UGP: Porezna uprava maltretira paušalce početnike s jednim klijentom

Posljednja akcija Porezne uprave izazvala je negativnu reakciju Udruge Glasa poduzetnika koji su medijima poslali priopćenje u kojem pojašnjavaju kako ta odluka nema stratešku ni operativnu korist, a može ostaviti dugotrajnu štetu na proračun, IT sektor i Hrvatsku općenito.

Optužbe za utaju poreza

Udruga Glas poduzetnika  izrazila je stav o rješenju koji je donijela porezna uprava, pozivajući Poreznu upravu da zaustavi udar na paušalne obrte. „Nakon slanja upitnika za utvrđivanje o nesamostalnom radu na adrese paušalnih obrta, Porezna je donijela rješenje prema kojemu se  brojne paušalce optužuje za “prikriveno zapošljavanje”, odnosno da im je preveliki udio prihoda ovisan o jednom klijentu. Drugim riječima, optužili su ih indirektno za utaju poreza, zbog čega moraju platiti zaostali porez na dohodak i sva ostala davanja (mirovinsko, zdravstveno).“ To će brojne paušalne dovesti do situacije u kojoj će se morati odreći velikog dijela prihoda ostvarenog u prethodnoj godini.


Pročitajte više: Paušalni obrt ili kako najjednostavnije započeti vlastiti posao


Udar na obrte šteti proračunskim prihodima

Nadalje, jedan je od glavnih kriterija upitnike Porezne uprave ako obrt uprihoduje više od 50 % iznosa od jednog klijenta. „Ovakav kriterij naprosto nije objektivan za utvrđivanje nesamostalnog rada jer postoje primjeri tvrtki na tržištu gdje im samo jedan klijent nosi najveći udio prihoda,“, stoji u priopćenju UGP-a. Paušalci su najčešće osobe koje ostvare prihod do 300 tisuća kuna godišnje, a nakon odbijanja troškova rada za klijenta direktno, uprihode možda pola od toga iznosa. Ako im Porezna uprava svojim rješenjem uzme dodatnih 90 tisuća kuna, postavlja se pitanje isplativosti njihove životne odluke otvaranja obrta.


Pročitajte više: Kako osigurati da paušalni obrt nije zapravo prikriveni radni odnos?


Pustite ljude da rade

Ova odluka naštetit će Poreznoj upravi i proračunskim prihodima, te posljedično natjerati jedan od najuspješnijih domaćih sektora i ljude koji od tih obrta žive, da ih registriraju u inozemstvu umjesto u Hrvatskoj.

“Nedopustivo je od strane Porezne uprave, a mimo ikakvih jasnih kriterija, napadati paušalne obrtnike i ići s enormnim kaznama na bazi proizvoljnih zaključaka. Tražimo jasne kriterije i jasna pravila igre, te da nas se napokon pusti da radimo i živimo, tražimo li previše?” – izjavio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Foto: Canva Jokic

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovanje u estoniji

U RH ćete izgubiti 200, a u Estoniji 50 sati na...

Početkom ožujka za članice Women in Adria i članove Udruge glas poduzetnika održale smo webinar naziva Estonsko...
- Advertisment -