Anna Korzun iz Ukrajine pobjegla u Hrvatsku gdje gradi skincare brend s europskim ambicijama

Vlasnica brenda za njegu kože Skinity, ukrajinska poduzetnica Anna Korzun ima tek 24 godine, a nedavno je rodnu Ukrajinu zamijenila Hrvatskom. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, njezina je obitelj odlučila otići, a Hrvatsku su odabrali zbog sigurnosti i sličnosti mentaliteta Hrvata i Ukrajinaca.

„Odlazak iz Ukrajine jako nam je teško pao, izlazak je bio mukotrpan i težak,“ govori nam Korzun. „Ipak, Hrvatska je ugodno mjesto i ljudi su nas toplo dočekali.“

„Imamo dom i hranu, samo to je važno“

Obitelj je ubrzo po dolasku unajmila ugodan stan u Zagrebu, bez da su koristili ikakvu socijalnu pomoć jednostavno zato što smatraju da je drugim Ukrajincima pomoć potrebnija. Jedini član obitelji koji nije došao s njom je njezin otac, i to zbog zabrane odlaska muškaraca u vanrednim situacijama.

Iako svakog dana sluša vijesti i broji ukrajinske gubitke, trudi se ostati pozitivna. Njezina je djevojčica imala tek 10 mjeseci kad je počela invazija, a najvažnije je što je ona sada na sigurnom.

„Imamo krov nad glavom, hranu na stolu i radimo posao s ljubavlju. Vjerujte mi, sve je to trenutno luksuz za Ukrajince,“ govori nam Korzun. „Jedino, u početku nismo znali za vaš test sirene za zračnu uzbunu svake prve subote u mjesecu, tako da je to bio jedini put kad se nismo osjećali sigurno, jer smo pomislili da započinje treći svjetski rat.“

Korzun se nije prepustila sudbini, već se unutar dva mjeseca ‘primila posla.’ Sa svojim je timom nastavila s poslovanjem svoje tvrtke Skinity, ovaj put iz Hrvatske. Brend je još mlad, tako da se susreće s brojnim izazovima, no nju i njezin tim to ne obeshrabruje. „Ne postoji ništa s čime se Ukrajinci ne mogu suočiti, posebno uz pomoć naših hrvatskih partnera.“


Pročitajte više: Keramičarke iz Ukrajine započinju novi život u Hrvatskoj: “Moramo početi od samih temelja, trenutno nemamo gotovo ništa”


Od vlastite njege do vlastitog brenda

Poduzetnički je duh u njoj uvijek postojao, iako ga nije bila niti svjesna. Studirala je međunarodnu ekonomiju u SAD-u, te magistrirala menadžment u Francuskoj. Ova je radišna svjetska putnica oduvijek željela ponuditi nešto novo poslovnom svijetu, a studij je iskoristila za stjecanje poslovnih vještina i sposobnosti rješavanja problema. Ipak, nije očekivala da će postati poduzetnica.

Njezina je tinejdžerska koža imala druge planove za nju. Borila se s problematičnom kožom i trošila je jako puno novaca na nove proizvode i dermatološke tretmane, no ništa joj nije pomagalo. Tijekom tog je razdoblja naučila puno o njezi kože, kao i o sastojcima koji se koriste u njezi kože. Shvatila je i koliko je kozmetičko tržište varljivo.

„Potrošači kupuju razna sredstva za njegu kože koja ‘vrište’ da će riješiti probleme, ali to nije tako.“

njega kože ukrajina

Kad je počela čitati INCI, dobila je posve novu perspektivu o njezi kože. INCI je inače više od pukog popisa sastojaka. U pitanju je popis standardiziranih i međunarodno prihvaćenih naziva koji se koriste u deklaraciji sastojaka na kozmetičkim proizvodima i proizvodima za osobnu njegu, a izdaje ga Vijeće za proizvode za osobnu njegu. Proučavajući ih, u njoj se javila želja da stvori proizvod koji će biti orijentiran na klijenta i pružiti mu odgovarajuću njegu.

Svaka koža zahtijeva drugačiju njegu

U suradnji s ukrajinskom dermatologinjom Alinom Jarmoljuk krenula je s kombiniranjem sastojaka koji će riješiti njezine probleme, a kroz taj su rad došle do 26 različitih proizvoda koji pokrivaju njegu svih tipova kože. Danas Skinity nudi upravo takve proizvode – raznolike, personalizirane, među kojima svatko može pronaći odgovarajući.

Njezin tim i ona sama jako dobro znaju da je svačija koža drugačija i da ne postoji univerzalno rješenje kad je riječ o njezi kože lica.

Sam proboj na tržište Korzun opisuje kao prilično zahtjevan.

„Kupci su navikli na taj pogrešan koncept ‘jedna veličina za sve,’ pa se dosta fokusiramo na edukaciju, jer to je ono što naši klijenti trebaju kako bi donijeli ispravnu odluku o kupnji, čak i ako na kraju ne naruče Skinity,“ pojašnjava. „Trenutno nam je glavni cilj dobiti potrebne resurse u Hrvatskoj za širenje u Europu.“


Pročitajte više: Održiva kozmetika – budućnost beauty industrije


Brend s humanitarnom notom

U Hrvatskoj tvrtka surađuje s dermatologom i venerologom Bornom Pavičićem, a proizvodni je pogon u potpunosti preseljen ovamo.

„U proizvodnji koristimo samo certificirane sastojke i ne testiramo proizvode na životinjama. Ekološka načela poštujemo u svim fazama: od proizvodnje robe do pakiranja, a imamo i sve potrebne certifikate za tržište Europske unije“, pojašnjava.

Tvrtka inače raspolaže velikim izborom unaprijed definiranih formula. Putem njihove web stranice klijent ispunjava upitnik, a temeljem odgovora, Skinity tim odabire odgovarajuću formulu. Samo ispunjavanje testa traje tek 10 minuta, a proizvod je spreman za nekoliko dana.

„Nastojimo klijentu olakšati što je više moguće, no neizbježno je mnogo ključnih stvari koje treba uzeti u obzir kako bismo pružili odgovarajući dermatološki tretman, osobito ako govorimo o njezi kože koja se temelji na aktivnim sastojcima,“ otkriva Korzun i ističe kako je individualni tretman veoma važan. „U cjelokupnom ovom procesu, mi smo tu za klijenta i može nam se obratiti u bilo kojem trenutku.“

Na svoje Ukrajince Korzun nije zaboravila. Ne samo što je velik broj njezinih suradnika iz Ukrajine, već i 10 posto prihoda od svakog proizvoda šalje u Ukrajinu za pomoć izbjeglicama.

Foto: Anna Korzun, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -