Katarina Šimunović: Kako održati ravnotežu i osobni integritet u vrijeme krize?

Na konferenciji Women in Finance održanoj 26. studenog jedna od govornica bila je Katarina Šimunović, senior managerica u odjelu revizije i privrednog sektora u KPMG-u Hrvatska. S nama je podijelila svoja viđenja korona krize, što je pandemija donijela te kako tijekom krize održati ravnotežu i osobni integritet.

osobni integritet

“Novo normalno” je vrijeme preispitivanja i prilagodbe, to je razdoblje koje je izazovno s više različitih aspekata, a potrebno je izvući najbolje iz cijele situacije. Uz identificiranje i odgovaranje na nove potrebe i prioritete kako zaposlenika, tako i klijenata.

“Možda smo se našli u neistraženom području s ovom krizom koja nas je sve zatekla nespremne, ali vjerujem da iste strategije koje su oduvijek bile podloga procesima upravljanja promjenama i danas vrijede. Planiranje i komunikacija. Obje s predznakom „pravovremeno“.”

Sve počinje i završava sa zaposlenikom

Svaka organizacija treba poduzeti sve potrebne epidemiološke mjere u svrhu osiguravanja fizičke sigurnosti zaposlenika te kroz niz adekvatnih i pravovremeno komuniciranih mjera pružiti ekonomsku stabilnost. “Kod nas u KPMG-u zaposlenik je jedini, a time i najvažniji resurs. Moj je uvjerenje da zaposlenik tako treba biti klasificiran u svim drugim organizacijama jer bez obzira na to čime se bavi, sve počinje i završava sa zaposlenikom”, istaknula je Katarina. Upravo je to razlog zašto je u KPMG Croatia više od 12 godina gdje je krenula od juniorske pozicije i napredovala do starijeg menadžera u odjelu revizije.

Sigurnost na prvom mjestu:

 • Pridržavanje epidemioloških mjera
 • Testiranje na COVID-19 promptno po sumnji na pojavu virusa
 • Omogućavanje zaposlenicima rad od doma i/ili osiguravanjem adekvatnih uvjeta
 • Redoviti online sastanci

Svaki poslodavac trebao bi brinuti i o ekonomskoj stabilnosti zaposlenika, odnosno da se očuvaju radna mjesta i razine plaća zaposlenika.

Poslodavci u odnosu sa zaposlenicima najviše moraju njegovati komunikaciju

Povjerenje je spona koja se proteže kroz sve aspekte našeg života, povjerenje u poslodavca može opadati ukoliko se ne promiču prave vrijednosti, kao što su osobni integritet, veća senzibilizacija organizacija u pitanjima socijalnih politika te odnos prema zaposlenicima. Ako organizacije ne pokažu senzibilitet, može doći do reputacijskog rizika.

Naravno, tu je work-life balance kojeg svi pokušavamo stvoriti. “Mislim da u tom kontekstu svi, a posebno žene, stavljaju pred sebe velike zadatke i opterećuju se takvim stvarima. Uvijek smo razapete između tih sat vremena da obavimo dio posla i sat vremena da se poigramo s djecom”, istaknula je Katarina. Iako je istaknula da nema pravi odgovor na to, zna da je tu ključna potpora obitelji, kolega i poslodavaca.

Katarina je, osim na poslovnom planu, imala promjene i u privatnom životu. “Ovo razdoblje bio je puno izazova, kako poslovne, tako i privatne prirode. Uz napredovanje i promjene u odgovornostima i zadacima na poslovnom planu, stigle su i dvije djevojčice kao pojačanje obitelji Šimunović.”

Kroz promjene na poslovnom i privatnom planu naučila je da pomoć trebamo tražiti.

“Ponekad trebamo pomoć, trebamo ju znati tražiti i trebamo ju dobiti jer zaslužujemo.”

U svemu tome, važno je i povjerenje, a izostanak istog može imati jako negativne učinke. Često su uz to spominje osobni integritet. “Vodim se često izjavom sreća se množi kad se dijeli, stoga ja kao jedan čovjek možda ne mogu pomicati brda, međutim, ako mijenjamo sebe i napravimo ono što je ispravno, zadržimo osobni integritet bez obzira na druge, svojim primjerom možemo promijeniti i druge.”

osobni integritet

Promjene moramo prihvatiti!

Kao ljudska bića dobri smo u mnogim stvarima, ali upravljanje promjenama nije uvijek jedna od tih stvari. Općenito, bića smo navike i tješimo se i pripremamo za buduće izazove stvarajući unaprijed definirana očekivanja, sukladno prethodnim iskustvima. Ova stvarnost ne ide uvijek ruku pod ruku s okruženjem u kojem djelujemo i koje se razvija i mijenja bržim tempom nego ikad dosad. A kad uzmete u obzir kako nam je COVID-19 preokrenuo život naopako tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, sigurno je reći da se svi borimo s promjenom.

“Ovo je ujedno i najveći izazov koji je meni osobno ova kriza donijela. Kada se naše okruženje podvrgne velikim promjenama koje utječu na sve, od operativnih normi, preko utvrđenih organizacijskih struktura i načina poslovanja i funkcioniranja do, možemo slobodno reći, mentalnog sklopa svakog pojedinca, potrebno je njima upravljati i umjesto dizanja ruku od besmislenog planiranja u konstantno mijenjajućem okruženju, shvatiti da je upravo planiranje i organizacija nužnost i preduvjet postizanja prijeko potrebne agilnosti i fleksibilnosti, kako u poslovanju, tako i u privatnom životu. Ono što je savršeno funkcioniralo na jedan način prije godinu dana, danas jednostavno ne ide i možda neće uspjeti u doglednoj budućnosti.”

Katarina odlučila staviti fokus na više kratkoročnih ciljeva i ići dan po dan prema postizanju istih. Isto tako, nastoji imati više razumijevanja prema ljudima koji ju okružuju, jer vjeruje i zna da je svima teško i da se svi bore s novim okolnostima, nesigurnosti i neizvjesnosti koje one nose, svatko na svoj način. Ne postoji jedan najbolji način jer svatko radi na nekoj drugoj frekvenciji.

“To je ono što nas čini ljudima. To je ono što nas gura naprijed, učimo jedni od drugih i učimo jedni druge. U tom procesu prilagođavanja novom normalnom komunikacija ne smije izostati. U trenutku kad se veći dio našeg poslovanja odvija digitalnim putem, ne smijemo zaboraviti da je na drugoj strani tog digitalnog kanala osoba kojoj možda treba potpora, pomoć ili savjet, a to nećemo moći iščitati iz e-maila na način kako bi to uvidjeli kroz staromodni „face-to-face“ način. Stoga bi rekla da je pravodobna komunikacija u svim smjerovima unutar organizacije ključna za minimiziranje neefikasnosti, neizvjesnosti i konačno stresa koji proizlazi iz svih promjena kojima se moramo prilagoditi.”

Digitalna transformacija za većinu tvrtki je neizbježna

Digitalizacija je danas u službi novog normalnog. Naime, korona krizom značajno se smanjio broj osobnih interakcija jer je naglasak stavljen na osobnu sigurnost i u tom kontekstu su digitalni kanali zaista popunili praznine koje su nastale između organizacija i potrošača, a i zaposlenika.

Digitalna transformacija preuzima svaku sferu našeg života što nam pomaže u ovim otežanim uvjetima poslovanja jer omogućava da se posao obavlja daleko od našeg izvora informacija i tima.

Tvrtke trebaju biti fleksibilne kroz usvajanje različitih IT rješenja. Digitalna transformacija za većinu tvrtki je neizbježna, tako možemo ponuditi bolje uvjete za rad zaposlenicima, kao i njihovu veću učinkovitost u obavljanju poslova.

Što je KPMG učinio da bi digitalizacija bila još kvalitetnija?

Edukacija zaposlenika:

 • Online edukacije i tečajevi
 • Interaktivni alati
 • Zamjena tradicionalnog okruženja za učenje i razvoj u učionici virtualnim učionicama

Motivacija zaposlenika:

 • Organiziranje redovitih teams sastanaka na svim razinama
  • Teme vezane uz sigurnost i dobrobit zaposlenika
  • Teme vezane uz odrađivanje zadataka
 • Informiranje zaposlenika o globalnim i lokalnim planovima i događanjima pomoću internih biltena, društvenih mreža i drugih kanala (na primjer redovita poruka vodstva na globalnoj i lokalnoj razini)
 • Redovita komunikacija između mentora i zaposlenika
 • Uključivanje HR odjela po potrebi

Dom kao novo čvorište

Radno mjesto u fizičkom smislu postaje fleksibilno i nestabilno. Organizacije trebaju izvući najbolje iz postojećih okolnosti kroz poticanje rada od doma, uz razvijanje pravilne infrastrukture.

Navike se mijenjaju, a neke od njih i nepovratno, što iz perspektive potrošača, a što iz perspektive zaposlenika. KPMG je napravio istraživanje na globalnoj razini o utjecaju korona krize na navike potrošača koje je rezultiralo nizom zanimljivih, a možemo slobodno reći, i velikim dijelom očekivanih zapažanja, kao primjerice:

 • 37% ispitanika više radi od kuće nego prije korona krize, a očekuje se da će taj broj rasti.
 • Korištenje vlastitog prijevoza se značajno povećalo, a izbjegava se javni.

Organizacije se trebaju u najboljoj mogućoj mjeri prilagoditi svim novonastalim uvjetima i cijeloj generaciji promjena koje se događaju, na najbolji mogući način pružiti potporu zaposlenicima da se osjećaju sigurno kako fizički tako i ekonomski.

“Organizacije se trebaju usredotočiti na poznavanje svojih zaposlenika i klijenata, njihovih potreba i prioriteta, ali i načina na koje će ih se motivirati. Isto tako, važno je iskoristiti najbolje od rada od kuće te fleksibilnosti”, zaključila je Katarina.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

nadarena djeca

Istraživanje pokazalo kako se nadarenu djecu ne prepoznaje u gotovo 50%...

Nešto u čemu obrazovni sustav često zakazuje jest odnošenje prema nadarenoj djeci i adolescentima. Nastavni program im nije prilagođen, a jedina...
- Advertisment -