Poslovni anđeo David Beatty: „Ideja ne vrijedi ništa bez vrhunskog tima ljudi“

U organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) i programa Founder Institute prošlog tjedna je u prostorijama Škole održano predavanje poduzetnika i poslovnog anđela Davida Beattyja. Fokus predavanja stavljen je na rizike i benefite ove vrste ulaganja u startupove te savjete kako to raditi što pametnije.

Poslovni anđeo preuzima rizik koji mnogi ne žele

David Beatty dolazi iz tvrtke Golden Seeds, jedne od najveće organizacije poslovnih anđela u SAD-u, koja se u svom radu posebno specijalizirala za financiranje perspektivnih tvrtki koje vode žene. Prije svega, Beatty se osvrnuo na podatke iz SAD-a vezane uz startupove. Čak 500 tisuća tvrtki pokrene se u toj zemlji svake godine, dok tek 50 tisuća njih financiraju poslovni anđeli. Zapravo, podaci pokazuju da tek svaki 20. milijunaš ulaže u startupove kao poslovni anđeo.

Razlog slabijeg financiranja novih kompanija preko poslovnih anđela, jest visoka rizičnost cijele priče, tvrdi Beatty. Naime, podaci pokazuju da 30-40% uloženog novca poslovni anđeli nepovratno izgube, dok u tek 10-20% slučajeva dobiju povrat investicije. U 30-40% slučajeva ostaju na nuli. Drugim riječima, 90% povrata investicije dolazi od 10% uspješnih projekata. S jedne strane ovo se može činiti neperspektivnim, no visok stupanj rizika dolazi uz visok stupanj povrata investicije. Ulaganje u državne obveznice primjerice, navodi Beatty, sigurnije je no donosi i jako nizak povrat investicije. Uz gubitke. koji su u svijetu poslovnih anđela česta pojava, stvari dodatno otežava činjenica da se povrat investicije ne može ostvariti u kratkom roku. Naime, on se ostvaruje tek prodajom samog startupa, a to traje prosječno 7 godina.

Tvrtke u koje se najčešće ulaže, one su tvrtke koje pokazuju najveći potencijal za brzim rastom i dugotrajnim opstankom na tržištu. Konkretnije, radi se o segmentima softver/IT, internet, medicinska tehnologija, biotehnologija te online maloprodaja.

Svaki poslovni anđeo svojom investicijom zapravo dobiva udio u tvrtki. Sam udio i njegove ovlasti variraju te ovise o vrsti biznisa, predviđanjima i nizu drugih komponenti. Ono što je sigurno jest da se prilikom ovakvih ulaganja uvijek pazi da vlasnik samog biznisa uvijek najvećim dijelom ostane sami poduzetnik tj. začetnik ideje. Poslovni anđeli su samo tu da pogurnu taj biznis i ostvare povrat investicije, oni ne žele biti vlasnici niti imati zaposlenike. Oni žele biti uključeni u proces, ali ne usmjeravati samu tvrtku.

poslovni-anđeo-1
Foto: ZŠEM

Poduzetnice i poslovni anđeli

Pričajući o investiranju u nove biznise, Beatty se dotaknuo i pitanja ženskog poduzetništva, s obzirom da se Golden Seeds najviše bavi podupiranjem ženskih startupova i značajno je u zadnjih 6 godina poradio na njihovom uspjehu. Prije svega, istaknuo je da spolna raznolikost u tvrtkama donosi najbolje rezultate (za više od 30% bolje od timova gdje dominira pojedini spol), no da su istraživanja također pokazala kako su ženski timovi ipak inovativniji u radu od muških. Glavni problem ženskog poduzetništva vidi u nedovoljnom poticanju žena da se uključe u biznis, traže investitore i vjeruju u sebe. Posao financiranja, nastavlja Beatty, uglavnom jest sastavljen od muškaraca no to žene ne bi smjelo obeshrabriti. Savjetuje im da budu proaktivnije i slušaju sebe.

Svim poduzetnicima također je poručio da trebaju vjerovati u sebe i raditi ono što zaista žele raditi, bez obzira što bilo tko oko njih rekao ili mislio.

Savjeti za poslovne anđele

– S obzirom da mali broj tvrtki opstane, uložite svoje novce u više od 10 tvrtki jer time povećavate šansu za zaradom. Uložite li samo u jednu, velika je šansa da ona propadne, a u tom slučaju gubite sve.

– Uložite u vrhunski tim ljudi koji će razviti vrhunski biznis, ideja je manje bitna.

– Provedite što više vremena s poduzetnicima u čiji biznis ulažete, prije i poslije investicije. Bitno je upoznati ljude iza projekta, naučiti što više od njih i podučiti ih onome što vi znate. To donosi povrat investicije, sama ideja ili tehnologija ne.

– Uvijek čitajte sitna slova i povežite se s nekime tko je ovo već prošao, umjesto da trošite silne novce na odvjetnike.

– Prije ulaska u posao pobrinite se da se jako dobro zna financijska struktura u tvrtki te kontrola poslovanja. Drugim riječima, tko je tu vlasnik čega, što je čiji posao, tko može otpustiti/zaposliti nove ljude, tko može utjecati na pokretanje novih projekata…

 Savjeti za poduzetnike

– Obratite pozornost da vam prva prezentacija, tzv. pitch, bude zanimljiva ulagačima. Njen zadatak zapravo je kupiti vama više vremena s ulagačima, kako biste ih dodatno mogli uvjeriti u isplativost investicije.

– Proučite crowdfunding način prikupljanja investicija. S obzirom da startupi u Hrvatskoj (a i u SAD-u) ne trebaju puno novca (u SAD-u to iznosi u prosjeku 18 tisuća dolara), ovo se čini kao najbrži i najrealniji način prikupljanja sredstava.

– Uvijek čitajte sitna slova i povežite se s nekime tko je ovo već prošao, umjesto da trošite silne novce na odvjetnike.

– Prije ulaska u posao pobrinite se da se jako dobro zna financijska struktura u tvrtki te kontrola poslovanja. Drugim riječima, tko je tu vlasnik čega, što je čiji posao, tko može otpustiti/zaposliti nove ljude, tko može utjecati na pokretanje novih projekata…

Foto: ZŠEM, 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više