LinkedIn grupe i diskusije-kako promovirati svoj biznis

Uključivanje u relevantne LinkedIn grupe i započinjanje diskusija unutar njih, mogu biti vrlo efikasan marketing alat– ako se koristi na ispravan način. U protivnom, rezultat će u najboljem slučaju biti nula, a u najgorem se sami stavljamo na ‘crnu listu’ potencijalnih klijenata i kupaca.

Što želimo postići u LinkedIn grupi?

Ciljevi nam mogu malo varirati ovisno o tome kakvim se biznisom bavimo i tko nam je ciljno tržište, ali se uglavnom svodi na jedno (ili sve) od slijedećeg:

  • Informirati tržište o svojem postojanju
  • Graditi kredibilitet sebe / firme kao stručnjaka u datom području
  • Privući potencijalne kupce na svoju web stranicu / profil na društvenoj mreži
  • Prezentirati svoju ponudu

Na kraju, naravno, prodati.

Teški (i manje teški) grijesi

Koje LinkedIn grupe? (manje težak grijeh, kazna je uglavnom gubitak vlastitog vremena)

Prva greška koju mogu napraviti je da sam aktivna u krivim grupama iz krivog razloga. Ja sam, na primjer, član grupe MarketingProfs – zato što sam ocijenila da tu ima pametnih ljudi iz područja marketinga, od kojih mogu učiti i biti ‘up-to-date’ s novostima u marketing svijetu. Da sam se pridružila jer mislim da ću tu moći plasirati svoje usluge, bio bi to krivi izbor.

Jedan od mojih klijenata proizvodi stolni 3D pisač čija su ciljna skupina hobisti (privatna upotreba) i  arhitekti i medicinari (profesionalna). LinkedIn grupe koje za njega imaju smisla, s ciljem promoviranja vlastitog biznisa, biti će one koje okupljaju gore navedene pojednice.

Kakve diskusije? (potencijalno težak grijeh)

Nije samo bitno da smo aktivni, nego i s čime – pravilo koje vrijedi za bilo koju vrstu komunikacije. Ako pišem tekstove koji su mojoj ciljnoj skupini irelevantni – preskočiti će me (gubim vrijeme). Ako dijelim sadržaj koji nije u toku s vremenom, ocijeniti će me kao zastarjelu (gubim vrijeme i kredibilitet). Ako pišem stvari koje su pogrešne, prekrižiti će me zauvijek i podijeliti loše mišljenje s drugima (zbogom reputacija!).

 Što ću ponuditi? (potencijalno težak grijeh)

Zašto ja (mi, vi, oni) uopće čitam(o) te diskusije? Uglavnom ne zato jer želimo nešto kupiti – točno? Hoćemo se informirati, hoćemo podijeliti mišljenje, probleme, tražiti savjete… Ako želimo nešto kupiti, odemo na Google tražilicu, ili malo više ciljano na eBay, kolektivu, itd. Ako to znamo kao ‘korisnici’, zašto onda kao firme serviramo sales pitch kao koristan sadržaj?

Izvukla sam na tu temu dva primjera iz ove gore spomenute LinkedIn grupe:

Primjer br 1: Graham Robertson, Beloved Brands

linekedin grup

 

Što mislim: Tu će biti objašnjeno što znači strateški pristup kod pokretanje start-up-a.

Što dobijem: Upravo to!

linkedin grupe

(itd, ovo je samo mali dio teksta na stranici)

Zašto je ovo dobar primjer: Tu uvijek ‘dobijem’ nešto. Bilo da je to podsjetnik na nešto bitno što sam zaboravila, ili potpuno nova informacija, ili sadržaj koji mogu podijeliti unutar mog Content marketinga, uvijek odlazim s te stranice zadovoljna i uvijek ću u idućim diskusijama kliknuti na link kada vidim uz njega ime Graham Robertsona. Naravno da g.Robertson koristi ovu priliku i da mi ponudi usluge svoje firme, ali obavezno uz koristan sadržaj koji mi ‘poklanja’.

 

Primjer br 2: Hana Jacover, BlueBird Strategies

linkedin grupe

Što mislim: Ovdje bih mogla naći dobar primjer za ‘lead nurturing’ kampanju.

A što nađem:

linkedin grupe

Zašto je ovo loš primjer? Jer moja očekivanja uopće nisu ispunjena. Dapače, zbog naslova diskusije osjećam se prevarenom. Očekujući savjet, sve što sam dobila je poziv da mi se pošalje ponuda za usluge firme. Draga Hana Jecova, nema šanse da ikada više kliknem na ikoji tvoj link!

Imate još neke savjete što raditi i ne raditi u LinkedIn grupama! Molim dopišite!

 

Mia Žilavec je iskusna menadžerica s više od 15 godina radnog iskustva u nizu hrvatskih i multinacionalnih kompanija na području Hrvatske i tržišta Adria regije. Iskustvo koje je gradila radeći za velike kompanije, sada koristi u radu s malim i srednje velikim trvtkama koje su suočene s nedostatkom internih marketing ekspertiza, kvalitetnog proizvoda ili usluge koje kupci nisu prepoznali, nedovoljno učinkovitim investicijama u marketing aktivnosti; tvrtkama koje ne znaju kreirati marketing strategiju koja će im osigurati da na tržištu realiziraju svoj maksimalni potencijal. Prva u Hrvatskoj nudi usluge outsourcinga marketing usluga, više o njenim uslugama na www.virtualni-suradnik.hr

Foto: Dreamstime/Rufous

 

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...