Odobrena prva pilula za liječenje postporođajne depresije

Kako postporođajna depresija dobiva sve veću pozornost, američki je Food and Drug Administration (FDA) odobrio lijek Zurzuvae (zuranolone), prvi lijek za oralnu primjenu namijenjen liječenju postporođajne depresije kod odraslih osoba, a koja često pogađa osobe koje su rodile ili su pri kraju trudnoće. Do sada je lijek za postporođajnu depresiju bio dostupan samo putem infuzije i u pojedinim klinikama.

Ispitivanje i nuspojave lijeka

Učinkovitost lijeka Zurzuvae dokazana je u dvije placebom kontrolirane studije, a uzorak su činile žene s postporođajnom depresijom koje su zadovoljile kriterije za utvrđivanje velike depresivne epizode i čiji su simptomi započeli u posljednjem tromjesečnu ili unutar četiri tjedna od poroda. Lijek ili placebo, ovisno o skupini, su uzimale tijekom 14 dana.

Žene koje su uzimale Zurzuvae pokazale su značajno poboljšanje simptoma u usporedbi s onima u placebo skupinama. Učinak liječenja pokazao se uspješnim i četiri tjedna nakon uzimanja posljednje doze lijeka.

Najčešće nuspojave lijeka uključuju pospanost, vrtoglavicu, proljev, umor, prehladu i infekciju mokraćnog sustava. Korištenje lijeka može izazvati suicidalne misli i ponašanje, te ga ne bi trebale koristiti trudnice jer može oštetiti fetus. Žene bi stoga trebale koristiti kontracepciju tijekom uzimanja i tjedan dana nakon uzimanja lijeka. Preporučena dnevna doza je 50 mg kroz dva tjedna, stoji u izvješću FDA.


Pročitajte više: Lijek za postporođajnu depresiju bi mogao biti vrlo jednostavan


Pristup liječenju u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se o majkama s posporođajnom depresijom brine na drugi način.

Neka istraživanja pokazuju da se s ovim problemom bori svaka sedma rodilja, a s postpartalnom anksioznošću još više njih. Ovo su najčešće komplikacije postporođajnog razdoblja. U Hrvatskoj se o majkama s posporođajnom depresijom brine na drugi način.

Stoga je u Klinici za psihijatriju Vrapče pokrenut program Postnatal koji se bavi očuvanjem mentalnog zdravlja majki u postpartalnom razdoblju, a dostupan je majkama djeteta do dvije godine starosti koje su primijetile pogoršanje u mentalnom zdravlju nakon poroda.

Program se provodi modularno, kroz osam tjedana, dva puta tjedno po sat i pol. Obuhvaćat će psihoedukaciju, grupe potpore, zatvorenu psihodimansku grupu, zdrave stilove života, obiteljsku terapiju i logoterapiju, a za provođenje programa zaduženi su psihijatri, psiholog, socijalni pedagog, radni terapeut, socijalni radnik i medicinske sestre. Ovisno o slučaju, moguće je uvođenje lijekova i bolničko liječenje postporođajne depresije.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -