su otkrili da mlađi Eskimi kuhaju hranu na europski način, dok stariji Eskimi to rade na tradicionalan način, što znači da ne jedu povrće ili voće, ali jednu sve što mogu uhvatiti: ribe, morske lavove, a jedu ih bez kuhanja ili pečenja. Koenzim Q10 koji se nalazi u hrani ostaje potpuno nerazgrađen ako se hrana jede sirova.

Umjereno vježbanje potiče proizvodnju Q10

Znanstvenici su također otkrili novu metodu za poticanje veće proizvodnje Q10-a – umjerenom vježbom kao što je trčanje ili šetanje dva do tri puta na tjedan. Korištenje mišića općenito nas čini zdravijima. dinamičnijima i izdržljivijima. Ljudi koji se osjećaju zdravije i imaju puno energije zapravo imaju veću razinu Q10 od onih koji ne vježbaju.

Foto: Nivea press

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -