Ana Lisak: “Nikad ne živimo u idealnim uvjetima, a ako ćemo samo gledati prepreke, nikad se nećemo pomaknuti s mjesta!”

Na konferenciji Poduzetnički mindset održana je panel rasprava s temom “Kako uspjeti u Hrvatskoj?”, a na njoj su sudjelovali Ana Lisak (Catering Lisak), Bernarda Cecelja (Bernarda d.o.o.) te Joe Bašić (MPG). Zajednički zaključak je da je uspjeh u Hrvatskoj moguć, ali za to je potreban pravi tim.

Troje uspješnih poduzetnika svoje biznise su pokrenuli prije više od 20 godina, a to su postale tvrtke u kojima se danas nalazi od 60 do 400 ljudi. Moderatoru Borisu Trupčeviću, izvršnom direktoru 24sata, otkrili su što je potrebno za uspjeh.


Pročitajte više: Kako je humanitarka i poduzetnica Ana Lisak u 20 godina izgradila najuspješniju hrvatsku catering tvrtku?


Može li se uspjeti u Hrvatskoj?

Panel raspravu je otvorila Bernarda Cecelja koja je otkrila da je moguće, ali velika kočnica je birokracija. “Smatram da je potrebno tu ‘olabaviti’ kako bi se poduzetništvo moglo bolje razvijati.”

S njom se složila i Ana Lisak istaknuvši da je birokracija jedna posebna tema, ali to su prepreke s kojima se poduzetnici moraju naučiti nositi. “Mi nikad ne živimo u idealnim uvjetima, a ako ćemo samo gledati prepreke, nikad se nećemo pomaknuti s mjesta. Nužno je stvarati poduzetničku klimu jer znamo da je u Hrvatskoj trend – jadikovanje.”

Povratnik iz Kanade Joe Bašić istaknuo je da poduzetnici imaju probleme bilo gdje u svijetu. “Hrvati vole mislite da je drugdje bolje, dosta smo negativni i ne vidimo prilike. Meni je dolazak u Hrvatsku bio veliki izazov, ali ja nikad ne bi uspio napraviti u Kanadi ono što sam u Hrvatskoj. Po meni se neke stvari moraju i više regulirati i kontrolirati. Država smo u razvoju i tu je naša prilika. “

MPG, tvrtka Joea Bašića, ima više od 400 zaposlenika i 100 milijuna prihoda godišnje.

Osobna kriza kao prilika

Krajem 90-ih Ana Lisak je završila na burzi, trebala je odlučiti što dalje i otvorila je bistro.

“Morala sam nešto napraviti, preuzeti život u svoje ruke jer ostanak na burzi nije bilo rješenje za mene.”

Iako je imala mogućnost nastaviti karijeru u međunarodnim organizacijama, ipak je odlučila okrenuti novu stranicu u životu. “Sad razumijem sve koji su me savjetovali da ne radim to jer je ludost. No nikad nisam zažalila.”

Započela je s bistroom i iako je uspješno poslovala, željela je više i tako je nastao Catering Lisak. “Pomislila sam ako ljudi neće meni, idem ja k njima.”

Bernarda Cecelja se nakon povratka iz Švicarske zaposlila u tvornici Opruga u Varaždinskim Toplicama, taj posao je temelj onoga što danas radi. “Upoznala sam se s elementima koje danas ugrađujem u svoje krevete i madrace, a to sam i zaštitila u Zavodu za intelektualno vlasništvo 1998. godine.”

Privatni problemi su Bernardu nagnali na odlazak iz Opruge, a opcije su bile – vratiti se u Švicarsku ili pokrenuti nešto svoje. Kako je imala poslovne partnere, napravila je predstavništvo u Varaždinu koje se kasnije pretvorilo u logistički ured za nekoliko tvrtki. No nakon 8 godina došlo je do zatvaranja i ona je krenula u vlastitu proizvodnju.

“U tri mjeseca sam pronašla prostor, nabavila stroj i educirala se o proizvodnji. Zaposlila sam ljude koji su bili već povezani sa mnom i počela s izvozom. Kasnije sam kupila halu, a sve što sam zaradila sam uložila, mama me hranila i čak sam i svoju kuću založila banki.”

Danas su tvtka koja je dobila svjetske i hrvatske nagrade za inovativnost, a za to kaže da su potrebni izuzetni zaposlenici. “Naša snaga su naši ljudi.”


Pročitajte više: Ana Lisak: “Nemamo pravo okrenuti leđa našim zaposlenicima!”


Bez podrške tima nema naprijed

Kad je Joe ulazio u poduzetništvo, najveću podršku mu je dala obitelj. No za razvoj firme potrebni su suradnici i partneri. “Od prvog dana sam svjestan da je kvaliteta radnika bitna za razvoj naše firme i jako sam ponosan na kadar koji smo uspjeli razviti u Hrvatskoj.”

Uz obitelj, podršku mu su dali Kanađani koji su se vratili u Hrvatsku.

Ana je, također, prepoznala vrijednost koju donose zaposlenici. “U cijelom poslovnom putu najveći izazov mi je bilo upravo liderstvo, biti pravedna, motivirati prave ljude, zadržati ih, obrazovati ih i graditi tvrtku s njima. Bez podrške tima jednostavno nema naprijed.”

Uz kvalitetan tim, važno je misliti pozitivno, ističe Bernarda. “Trebamo razmišljati pozitivno, a ako stavimo negativni predznak, sve ćemo gledati negativno. Isto tako, ne smijemo razmišljati da smo sami na svijetu i takve odluke donositi.”


Pročitajte više: I najbolje hrvatske poduzetnice su zbog korone na koljenima!


Žensko poduzetništvo

Ana Lisak je dobitnica nagrade Inspirativna poduzetnica 2018. godine koju dodjeljuje Women in Adria pa je ovom prilikom progovorila i o ženskom poduzetništvu.

“Žene se teško odlučuju na poduzetništvo i vrlo brzo odustaju. Ne zato što ne znaju nego zato što nemaju dobru podršku, ne samo u obitelji nego i od društva. Treba se pokazati podrška, ohrabriti ih iznošenjem pozitivnih poduzetničkih priča koje donose pozitivne rezultate. Da afinitet pretvore u uspjeh.”

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Somersby cider

Dočekajte Božić uz Somersby!

Praznici nam ove godine trebaju više nego ikad, malo optimizma, dobrog osjećaja, neka sitnica samo za nas.. Somersby cider u tu...
- Advertisment -