Koja su vaša financijska očekivanja?

Bilo da tražite posao ili mijenjate sadašnji, na pitanje o očekivanoj plaći je uvijek teško odgovoriti. Nije dobro potencijalnim poslodavcima reći previsoki iznos jer će radije uzeti nekoga s „realnijim“ očekivanjima, a prenisku ne želite reći jer biste time vi mogli izgubiti.

Koja su vaša financijska očekivanja?

Svatko od nas želi imati dobru plaću kako bismo mogli pokriti životne troškove, ali i da nam ostane nešto „sa strane“. Kada dođete na razgovor za posao, često se nameće pitanje na koje mnogi ne znaju kako bi odgovoriti. “Koja su vaša financijska očekivanja?“. Uvijek možete naglasiti da ste fleksibilni ili da nemate neka određena očekivanja. Ali takav će odgovor rijetko zadovoljiti potencijalnog poslodavca koji će ipak inzistirati da navedete točan iznos plaće koju očekujete. Ako ikako možete, izbjegavajte točan iznos plaće koji očekujete, već si postavite donju i gornju granicu – raspon plaće.

Donosimo vam par savjeta kako bi mogli odgovoriti na pitanje o očekivanoj plaći.

Istraživanje, istraživanje, istraživanje

Prije svega, dobro je napraviti istraživanje o rasponu plaće za radno mjesto na koje idete na razgovor. Naravno, to ovisi i o gradu u kojem se tvrtka nalazi, ali i o tome koliko je poznata i kako posluje tvrtka u koju idete na razgovor. Dakako, treba odabrati primjeren raspon plaće koja bi se mogla očekivati jer nije dobro odabrati preveliki raspon, npr., između 3000 i 6000 kn. Valja imati na umu da plaće nisu iste u državnim i privatnim tvrtkama. Zato je važno prije razgovora dobro istražiti.

Radno iskustvo

Podrazumijeva se da plaća nije ista za početnika na određenom radnom mjestu i nekoga tko ima iskustva u poslu za koji se natječe. Radno iskustvo koje ste stekli do tog trenutka ima ulogu u očekivanoj plaći, što možete iskoristiti tako da spomenete koliko ste otprilike, za isti posao, bili plaćeni na prošlom radnom mjestu.

Obveze i odgovornosti

S povećanjem odgovornosti ide i povećanje plaće – barem u teoriji. Ako imate manje odgovornosti onda možete i svoja očekivanja sniziti. Dakako, ako se natječete za radno mjesto koje sa sobom nosi i veliku odgovornost, svoja očekivanja plaće možete prilagoditi tim obvezama i odgovornostima koje nosi radno mjesto. Tako primjerice ako radite na pozicijama u kojima radite s novcem ili vaše odluke utječu na druge ljude ili samu organizaciju, dakako da možete povisiti svoja očekivanja u obliku plaće.

Pregovarajte

Nemojte se bojati pregovarati o iznosu plaće. Ako je iznos koji ste vi naveli poslodavcu previsok ili njegov vama prenizak, sigurno ćete pronaći neku zlatnu sredinu koja će zadovoljiti obje strane. Pritom ciljajte da vaša najniža ponuda, bude najviša ponuda poslodavca tako da možete pregovarati.

Ponekad je plaća već definirana

Neki poslodavci ni ne pitaju koliku plaću očekujete, već je ona definirana – što je svima i najbolje rješenje jer poslodavac ne mora ulaziti u pregovore oko plaće, a vi točno znate koliki iznos možete očekivati za svoj rad.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

skijanje u Bosni i Hercegovini

Savršena zimska destinacija nam je u susjedstvu: ove zime odite na...

Ako ste u potrazi za uzbudljivim snježnim vikendom ili jednostavno tražite bijeg iz grada, ljepote bosanskohercegovačkih planina i skijanje u Bosni...
- Advertisment -