Nedostupna kontracepcija? Hrvatska pala za 12 bodova na kontracepcijskom atlasu

Mnogi Europljani si ne mogu priuštiti kontracepciju i ne znaju što ona jest, a kad je riječ o dostupnosti kontracepcije Hrvatska se nalazi pri samom dnu ljestvice. Kontracepcijski atlas za 2023. godinu predstavljen je u Europskom parlamentu, a jedan od organizatora je Predrag Fred Matić, piše Vox Feminae.

Nedostupne informacije kako nabaviti kontracepcijska sredstva

Atlas sadrži kartu koja prikazuje dostupnost kontracepcije u europskim zemljama, a izdaje ga Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava (EPF). Novo izdanje Atlasa pokazuje jasan trend podijeljenosti i nejednakosti u dostupnosti kontracepciji između istočne i zapadne Europe.

Istočna Europa naveliko se crveni, dok su zemlje zapadne Europe u znatno boljem položaju. No, zabrinjavajuće je pogoršanje situacije u nekim zemljama u pogledu pristupa suvremenoj kontracepciji.

Poljska je očekivano na dnu ljestvice s 33,5 boda, a ispred nje su Turska, Cipar, Mađarska i Bosna i Hercegovina. Na donjem dijelu ljestvice nalazi se i Hrvatska. Hrvatska ima 47,3 boda, što je pad od 12 bodova u odnosu na 2020. godinu. Jedan od razloga za ovu situaciju u Hrvatskoj je i nedostupnost bezreceptne kontracepcije te nedostupnost informacija o tome kako uopće nabaviti kontracepcijska sredstva.

“Vidljivo je da postoji veliki raskorak i da je neophodno da povećamo fond informacija na internetu, ali i da osiguramo da su te informacije točne, sveobuhvatne i bazirane na znanstvenim dokazima. U Europi trenutno imamo veliki problem s dezinformacijama na internetu koje šire pripadnici nazadnjačke agende, posebice u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja, i ovo je jedan od načina borbe protiv toga”, izjavio je zastupnik Matić.


Pročitajte više: Kontracepcija – zašto ova grana farmacije i dalje iznevjeruje žene?


Ispred Hrvatske Srbija, Kosovo, Grčka…

Najbolje na ljestvici stoje Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Belgija, Luksemburg, Švedska, Irska, Estonija, Nizozemska, susjedna nam Slovenija i Njemačka. Bolje od Hrvatske rangirana je i Srbija – za čak 15 mjesta. Bolje je i Kosovo, Grčka, pa i ratom pogođena Ukrajina.

U najnovijem, šestom, izdanju Atlasa, vodstvo je preuzelo Ujedinjeno Kraljevstvo. U izdanjima iz 2022. i 2020. vodstvo je imala Belgija koja ga je preuzela od Francuske 2020. godine. Belgija je tako pala za dva mjesta, ponovno se pozicioniravši iza Francuske. Hrvatska je 2020. bila na 22. mjestu, a u 2023. je na niskom 35. mjestu.

“Očito je da ono što država sada čini u ovom području nije dostatno. Potrebno je hitno reformirati postojeći sustav koji će značajno proširiti prava građana i omogućiti adekvatan pristup kontraceptivnim sredstvima, jedino to može jamčiti ostvarenje zadovoljavajuće razine seksualnih i reproduktivnih prava”, istaknuo je Matić.

Pristup modernoj, učinkovitoj i pristupačnoj kontracepciji tako i u 2023. ostaje hrvatski, ali i europski izazov. Ipak, općenito postoji pozitivan napredak u većem dijelu Europe, naglašava EPF.


Pročitajte više: Hitna kontracepcija: koju odabrati i kada je koristiti


U 14 zemalja besplatna kontracepcija

Od 46 analiziranih zemalja 20 zemalja (43%) pokriva kontracepciju u svom nacionalnom zdravstvenom sustavu. 14 zemalja (30%) uvelo je besplatnu kontracepciju u nacionalnim zdravstvenim sustavima za mlade do 25 godina ili više, a 41 država (89%) pokriva savjetovanje unutar nacionalnog zdravstvenog sustava. Tek 19 zemalja nudi dobre ili iznimne vladine web stranice.

Zemlja koja je “najsvježije” uvela besplatnu kontracepciju je Francuska. Kako bi se smanjio broj neželjenih trudnoća i spriječilo širenje spolnih bolesti ova država je kontracepciju odlučila učiniti pristupačnom mladima. Prezervativi i ostala kontracepcija sada je mladima od 18 do 25 potpuno besplatna. Kako piše Reuters, procjene su pokazale da je stopa spolno prenosivih bolesti u Francuskoj porasla za oko 30% u 2020. i 2021., pa ovu strategiju predsjednik i mnogi drugi vide kao kao rješenje.

Srednja.hr provjerila je Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo može li se situacija iz Francuske preslikati i na Hrvatsku. Odgovor koji su dobili je: za takvo što nema ni resursa, ali ni prioriteta.

“Nadamo se da će francuski ‘model’ besplatne dodjele kondoma zaživjeti i u drugim zemljama Europske unije, ali zasad još nije moguće da ga realiziramo u Hrvatskoj. Koliko god se činilo da ima puno neriješenih zdravstvenih problema, po ovom javnozdravstvenom pitanju ‘stojimo’ poprilično dobro. Naravno da nije dobro što nemamo financijske mogućnosti da putem obveznog zdravstvenog osiguranja platimo sve potrebne lijekove i kontracepciju, ali iz sredstava koji su na raspolaganju HZJZ treba odrediti prioritete u liječenju”, rekla je za portal srednja.hr Urelija Rodin iz HZJZ-a.

Foto: Canva / EPF

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -