EU osigurala 10 milijuna eura za poduzetnice iz deep tech sektora

Europska komisija je po drugi put objavila Women TechEU poziv. Cilj ovog natječaja jest financirati 130 start-upova iz deep tech područja pod ženskim vodstvom. Ovom se potporom nastoji potaknuti žensku akciju u IT sektoru, te olakšati njihov rast.

Prijave su otvorene do 4. listopada 2022.


Pročitajte više: Kako se zaštititi od hakerskog napada?


Financijska podrška poduzetnicama

Svrha Women TechEU je pružiti podršku deep tech start-upovima koje vode žene, i to u najranijoj, najrizičnijoj fazi poslovanja.

Dobitnice ove potpore primit će 75 000 eura, mentorstvo i obuku na temu vođenja tvrtke, poslovnog modeliranja i implementacije strategije, ulaska na tržište, pregovora i mnogo toga drugoga što bi jednoj poduzetnici bilo od velike koristi.

Podržavajući deep tech pod vodstvom žena, Europska komisija nastoji stvoriti ravnopravan i prosperitetan europski ekosustav, kao i promaknuti žene lidere u njihovim industrijama uz razbijanje predrasuda o ženskim sposobnostima donošenja odluka.


Pročitajte više: Bivši tehnološki čelnik Googlea pohvalio se na Twitteru kako je bacao ženske životopise pred njima: ‘Idi i rađaj djecu’


Poboljšanje vidljivosti žena u deep tech sektoru

Women TechEu osnovan je kao odgovor na vrlo nisku reprezentaciju žena u deep tech industriji, ali i IT industriji općenito.

Deep tech predstavlja više od četvrtine europskih start-upova, a njihova se vrijednost procjenjuje na 700 milijardi eura. Ipak, unatoč tome što su žene zainteresirane i što rade u ovoj industriji, njihova je reprezentacija vrlo niska. Samo 10% prijavljenih za patente čine žene, a manje od 15% start-upova su osnovale žene. Rezultat svega je nizak kapital koji se ulaže u tvrtke koje vode žene, što dalje obeshrabruje i koči žene. Samo 5% venture kapitala odlazi na muško-ženske timove, a tek 2% na isključivo ženske timove.

Covid-kriza pogoršala je situaciju, te je ulaganje u osnivačice palo za 31% u odnosu na 2019. godinu, dok je ulaganje u osnivače palo manje – za 16%.

Deep tech start-upovi općenito trebaju više kapitala i teže se razvijaju nego drugi start-upovi iz IT područja budući da se bave složenijim poslovima.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -