Norveški suvereni fond bogatstva postavio uvjet veće globalne zastupljenosti žena u odborima!

Prva zemlja koja je uvela rodne kvote nastavlja s uspostavljanjem ravnopravnosti spolova! Norveški suvereni fond bogatstva od 1,3 milijarde dolara, ujedno i najveći na svijetu, želi da tvrtke u koje ulaže na globalnoj razni povećaju broj žena u odborima te da razmotre postavljanje ciljeva, ako su žene zastupljene u manje od 30% na direktorskim pozicijama, rekli su najviši dužnosnici fonda.


Pročitajte više: Što se krije iza kulisa korporativnih odbora najboljih po rodnim kvotama?


Norveški suvereni fond bogatstva

Kao jedan od najvećih svjetskih investitora, fond ima udio u oko 9 200 tvrtki diljem svijeta, posjedujući tako 1,5% svih dionica, a odredio je tempo mnogih pitanja u polju okoliša, socijalnog i korporativnog upravljanja.

Odbori u kojima je zastupljenost bilo kojeg od spolova manja od 30% trebali bi razmotriti postavljanje ciljeva za rodnu raznolikost i izvještavati o napretku, prema novoj politici fonda.

Veća zastupljenost žena u odborima kao glavni cilj

“Ono što želimo vidjeti je bolja zastupljenost žena u odborima”, rekla je Carine Smith Ihenacho, glavna službenica za upravljanje i poštivanje zakona.


Pročitajte više: Kako Ruanda kao model rodne inkluzije prikriva dubinsku nejednakost?


“Raznolikost je dobra za upravni odbor jer donosi bolju perspektivu, bolja je za donošenje odluka i sve je važnija za legitimitet tvrtke. Nedostatak zastupljenosti žena može biti i upozorenje da tvrtka nema dobar postupak za regrutiranje najboljeg direktora.”

Većina drugih velikih ulagača općenito traži da odbori budu raznoliki, a neki od njih su sve spremniji usprotiviti se odborima za koje smatraju da nisu dovoljno raznoliki. Ipak, isti ulagači obično nisu postavili precizne ciljeve za zastupljenost žena.

Norveška, kad je kao prva država na svijetu nametnula rodnu kvotu 2003. godine, zahtijevala je da gotovo 500 tvrtki, uključujući 175 firmi na burzi, poveća udio žena u svojim odborima na 40%. Druge su zemlje slijedile stope Norveške, poput Britanije, kojoj je cilj zastupljenost žena na odborima od 33%.

Od nadolazeće sezone godišnjeg sastanka, norveški fond će vršiti pritisak glasanjem “protiv” kod imenovanja odbora kompanija, koji nemaju barem dvije žene, za nominacijske odbore.

“Započet ćemo s razvijenim tržištima i tvrtkama u kojima su žene nedovoljno zastupljene u velikim i srednjim tvrtkama u SAD-u i Europi”, rekla je Smith Ihenacho.

Pritom nije navela imena, ali bi ove godine to moglo uključivati britanskog proizvođača automobila Aston Martin-a te internetsku aukciju polovnih automobila Copart u SAD-u, u čijim je upravama po jedna žena.


Pročitajte više: Neravnopravnost žena na poslu je prisutna, iako je ne vidimo uvijek!


“Fond će se suzdržati od glasanja “protiv”, ako tvrtke imaju vrlo dobro objašnjenje – poput jasnog plana s jasnim ciljevima ili zbog nedavne ostavke koja je utjecala na rodnu ravnotežu u ovom odboru”, rekla je Smith Ihenacho.

Prošle godine glasove odbora “protiv” za nominaciju dobilo je 16 tvrtki, svih velikih i srednjih tvrtki u SAD-u i u Europi, jer su imale muške odbore. Jedna od njih bila je Domino’s Pizza s londonske liste, a od tada je tvrtka imenovala dvije žene u svom odboru.

Dijalog u fokusu politike fonda

Dijalog s tvrtkama i glasanje na skupštinama u fokusu je politike, dodala je, umjesto da se uklanjaju kompanije koje se ne pridržavaju politike.

Ipak, fond može, što i čini, oduzeti od tvrtki koje se ne pridržavaju stavova o pitanjima okoliša, socijalnog i korporativnog upravljanja (ESG) kojima daje prioritet, kao što je prošle godine oporezivao sedam poduzeća zbog porezne transparentnosti.

“Trenutno fond definira samo cilj rodne raznolikosti, no ne i druge aspekte poput pitanja dobi ili etničke pripadnosti jer se ta pitanja mogu razlikovati po važnosti ovisno o sektoru ili zemlji o kojoj se radi”, rekla je Smith Ihenacho.

“Ali ono što je za sve zemlje relevantno je da su žene općenito nedovoljno zastupljene i zato imamo ovaj cilj”, rekla je Smith Ihenacho.

Globalno, 17% odbora tvrtki nema niti jednu ženu, rekla je.

“Zaista mislimo da raznolikost stvara bolje razmišljanje i bolju kreativnost i poslovanje”, rekao je izvršni direktor fonda, Nicolai Tangen za Reuters.

Foto: Unsplash/@krakenimages

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -