Kako napisati dobru poslovnu ponudu?

Poslovna ponuda osnovni je način komuniciranja za svakog poduzetnika, bez obzira na to koliko velika ili mala njegova tvrtka bila. U većini slučajeva, upravo je poslovna ponuda prvi kontakt potencijalnog klijenta s vama i vašim uslugama ili proizvodima.

Neki poduzetnici provode sate pišući i usavršavajući svoju poslovnu ponudu i opet ne dobiju posao. Drugi ju napišu u svega nekoliko minuta i s lakoćom osvoje klijenta.

Kako im to uspijeva? Jednostavno, oni su prepoznali što razlikuje dobru i lošu poslovnu ponudu.

Na čemu se temelji dobra poslovna ponuda?

Prije svega treba definirati što je to poslovna ponuda. To je pisani dokument koji nudi specifične proizvode ili usluge potencijalnom kupcu ili klijentu. U načelu možemo razlikovati dvije vrste poslovnih ponuda – poslovnu ponudu koja odgovara na neki natječaj ili oglas te otvorenu poslovnu ponudu.

Dobra poslovna ponuda temelji se na tri stupa – problemu, rješenju i cijeni.

Problem

Dobra poslovna ponuda mora sadržavati, na jednostavan i sažet način, opis problema koji je klijentu blizak. To je izuzetno važno, jer ako ne možete prepoznati klijentove potrebe i probleme, kako ćete ih moći i znati riješiti?

Rješenje

Glavni dio ponude mora sadržavati vaš prijedlog rješenja s kojim se susreće potencijalni klijent. Obratite pozornost na detalje i posvetite se svakom problemu i klijentovoj potrebi koju ste detektirali.

Cijena

Za većinu je klijenata upravo ovaj dio najvažniji. Budite precizni. Ponudite cijenu za one probleme koje ste prepoznali i ponudili rješenje. Također, ako je vaše rješenje jednokratno, navedite konačnu cijenu. Ako se pak radi o rješenju koje zahtjeva dulji vremenski rok, ponudite cijenu po mjesecima ili kvartalima.

Na što treba posebno obratiti pozornost?

Sad kad znate kako strukturirati dobru poslovnu ponudu, obratite pozornost na još neke ključne stvari.

Istražite klijenta

Bez obzira odgovarate li na natječaj ili pišete otvorenu ponudu, nemojte slati uniformiranu ponudu. Istražite svakog potencijalnog klijenta i prilagodite svoju ponudu upravo toj tvrtki. Na taj ćete način pokazati da ste uložili dodatan trud.

Pogledajte ponudu iz njihove perspektive

Zamislite da se vi nalazite u poziciji potencijalnog klijenta. Koliko je vaša ponuda informativna? Koliko je pogođena? Da li je cijena realna?

Zašto baš vi?

Razmislite zašto bi neka tvrtka odabrala baš vas za taj posao? Po čemu ste vi drugačiji i posebniji od konkurencije? Istaknite svoja prethodna iskustva i reference i pokažite zašto odabrati baš vas.

Kako ne započeti poslovnu ponudu?

Goran Blagus, poslovni trener, u svom se poslu susreo s brojnim uspješnim i neuspješnim poslovnim ponudama. Kako bi olakšao pisanje poslovnih ponuda poduzetnicima, ali i čitanje poslovnih ponuda potencijalnim klijentima, Blagus je na LinkedIn-u sažeo na jednom mjestu “bisere” koji često svoje mjesto pronalaze u ponudama na koje nailazi.

Tako Blagus ističe kako ponude ne treba započinjati rečenicom poput “zadovoljstvo nam je…” ili “voljeli bismo vas…”. Obje verzije stavljaju vas kao ponuđača na prvo mjesto, a trebale bi stavljati klijenta i pozivati ga na akciju – dogovaranje poslovnog sastanka ili suradnje.

Dakle, uvod treba privući pozornost potencijalnog klijenta, a ostatak ponude pokazati da prepoznajete njegove probleme i znate kako ih riješiti.

Sad kad smo vam dali nekoliko savjeta kako napisati dobru poslovnu ponudu, na vama je da ih primijenite.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Medicinska pedikura: I stopala trebaju pravilnu njegu

Ljeto je pred vratima i sve više nosimo laganu i otvorenu obuću i odjeću. S višim temperaturama treba uskočiti u ljetne...
- Advertisment -