Kako rasti kada prerastete tržište? Priča o Muzeju čokolade

Kroz blizu četiri godine svog postojanja se Muzej čokolade Zagreb etablirao kao nezaobilazna turistička destinacija za stare i mlade u Zagrebu. Predstavlja uspješan primjer edutainmenta, spoja zabave i edukacije koju današnja publika cijeni i rado konzumira. Rast edutainment industrije se globalno do 2029. procjenjuje na 17,50% godišnje. No što činiti kada daljnji rast na matičnom tržištu nije moguć?

Gostujuće izložbe, sajmovi i craft čokolade

Rast i razvoj su neophodni u poslovanju. Za nas u Muzeju čokolade Zagreb je to godinama značilo obogaćivanje ponude, unapređivanje doživljaja za posjetitelje, dodavanjem novih proizvoda i usluga u naš portfelj. Poput gostujućih izložbi kao što je „Povijest čokolade“ koja je u suradnji s Muzejima grada Karlovca do veljače bila u Starom gradu Dubovac. Ili tematskih izložbi, poput adventske izložbe „Sakupljanje sličica i albuma – zaboravljeni hobi.

Tu su i virtualni višejezični i multimedijski vodiči na tablet računalima, specijalizirane radionice izrade pralina, nastupi kipara u radu s čokoladom… A trudimo se i redovito osvježavati ponudu artisan i craft čokolada u našem čokoladnom butiku.

Najveći iskorak u smislu širenja poslovanja je, čini se, ipak bila manifestacija pod nazivom „Dani čokolade i kave“ koja se ove godine po drugi put održala u zagrebačkom Family Mallu. Riječ je o međunarodnom sajmu s više od 50 izlagača iz svijeta čokolade, kave te srodnih grana, koja je privukla blizu 30.000 posjetitelja. Artisan i craft čokolatijeri i specialty roasteri iz pet zemalja ponudili su najveći izbor pralina, kava, čokolada i drugih slastica u Hrvatskoj i šire.

Dani čokolade i kave su svakako prodajni sajam na kojem posjetitelji mogu kušati i kupiti ekskluzivne proizvode koji se inače rijetko nađu na istom mjestu. No uz taj dio nam je važan i kulturni i edukativni i humanitarni element. Imali smo program s dvadesetak pokaznih radionica o radu s čokoladom i kavom, o latte artu, o ručnoj izradi kozmetike, te jednako toliko kreativnih dječjih radionica. Imali smo pop-up izložbu Muzeja čokolade Zagreb po cijelom trgovačkom centru te umjetnički performans akademskog kipara koji je uživo izrađivao skulpture namijenjene humanitarnoj aukciji.


Pročitajte više: Ružica Božić Cerovac usred porodiljnog dopusta otvorila je muzej čokolade


Putujuća izložba? Apsolutno da!

I time se vraćamo na problem s početka članka – daljnji značajan rast je naizgled moguć samo izlaskom s vlastitog tržišta. Svakako van Zagreba, a realno i van Hrvatske. Rješenje smo našli u: franšiziranju.

Bilo nam je jasno da moramo napraviti iskorak van Hrvatske. No, otvaranje još jedne lokacije, povezano sa svim logističkim izazovima, potrebnim angažmanom te – što je također značajan faktor – financiranjem svega toga, nam je predstavljalo prevelik zahvat. Rješenje nam se ukazalo nakon upita iz Kine. Zainteresirana poduzetnica nas je kontaktirala s idejom velike putujuće izložbe.

No kako naš koncept uključuje puno više od samih eksponata i legendi (od degustacija do velikih instalacija te interaktivnih sadržaja) smo brzo došli do ideje preslikavanja cijelog experiencea. I to u vidu franšize. Nakon godinu dana intenzivne pripreme dokumentacije, zaštite autorskih prava, dorade procesa i nabavke kompletnog alternativnog postava originalnih povijesnih artefakata smo bili spremni za nuđenje franšiznog sistema Diveinto Chocolate Museum na međunarodnom tržištu.

Stručna i pedantna priprema se isplatila – kvalificirali smo se za Certifikat franšizne izvrsnosti Hrvatske udruge za franšizno poslovanje (članice European Franchise Federationa, World Franchise Councila te European Franchise Institutea), te smo bili finalist na Franchise Brand Leader Awardu 2022. Sve to smatramo velikim uspjehom s obzirom na to da smo tek na početku razvoja franšize.


Pročitajte više: Ljiljana Kukec: Franšize su otporne na krizu, prošle godine imamo rast preko 20%


Muzej čokolade Zagreb nemoguće je kopirati

Drugi gradovi u Hrvatskoj i u neposrednoj blizini nisu nam u fokusu. Muzej čokolade ovog tipa traži odličnu lokaciju u sredini s dovoljno posjetitelja, što lokalnih, što turista. Trenutno pregovaramo sa zainteresiranim kandidatima u EU, s naglaskom na njemačko govorno područje.

Predstavljanje franšize na zapadnim tržištima je lakše nego kod nas. Potencijalni primatelji uglavnom imaju jasnu sliku kako franšize posluju i što mogu očekivati. A kako se kod nas radi o vrlo specifičnoj i atraktivnoj niši, tako postoji velik interes. Mnogi poduzetnici ne žele kretati od nule s vlastitom idejom te traže dokazani poslovni model. A ujedno često i žele nešto originalno i drugačije, ne nužno ugostiteljski objekt, trgovinu s kozmetikom ili salon ljepote.

Ljudima se sviđa ideja da budu vlasnici svog vlastitog muzeja. A kako naš kustos za svaku lokaciju kreira jedinstvenu zbirku predmeta, tako svaki Diveinto Chocolate Museum ima vlastiti identitet.

Taj jedinstveni postav s originalnim predmetima nam je u početku predstavljao ograničavajući faktor. Jer se ne može multiplicirati u nedogled i brzinom kao što je to slučaj ako trebate primjerice otvoriti još jedan lokal brze prehrane. No, to ujedno i jamči ekskluzivnost primateljima franšize – ne može nas se samo tako kopirati. Te im daje sigurnost da u nama imaju angažiranog partnera koji će ih pratiti u svakom koraku, od odabira lokacije preko financijskog planiranja do uređenja prostora, postavljanja predmeta, edukacije djelatnika i poslovanja kada otvori vrata za javnost. Sve dok nova lokacija ne zaživi. Planiramo stabilan i polagan rast, tako da budemo sigurni da kvaliteta našeg koncepta ostane na razini koju su posjetitelji navikli dobiti.

Autorica: Ružica Božić Cerovac, osnivačica i vlasnica Muzeja čokolade Zagreb

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -