Ovo pitanje svaki lider mora postaviti sebi i drugima

Konstrukcija „bijelog muškarca na položaju moći“ toliko se udomaćila u umovima ljudi diljem svijeta da se čini kako se jedino oponašanjem ponašanja koja pripadaju ovom konstruktu može stvoriti autoritet. Toliko se stvarni pojam moći isprepleo s ovim konstruktom da se čini kao da drugog autoriteta nema. No, u svom TEDTalku umjetnica Constance Hockaday odlučila je pokazati da ga – ima.

Hockaday kaže da postoji jedno pitanje kao ključ svega što vrlo često ostaje neizrečeno, a što je zapravo unutarnji pokretač svakog čovjeka. I pokretač liderstva, na kraju krajeva.


Pročitajte više: 10 odličnih TED govora koje morate pogledati!


Metoda najdublje želje

Lider koji želi oblikovati bolje, pravednije i inkluzivnije društvo mora voditi vlastitim primjerom. Samo ako sami u nešto vjerujemo i time se vodimo ćemo to uspješno prenijeti i na druge. Shvatila je to kad je, u ranim dvadesetima, upoznala kapetanicu Betsy koja je desetljećima živjela na moru. Bila je kapetanica na više od desetak flota, uključujući jednu koja je plovila preko Atlantskog oceana.

Betsy ju je naučila da je najvažnija stvar koju osoba treba znati kako artikulirati vlastite želje. Kad artikuliramo svoje želje, znat ćemo upravljati svojim životom. A kad znamo upravljati svojim životom – znat ćemo biti i lideri drugima.

„Moramo prestati biti isključivo ‘reakcija na podražaje’, poput ekonomskog i obrazovnog sustava. Tako ćemo dopustiti da naše najdublje želje budu ono što donosi smjer našim životima“.

Betsy je bila prva osoba koja ju je ikada pitala što je to što želi. I to je učinila pomoću prakse koja se zove najdublja želja.


Pročitajte više: Postavite si ova 3 pitanja i moći ćete u teškim situacijama reći ono što svi misle


Što da sutra umreš?

„Rekla bi: ‘Pretvaraj se da ćeš umrijeti. Koja je jedna stvar koju trebaš učiniti prije nego što umreš?’ I tad sam napravila čitavu dramu oko toga što želim sa svojim životom. Bilo mi je nevjerojatno i pomisliti da stvarno radim neke stvari koje želim, ali jednostavno nisu u skladu s onim što roditelji i kultura govore da želimo i moramo“, prisjeća se umjetnica.

I tada je Betsy rekla: „Gledaj, sve što trebaš učiniti je odgovoriti na ovo pitanje za danas. Makar odgovor bio: želim pojesti najveći hamburger na svijetu“. Čini se prilično ‘glup’ odgovor. No, ima smisla. Kako? Lako. Jer na ovo pitanje treba odgovarati svaki dan. Ne jednom učiniti veliki korak izvan zone komfora i možda urušiti čitav život koji je do tada postojao, već s nizom malih koraka promijeniti život u smjeru koji želimo.

Hockaday je odlučila da želi vidjeti vodopad. Nešto što do tad u životu nije vidjela.

Izgovaranje onoga što želimo naglas je nešto što moramo vježbati“, naglašava Hockaday uvjerena da danas ne bi bila osoba kakva jest da nije upoznala kapetanicu Betsy. Ona ju je naučila mnogočemu. Bila joj je uzor.


Pročitajte više: HR managerica priznala kako ima predrasude prema ženama lidericama


Budi lider vrijedan imitacije

„Učimo kroz imitaciju. Na primjeru, vodstvom. Dakle, u mom životu, Betsy je za mene modelirala što znači artikulirati svoje želje. Učinila je još jednu stvar, a to je nešto što vođe često zaborave učiniti – sjedila je sa mnom i pratila me“, objašnjava.

Umjetnica zaključuje da dobar lider mora biti tu uz onoga čiji je uzor, onoga kojeg mora voditi svojim primjerom. Lider treba biti predan odnosu, smatra.

„To je proces koji nikada ne završava, ali se isplati jer nastaju osnažene, angažirane i nadahnute grupe ljudi, usmjerene na zajedničku viziju“, objašnjava.

Dakle, ako želimo povezati ljude s našim vizijama za veće dobro, moramo se posvetiti posredovanju između istine koja je u prostoriji i željene budućnosti. Rušiti barijere među nama, artikulirati istinu i želje i graditi mostove prema uspješnijoj i zajedničkoj budućnosti.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -