Tri najsretnije zemlje svijeta vode – žene!

Prve tri zemlje s najsretnijim stanovništvom vođene su ženama lidericama! Pokazalo je to najnovije Globalno izvješće o sreći. Finska, protekle četiri godine predvođena premijerkom Sannom Marin koja je ove nedjelje izgubila izbore, proglašena je najsretnijom populacijom na svijetu već šestu godinu za redom.

Sjever dominira listom

Na drugom mjestu je Danska, na čijem je čelu premijerka Mette Frederiksen još od lipnja 2019., a treće mjesto pripalo je Islandu, čija je premijerka Katrín Jakobsdóttir na toj ulozi od 2017. godine.

Još je nekoliko zemalja predvođenih ženama dospjelo među najsretnije zemlje svijeta. U top 20 najsretnijih zemalja spadaju još i Švedska (šesto mjesto), Novi Zeland (deseto mjesto) i Litva (20. mjesto). Drugim riječima, pet od 20 najsretnijih zemalja predvodile su žene.

Hrvatska se na listi smjestila na 48. mjesto, a ratom razoreni Afganistan i Libanon ostaju najnesretnije zemlje u istraživanju koje rangira sreću građana na temelju trogodišnjeg prosjeka između 2020.-2022.

Ovo istraživanje razmatra šest različitih elemenata. Ti elementi uključuju: prihode, zdravlje, imati nekoga na koga se može računati, imati osjećaj slobode za donošenje ključnih životnih odluka, velikodušnost i odsutnost korupcije.


Pročitajte više: I još jedna liderica odlazi! Godina je tek počela, a već su dvije premijerke ‘izgorjele’


Žene vode najsretnije zemlje

Ovo istraživanje obuhvaća i korona-godine pa ovakvi rezultati ne iznenađuju. Studije su pokazale da su zemlje sa ženskim čelnicama zabilježile manje smrtnih slučajeva u pandemiji nego zemlje kojima upravljaju muškarci, što dodatno ukazuje na to da su se političke čelnice bolje nosile s pandemijom nego muški čelnici, piše Women’s agenda.

Finska premijerka Sanna Marin postala je senzacija nakon što su u javnost dospjele snimke na kojima se zabavlja u društvu svojih prijateljica. Više od polovice njezina kabineta čine ministrice. Među njezina velika postignuća i odluke spada ona iz 2020. kad je Marin najavila novu politiku kojom se svakom novom roditelju daje do sedam mjeseci plaćenog dopusta, ukupno 14 mjeseci. No, sve to nije bilo dovoljno da osvoji novi mandat, pa je ove nedjelje priznala poraz na parlamentarnim izborima.

Dankinja Mette Frederiksen postala je najmlađa osoba na čelu Danske kada je postala premijerka 2019. Bila je glasna podrška žrtvama seksualnog napada, izjavljujući svoju predanost okončanju seksizma i diskriminacije na radnom mjestu tijekom svog vodstva. Ove godine postala je prva žena koja je osvojila drugi mandat na čelu Danske, a njezin kabinet činilo je 35 posto žena.

Island je u svojoj povijesti imao dvije premijerke. Jóhanna Sigurðardóttir vodila je državu između 2009. i 2013., a četiri godine kasnije, Katrín Jakobsdóttir preuzela je ovu ulogu.


Pročitajte više: Što nas povlačenje novozelandske premijerke uči o ženskom vodstvu?


Ravnopravnost spolova kao recept za sreću?

Women’s Agenda primijetila je korelaciju između Finske, Danske i Islanda na vrhu ljestvice najsretnijih zemalja i njihovih vodećih pozicija na ljestvici Svjetskog ekonomskog foruma o ravnopravnosti spolova.

Finska je prošle godine zauzela drugo mjesto u svijetu po jednakosti spolova, izgubivši samo od Islanda — koji je bio prvi. A treće mjesto nije zauzela Danska, nego još jedna skandinavska zemlja — Norveška.

Novi Zeland i Švedska zauzeli su šesto i sedmo mjesto, što ukazuje na jasnu vezu između najsretnijih zemalja i zemalja koje marljivo rade na osiguravanju ravnopravnosti spolova u svom društvu.

Foto: Canva / LinkedIn / Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -