Ana Lisak: “Nikad ne živimo u idealnim uvjetima, a ako ćemo samo gledati prepreke, nikad se nećemo pomaknuti s mjesta!”

Na konferenciji Poduzetnički mindset održana je panel rasprava s temom “Kako uspjeti u Hrvatskoj?”, a na njoj su sudjelovali Ana Lisak (Catering Lisak), Bernarda Cecelja (Bernarda d.o.o.) te Joe Bašić (MPG). Zajednički zaključak je da je uspjeh u Hrvatskoj moguć, ali za to je potreban pravi tim.

Troje uspješnih poduzetnika svoje biznise su pokrenuli prije više od 20 godina, a to su postale tvrtke u kojima se danas nalazi od 60 do 400 ljudi. Moderatoru Borisu Trupčeviću, izvršnom direktoru 24sata, otkrili su što je potrebno za uspjeh.


Pročitajte više: Kako je humanitarka i poduzetnica Ana Lisak u 20 godina izgradila najuspješniju hrvatsku catering tvrtku?


Može li se uspjeti u Hrvatskoj?

Panel raspravu je otvorila Bernarda Cecelja koja je otkrila da je moguće, ali velika kočnica je birokracija. “Smatram da je potrebno tu ‘olabaviti’ kako bi se poduzetništvo moglo bolje razvijati.”

S njom se složila i Ana Lisak istaknuvši da je birokracija jedna posebna tema, ali to su prepreke s kojima se poduzetnici moraju naučiti nositi. “Mi nikad ne živimo u idealnim uvjetima, a ako ćemo samo gledati prepreke, nikad se nećemo pomaknuti s mjesta. Nužno je stvarati poduzetničku klimu jer znamo da je u Hrvatskoj trend – jadikovanje.”

Povratnik iz Kanade Joe Bašić istaknuo je da poduzetnici imaju probleme bilo gdje u svijetu. “Hrvati vole mislite da je drugdje bolje, dosta smo negativni i ne vidimo prilike. Meni je dolazak u Hrvatsku bio veliki izazov, ali ja nikad ne bi uspio napraviti u Kanadi ono što sam u Hrvatskoj. Po meni se neke stvari moraju i više regulirati i kontrolirati. Država smo u razvoju i tu je naša prilika. “

MPG, tvrtka Joea Bašića, ima više od 400 zaposlenika i 100 milijuna prihoda godišnje.

Osobna kriza kao prilika

Krajem 90-ih Ana Lisak je završila na burzi, trebala je odlučiti što dalje i otvorila je bistro.

“Morala sam nešto napraviti, preuzeti život u svoje ruke jer ostanak na burzi nije bilo rješenje za mene.”

Iako je imala mogućnost nastaviti karijeru u međunarodnim organizacijama, ipak je odlučila okrenuti novu stranicu u životu. “Sad razumijem sve koji su me savjetovali da ne radim to jer je ludost. No nikad nisam zažalila.”

Započela je s bistroom i iako je uspješno poslovala, željela je više i tako je nastao Catering Lisak. “Pomislila sam ako ljudi neće meni, idem ja k njima.”

Bernarda Cecelja se nakon povratka iz Švicarske zaposlila u tvornici Opruga u Varaždinskim Toplicama, taj posao je temelj onoga što danas radi. “Upoznala sam se s elementima koje danas ugrađujem u svoje krevete i madrace, a to sam i zaštitila u Zavodu za intelektualno vlasništvo 1998. godine.”

Privatni problemi su Bernardu nagnali na odlazak iz Opruge, a opcije su bile – vratiti se u Švicarsku ili pokrenuti nešto svoje. Kako je imala poslovne partnere, napravila je predstavništvo u Varaždinu koje se kasnije pretvorilo u logistički ured za nekoliko tvrtki. No nakon 8 godina došlo je do zatvaranja i ona je krenula u vlastitu proizvodnju.

“U tri mjeseca sam pronašla prostor, nabavila stroj i educirala se o proizvodnji. Zaposlila sam ljude koji su bili već povezani sa mnom i počela s izvozom. Kasnije sam kupila halu, a sve što sam zaradila sam uložila, mama me hranila i čak sam i svoju kuću založila banki.”

Danas su tvtka koja je dobila svjetske i hrvatske nagrade za inovativnost, a za to kaže da su potrebni izuzetni zaposlenici. “Naša snaga su naši ljudi.”


Pročitajte više: Ana Lisak: “Nemamo pravo okrenuti leđa našim zaposlenicima!”


Bez podrške tima nema naprijed

Kad je Joe ulazio u poduzetništvo, najveću podršku mu je dala obitelj. No za razvoj firme potrebni su suradnici i partneri. “Od prvog dana sam svjestan da je kvaliteta radnika bitna za razvoj naše firme i jako sam ponosan na kadar koji smo uspjeli razviti u Hrvatskoj.”

Uz obitelj, podršku mu su dali Kanađani koji su se vratili u Hrvatsku.

Ana je, također, prepoznala vrijednost koju donose zaposlenici. “U cijelom poslovnom putu najveći izazov mi je bilo upravo liderstvo, biti pravedna, motivirati prave ljude, zadržati ih, obrazovati ih i graditi tvrtku s njima. Bez podrške tima jednostavno nema naprijed.”

Uz kvalitetan tim, važno je misliti pozitivno, ističe Bernarda. “Trebamo razmišljati pozitivno, a ako stavimo negativni predznak, sve ćemo gledati negativno. Isto tako, ne smijemo razmišljati da smo sami na svijetu i takve odluke donositi.”


Pročitajte više: I najbolje hrvatske poduzetnice su zbog korone na koljenima!


Žensko poduzetništvo

Ana Lisak je dobitnica nagrade Inspirativna poduzetnica 2018. godine koju dodjeljuje Women in Adria pa je ovom prilikom progovorila i o ženskom poduzetništvu.

“Žene se teško odlučuju na poduzetništvo i vrlo brzo odustaju. Ne zato što ne znaju nego zato što nemaju dobru podršku, ne samo u obitelji nego i od društva. Treba se pokazati podrška, ohrabriti ih iznošenjem pozitivnih poduzetničkih priča koje donose pozitivne rezultate. Da afinitet pretvore u uspjeh.”

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -