Prof. dr. Pamela Habibović nova je rektorica Sveučilišta u Maastrichtu i jedna od prvih žena iz Bosne i Hercegovine na tako visokoj poziciji u inozemstvu

Da žene u STEM području mogu biti jaka karika neke institucije te svojim sposobnostima i znanjem promijeniti svijet, svjedoči upravo prof. dr. Pamela Habibović, koja svoju priču započinje bijegom od rata, a nastavlja ju radom na najprestižnijim svjetskim sveučilištima te dolaskom na važnu poziciju nizozemske obrazovne arene.

Prof.dr. Pamela Habibović nova je rektorica Sveučilišta u Maastrichtu

Krajem studenog objavljena je vijest da će nova rektorica prestižnog nizozemskog sveučilišta, onog u Maastrichtu, postati prof. dr. Pamela Habibović. Habibović je dosad predavala Anorganske biomaterijale, a ovo imenovanje predstavlja važan iskorak i za žene u STEM području. Na dužnost će stupiti 1. veljače 2022. godine, a osim titule Rector Magnificus, dobit će i mjesto u vodstvu Sveučilišta – imenovana je članicom Izvršnog odbora.

Iz Bosne ju tjera rat, ali u Nizozemskoj ju je dočekao novi život

Habibović je rođena u Tuzli, a 1992. godine, početkom rata, s majkom i bratom bježi u Nizozemsku, prenosi na svom LinkedIn profilu Edhem Čustović, osnivač BH Futures Foundation, fundacije koja ima za cilj pomoći transformaciji BiH u prosperitetnu naciju. Njeno je postignuće važno ne samo za nju već i za BiH te žene u STEM-u koje se tek ohrabruju za velike iskorake u karijeri.

Jedna je od osnivačica Instituta za regenerativnu medicinu inspiriranu tehnologijom MERLIN (eng. Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine). Institut je zaslužan za uvođenje visoke tehnologije u medicinu, s posebnim naglaskom na tkivo i organe. Radila je i na Sveučilištu u Twenteu, također u Nizozemskoj, te na Sveučilištu McGill u Montrealu i Harvard Medical School u Bostonu. Sudjelovala je i u radu Europskog društva za biomaterijale, kao predsjednica društva te prva i najmlađa žena na toj poziciji ikad.


Pročitajte više: Entuzijazma i znanja za STEM područje ženama ne nedostaje, a evo zašto samo rijetke odabiru taj put!


Njen način rada je interdisciplinaran, a odlična je i liderica

„Posljednjih godina Pamela je pokazala da razmišlja i radi na interdisciplinaran način unutar sveučilišta, te gradi mostove između sveučilišta i partnera u regiji i šire. Njezina znanstvena pozadina i ugodan stil vođenja pružaju izvrsnu osnovu za njezino imenovanje u Izvršni odbor,“ rekao je Annelies van der Pauw, predsjednik Nadzornog odbora.

Autorica je više od stotinu znanstvenih članaka. Osim toga, bila je u raznim odborima te radila kao profesorica i urednica znanstvenih časopisa. Godine 2013. dobila je nagradu Jean Leray od Europskog društva za biomaterijale, prenosi Edhem Čustović.

Za Observant izjavljuje kako se za ulogu rektorice Sveučilišta i članice Izvršnog odbora već ozbiljno priprema jer, unatoč svojim istaknutim liderskim sposobnostima koji su mnogi prepoznali, dosad se pretežno bavila istraživanjem i obrazovanjem. Pouzdaje se u svoju viziju i znanje te u timski rad i suradnju.

Foto: Edhem Čustović, Linkedin

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -