Mlada nada: 14-godišnjakinja na tragu lijeka za koronavirus!

Anika Chebrolu 14-godišnja je znanstvenica čije bi ime moglo ući u povijest. Anika istražuje lijek za koronavirus koji je izazvao pandemiju – COVID-a 19. Nedavno je pobijedila u 3M Young Scientist Challenge otkrivši lijek koji bi mogao spasiti svijet od pandemije. Otkrila je, naime, molekulu koja se može selektivno vezati za protein virusa. Za to je otkriće bila nagrađena s 25 000 dolara novčane nagrade.

Od djetinjstva su ju privlačili znanstveni eksperimenti

Najveća motivacija bila joj je, kako kaže, nada koju dijeli s cijelim svijetom, da će zaustaviti pandemiju kako bi se svi mogli vratiti “starom normalnom”. U početku je sudjelovala u natječaju s projektom usmjerenim na pronalaženje lijeka za virus gripe istom metodom in-silico. Motivacija za pronalazak lijeka za izlječenje od virusa razvila joj se nakon što se zarazila gripom 2019. godine. “Od djetinjstva su me oduševljavali i privlačili znanstveni eksperimenti, a u pronalaženju učinkovitih lijekova za gripu našla sam se nakon zaraze gripom prošle godine”, objasnila je Chebrolu.


Pročitajte više: Četiri hrvatske znanstvenice nagrađene prestižnom stipendijom “Za žene u znanosti”!


Osim osobnog iskustva s bolešću, tinejdžerica je za CNN rekla da je ta tema počela zanimati nakon što je istražila pandemiju gripe 1918. i saznala koliko ljudi svake godine umire od tog virusa unatoč dostupnosti cjepiva i lijekova za liječenje. Međutim, tek je s pandemijom COVID-19 Chebrolu, zajedno sa svojim mentorom, dr. Mahfuzom Alijem, odlučila preusmjeriti svoje napore na konkretan pronalazak lijeka.

“Nakon što sam provela toliko vremena istražujući o pandemijama, virusima i otkrivanju lijekova, bilo je nevjerojatno osvijestiti da zapravo proživljavam ovako nešto”, prisjetila se Chebrolu za CNN.


Pročitajte više: Zanima vas karijera u znanosti? Slijedite ove savjete!


“Zbog neizmjerne ozbiljnosti pandemije COVID-a 19 i drastičnog utjecaja koji je na svijet ostavila u tako kratkom vremenu, uz pomoć svog mentora promijenila sam smjer ciljajući da pronađem lijek za koronavirus”, nastavila je.

Zbog ove nevjerojatne inovacije i odlučnosti Chebrolu se istaknula pred 3M-ovim sucima, uključujući i dr. Cindy Moss. “Anika je znatiželjna i koristila je znatiželju postavljajući pitanja o cjepivu protiv COVID-19”, objasnila je Moss za CNN. “Njezin je rad bio sveobuhvatan i uključivao je ispitivanje brojnih baza podataka. Osim toga, razvila je potpuno razumijevanje procesa inovacija i majstorski je komunikator. Njena volja da iskoristi svoje vrijeme i talent kako bi pomogla da svijet postane bolji, svima nam daje nadu”, istaknula je Moss.

S pobjedom u znanstvenom natjecanju, Chebrolu se usmjerila na suradnju sa znanstvenicima i istraživačima kako bi se utvrdilo stvarno izlječenje te kako bi “kontrolirala morbiditet i smrtnost” pandemije koronavirusa, izvijestio je CNN.

“Moj pokušaj da ovog ljeta pronađem olovni spoj koji će se vezati na protein virusa SARS-CoV-2 možda se čini kapljicom u moru, ali svejedno je značajan dodatak naporima za pronalazak lijeka”, rekla je Anika.

“Nikada ne prestajte postavljati pitanja” kao ključ uspjeha

“Način na koji ću dalje razvijati ovu molekulu uz pomoć virologa i stručnjaka za razvoj lijekova odredit će stvaran uspjeh napora.”

Unutar 15 godina, Chebrolu se nada da će postati medicinski istraživač i profesorica, navodi 3M. Smatra kako će cilj postići tako da nikada ne prestane postavljati pitanja, rekla je na znanstvenom natjecanju.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pogreške u komunikaciji

4 najčešće pogreške koje činimo u komunikaciji!

Velik dio uspjeha u poslu i u životu ovisi o komunikaciji. Dobra komunikacija izgrađuje odnos i olakšava postizanje ciljeva, dok ona...
- Advertisment -