Gdje su nestali oglasi za posao u IT-u? Evo ima li razloga za zabrinutost

Platforma MojPosao je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila rast broja oglasa za posao od osam posto u odnosu na prošlu godinu. Ipak, kad je riječ o IT sektoru, jednom od onih koje Hrvati smatraju najperspektivnijim, dogodio se pad broja oglasa od 30-ak posto u odnosu na prošlu godinu, piše ICT Business. Koji su uzroci, imamo li previše IT stručnjaka te je li pad poslova u IT-u nešto što treba brinuti mlade koji se obrazuju u ovom sektoru, rekli su nam Goran Račić iz tvrtke Infigo IS, Slaven Mišak ispred bonsai.techa te Vedrana Kelec iz tvrtke Notch.

Ove godine se ‘igra na sigurno’

Glavni uzrok ovog pada definitivno je trenutna ekonomska i gospodarska situacija u svijetu, koja nije zaobišla nikoga, pa tako niti IT sektor. Vedrana Kelec, voditeljica People & Culture odjela u Notchu, objašnjava da se generalna ekonomska situacija u ovoj godini odrazila i na investicije u IT projekte, zbog čega je i potražnja za onima koji bi te projekte realizirali manja nego što je bila prethodne godine. S njom se slaže i CEO bonsai.techa Slaven Mišak.

„Mislim da bi uzrok pada mogao biti oprez sa strane (prvenstveno stranih) klijenata koji su, svjesni potencijalne ekonomske krize, odlučili malo reducirati budžete, odnosno neke inicijative pomaknuti za ‘kad se situacija iskristalizira’“, objašnjava.

O oprezu govori i Goran Račić, voditelj korporativne komunikacije u Infigo IS. Kako kaže, kroz razgovore s direktorima njihovih kompanija vidjelo se da prevladava mišljenje da se ove godine „igra na sigurno“, pa ako sve prođe prema predviđanjima, sljedeće godine se opet kreće sa širenjima i investicijama. Dodaje da je hrvatska IT industrija dosta okrenuta izvozu, odnosno IT industrija od izvoza uprihođuje kakvih 40-ak posto ukupnih prihoda. Stoga je normalno da se osluškuju signali iz svijeta.

Za sve one koji se pitaju jesmo li od „strahovito nam nedostaje IT-evaca“ stigli do toga da ih imamo „viška“, odgovor je – ne.

„Neobuzdani i vječni rast nije moguć, ali još uvijek nismo dosegli plafon i čini se da ni nećemo barem još neko vrijeme“, smatra Račić.


Pročitajte više: Odradile smo preko 50 intervjua s It-evkama, ovo su njihove ključne poruke


Ovo je odlično vrijeme da mladi vide realnost IT industrije

Isto navodi i Kelec – ova situacija nije niti trajna niti zabrinjavajuća jer su kompetencije IT stručnjaka i dalje atraktivne na tržištu rada. Da dugoročno i dalje imamo manjak IT stručnjaka misli i Mišak, jer „ovaj trend će se relativno brzo oporaviti, a dugoročno i dalje imamo veće potrebe za kvalitetnim stručnjacima u odnosu na kolegice i kolege koji dolaze na tržište rada“, a kvalitetnih pozicija će dugoročno biti dovoljno, dodaje. I zato se oni koji su strastveni oko tehnologije te voljni učiti i razvijati se nemaju čega bojati!

To se odnosi i na one koji tek rade prve korake prema ovom sektoru, odnosno koračaju prema njemu iz fakultetskih klupa.

„Ne vjerujem da mladi imaju razloga za brigu. Vjerujem da je, kao i u svakoj struci, važno pratiti potrebe tržišta i razvijati se kontinuirano, i baš za takvim IT početnicima i IT stručnjacima će uvijek biti velika potražnja“, navodi Kelec.

Račić dodaje da je možda sad odlično vrijeme da mladi koji tek ulaze u IT vide realnost IT industrije koja još uvijek pruža natprosječno visoke plaće, ali ipak treba pokazati zavidnu količinu vještina i znanja da bi došli do tih primanja.

„Juniori bi u dogledno vrijeme mogli imati malo teži put nego do sada, ali opet, ništa što bi ih trebalo obeshrabriti za ulazak u IT sektor“, zaključuje Račić.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -