Okrugli stol (O)siguran online: sigurnost djece na internetu trebao bi biti prioritet modernog društva

Na današnjem okruglom stolu, (O)siguran online, na temu sigurnosti djece na internetu, znanja i iskustva razmijenili su hrvatski stručnjaci te direktorica švedske vladine organizacije, Swedish Media Council, Ewa Thorslund.

Uz gđu. Thorslund govorili su Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, Tea Brezinšćak, psihologica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba,  Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, Ivo Jakić policijski savjetnik Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a i Walter Leonhartsberger Schrott, predsjednik uprave Wiener osiguranja VIG.

Okrugli stol potaknut je zabrinjavajućim statistikama

Swedish Media Council bavi se edukacijom djece i mladih kako bi kritički promatrala medije i bolje ih razumjela, kreira edukativne materijale za roditelje i pedagoško osoblje te objavljuje izvještaje o razvoju medija i medijskom utjecaju na djecu i mlade.

Direktorica švedske vladine organizacije, Swedish Media Council, Ewa Thorslund istaknula je:

„U današnjem informacijskom društvu ključno je da su građani digitalno i medijski pismeni što podrazumijeva mogućnost pretraživanja, analize, kritičkog promišljanja ili kreiranja informacija u raznim kontekstima i medijima. Medijska pismenost je neophodna vještina u današnjem digitalnom svijetu gdje su granice između teksta i slike te između čitatelja i stvaratelja sadržaja postale nejasne. Swedish Media Council od ove godine profesorima i nastavnicima pruža interaktivne online alate koji im služe kao baza materijala za edukaciju učenika u školama. Sadržaj koji kreiramo temelji se na detaljnim istraživanjima, a svi materijali se nadopunjavaju redovito. U okviru medijske edukacije razvili smo posebne alate za edukaciju djece s teškoćama u razvoju kako bi im olakšali snalaženje u online svijetu.“

Sigurnost djece na internetu

Okrugli stol potaknut je zabrinjavajućim statistikama: prema istraživanju 75% djece predškolske dobi koristi se tabletom bez nadzora,  88% djece i mladih izjavilo je da su svjedočili zlobnim komentarima i neprimjerenom ponašanju drugih na društvenim mrežama, a 62% roditelja zabrinuto je zbog dostupnosti neprimjerenog online sadržaja djeci. Zahvaljujući internetu vrlo lako i brzo možemo saznati sve što nas zanima, ali upravo takva brzina i protočnost informacija ima svoje negativne strane.

Roditelji ne znaju koje su sve opasnosti na internetu

Ponekad je teško razlučiti je li sadržaj istinit ili lažan, a ovakva vrsta promišljanja je djeci posebno teška stoga im je potrebna pratnja odraslih kako bi razvili kritičko mišljenje i postali svjesni medijski korisnici. Također, osnovni problem je što roditelji ne znaju koje su sve opasnosti na internetu, nisu dovoljno upoznati s brojnim društvenim mrežama te iz tog razloga nisu u mogućnosti pripremiti djecu za online svijet.

Sigurnost djece na internetu

Upravo iz navedenih razloga Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. organiziralo je okrugli stol na temu sigurnosti djece na internetu u okviru svog društveno odgovornog poslovanja i projekta Social Active Day kako bi podigli svijest javnosti, ali i educirali roditelje i nastavnike o važnosti sigurnosti djece na internetu.

Walter Leonhartsberger Schrott, predsjednik uprave Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. na okruglom stolu izjavio je:

„Već sedmu zaredom godinu organiziramo Social active day, projekt društveno odgovornog poslovanja kroz koji naši djelatnici doprinose rješavanju određenog društvenog problema. Ove godine odlučili smo ukazati na rastući problem ugrožene sigurnosti djece na internetu. Ostvarili smo suradnju s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu i njihovim projektom „Djeca medija“ u okviru koje će održati edukativne radionice za roditelje i nastavnike u 12 škola koje će nominirati i odabrati naši djelatnici. Prije svega, cilj nam je pomoći roditeljima i nastavnicima da zaštite djecu i pripreme ih na opasnosti s kojima se mogu susresti na internetu. Jedna od vrijednosti Wiener osiguranja je briga za zajednicu, a cilj nam je živjeti vrijednosti za koje se zalažemo.“

U sklopu društveno odgovornog projekta Wiener osiguranja, (O)siguran online, u okviru kojeg se organizirao okrugli stol, pripremljena je i brošura za roditelje te će se organizirati edukativne radionice u 12 škola u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Medijsko opismenjavanje postalo je nužno

Ispred Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu govorila je potpredsjednica Lana Ciboci:

„U današnjem svijetu u kojem djeca odrastaju uz nove tehnologije, medijsko opismenjavanje postalo je nužno od najranije dobi, ne samo djeci, već i njihovim roditeljima. Iako djeca u hrvatskim školama uče o medijima u sklopu nastave hrvatskog jezika, vrlo se malo govori o internetu, a upravo je to medij uz koji današnja djeca provode najviše vremena. Nažalost, mnoga djeca čine nepromišljene stvari na internetu, poput otkrivanja privatnih informacija i slanja neprimjerenih fotografija, prije svega jer nisu svjesna mogućih posljedica. Stoga je nužno raditi na podizanju razine svijesti o sigurnosti djece na internetu. Projekt koji će zajedno provoditi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu te Wiener osiguranje u 12 škola potaknut će raspravu upravo o toj vrlo važnoj temi, i ono najvažnije, projektom će se educirati i djeca i njihovi roditelji o sigurnosti djece na internetu kako bi zajedno mogli uživati u pozitivnim stranama interneta, a mudro izbjeći sve one negativne.“

Brošura na temu sigurnosti djece na internetu dostupna je online, ali će i u tiskanom izdanju  biti podijeljena roditeljima i nastavnicima u školama diljem Hrvatske. Brošuru s konkretnim savjetima kako zaštiti djecu na internetu možete preuzeti na sljedećoj poveznici: http://beckaskola.com/osiguran-online/

Foto: Komunikacijski laboratorij

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više