Marina Črnac inovativnim proizvodom za čišćenje ekrana osvojila međunarodne nagrade

Marina Črnac osmislila je Mobyclean vlažne maramice koje su na domaćim i inozemnim sajmovima inovacija osvojile nagrade, ali i brojne buduće zadovoljne korisnike. Kako je pokrenula svoj posao i koji su njezini budući planovi otkrila nam je u razgovoru.

Neočekivani poslovni potencijal

Mobyclean vlažne maramice prikladne su za čišćenje svih vrsta mobilnih uređaja i tablet računala, a ideja za ovaj proizvod Marini je došla još prije desetak godina nakon što se i sama susrela s problemom nečistog ekrana mobitela.

„Svima nam je mobitel nečist od krema ili šminke i time se prije nisam toliko zamarala. Obrisala bih ga gdje stignem. Međutim, jednom prilikom sjedila sam u kafiću i neoprezno skoro obrisala mobitel u bijele hlače. Tada sam počela razmišljati kako bi bilo dobro da postoji bolji način za čišćenje mobitela“, započinje.

Tada je uvidjela da u ovom području ogroman potencijal i krenula je ozbiljnije istraživati tržište u tom smjeru.

„Postojale su maramice, ali ste ih mogli nabaviti isključivo ako ste imali firmu. Osim toga, imale su dosta alkohola i čim biste otvorili izvukli jednu, dvije, ušao bi zrak i osušile bi se. To me nije zadovoljavalo“, priča.

Nakon što je pronašla suradnika u jednoj tvrtki, zajednički su osmislili prvu verziju današnjih maramica.

„Napravili smo prvi prototip proizvoda koji nije ni blizu današnjeg. Učili smo s vremenom, mijenjali sastav tekućine i malo pomalo dobili smo proizvod onakav kakav je danas.“

Oduševljeni stručnjaci i publika

Svoj je novi proizvod predstavila na međunarodnim sajmovima inovacija, gdje je osvojila četiri nagrade.

Na sajmu Arca u Zagrebu osvojila je srebrnu plaketu, a iste godine u Londonu – zlatnu.  Još dvije srebrne medalje ponijela je kući iz Malezije i Rumunjske.

čišćenje ekrana

„Ono što me fasciniralo jest to da se proizvod zaista svidio posjetiteljima sajmova. Mogu reći da su najveće gužve često bile oko mog štanda. To je proizvod oko kojeg se ne treba puno filozofirati i vidi se koja mu je namjena.“

Posebice ju je iznenadilo oduševljenje žirija sa sajma inovacija pod nazivom British Invention Show  u Londonu, na kojem je sudjelovala 2010. godine.

„Ja sam mislila da Englezi imaju sve, pa i takve maramice za mobitel, ali izgleda da ne. Žiri je došao do nas s tablet uređajima koji su bili užasno prljavi i ostali su iznenađeni do koje su mjere uspjeli očistiti tablete s našim maramicama. Tada sam znala da ćemo dobiti zlatnu nagradu jer je jedan član žirija imao osmijeh od uha do uha.“

Na korak do odustajanja

Marina je odlučila osnovati tvrtku kako bi mogla prodavati svoj uspješni i primijećeni proizvod.

„Pri otvaranju firme zadužila sam se jer nismo imali početni kapital. Uzela sam kredit, ali nam se na sreću investicija vrlo brzo vratila nazad jer smo imali nevjerojatnu sreću“, ističe.

Zbog činjenice da je svoj proizvod patentirala, uspjela je privući velikog suradnika i otvorila su se velika vrata za razvoj poslovanja. Naime, potpisala je ugovor o poslovnoj suradnji s Hrvatskim Telekomom kao kupcem.

„Mi smo velikoj tvrtki poput HT-a bili zanimljivi u smislu marketinškog materijala. Tiskali smo naše maramice s njihovim logotipom i to su oni dijelili klijentima. Posao je išao odlično, ali došla je kriza. Kao i obično, prvo su marketingu srezali sredstva i ostali smo kratkih rukava.“

Tada je čak razmišljala o zatvaranju tvrtke. Ipak, odlučila je ne odbaciti svoju ideju.

„U međuvremenu sam rodila treće dijete, pa sam hendala bebu i brinula se o ostalo dvoje djece. Nije bilo baš lako, ali kad se za nešto čvrsto ulovite, a ja jesam, stvari se same po sebi počnu slagati“, smatra.

Nakon što je uvidjela da tada ne može živjeti od Mobycleana, bila je primorana tražiti drugi posao. Ubrzo se zaposlila, a isti dan kada je dobila posao stigla je lijepa vijest.

„Vraćala sam se s razgovora za posao kada mi je došao poziv od HT-a da nas uvrštavaju u redovnu prodaju.“

Uskoro su preko posrednika ušli i u poslovnu suradnju s Vipom, s kojim sada uspješno rade već dvije godine. Ipak, zadržala je novi posao, a svoj nastavila razvijati sa strane.

Onemogućen pristup korisnim informacijama

Najveći je problem za poduzetnike u Hrvatskoj, smatra Marina, nedostatak informacija.

„Mislim da smo dosta opterećeni s čestim promjenama raznih zakona i uplašeni. Nemamo mogućnost da dobijemo pravu informaciju jer ne postoji služba koja će vas savjetovati“, kaže.

U takav scenarij osobno se uvjerila pri pokretanju vlastite tvrtke.

„Kad smo radili legislativu za maramice, postojalo je samo jedno mjesto na kojem mogu dobiti informacije, a ostalo sam morala sama istraživati. Moj proizvod je bio nov na tržištu, pa je doći do ispravnih podataka zaista bilo problematično.“

Hrabri poduzetnici

S druge strane, smatra kako postoje i hvalevrijedne inicijative i udruge koje pomažu poduzetnicima u radu.

„Pohvalila bih djelovanje Women in Adria, baš kao i ostalih sličnih organizacija i udruga. Kroz takvo povezivanje mogu se razmjenjivati iskustva na jedan lijep način.“

A da bi bio poduzetnik, treba biti hrabar, kaže.

„Mislim da sve leži u čovjeku samom. Ako želite vidjeti prepreke vidjet ćete ih, ali ljudi mogu apsolutno sve, stvar je volje. Ako nešto želite napraviti, bez obzira na područje iz kojeg dolazite, možete skupiti informacije i dati se u to bez straha da će se nešto loše dogoditi“, smatra.

Priznaje kako i njoj samoj fali još jedan veliki korak da se do kraja prepusti poduzetništvu.

„Nisam odustala od drugog posla i to mi je primarni način zarađivanja, a maramice su mi dodatni izvor prihoda“, izražava.

Budući planovi za nastavak poslovanja tvrtke uključuju daljnje širenje i posvećivanje ovoj poslovnoj ideji.

„Jako nam lijepo ide prodaja, zadovoljni smo. Ja i dalje vidim veliki potencijal jer i sam razvoj tehnologije ide nam na ruku i ekrani postaju sve veći. Znam da možemo još i bolje“, zaključuje Marina.

Foto: privatna arhiva Marine Črnac

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više