Potpore za zapošljavanje – Što je dostupno u 2023.?

Kao i svake, Hrvatski zavod za zapošljavanje donosi mjere za poticanje zapošljavanja, a ove godine nude Potpore za zapošljavanje i Potpore za zapošljavanje – zeleno/digitalno. Dostupne su i tri potpore za stjecanje prvog radnog iskustva: Potpore za pripravništvo, Potpore za pripravništvo zeleno/digitalno i Potpore za pripravništvo u javnim službama.

Cilj mjera je poticanje zapošljavanja osoba u nepovoljnom položaju, osoba s invaliditetom i osoba bez radnog iskustva.

Potpore za zapošljavanje

Mjera se odobrava u trajanju od 12 mjeseci za osobe u nepovoljnom položaju koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koju vodi Zavod, te 24 mjeseca za osobe s invaliditetom koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koju vodi Zavod.

Zavod dodjeljuje mjesečni paušalni iznos potpore, neovisno o stvarnom trošku poslodavca, sukladno razini obrazovanja i mogućnosti korištenja porezne olakšice za sufinanciranu osobu. Iznosi potpora mogu se povećati ili smanjiti i tijekom trajanja razdoblja sufinanciranja, bez suglasnosti podnositelja zahtjeva.

Korisnici mjere su poslodavci koji kao fizičke ili pravne osobe, te osobe koje su osnovane temeljem posebnih propisa, samostalno i trajno obavljaju gospodarsku djelatnost.

Visina potpore iznosi minimalno 280€, a maksimalno 775€.

Više o mjeri pročitajte ovdje.

Potpora za zapošljavanje – zeleno/digitalno

Slična prethodnoj, ova se mjera odnosi na zapošljavanje novih radnika u zelenim i digitalnim djelatnostima, i to sufinanciranjem troška bruto I iznosa plaće poslodavcima. Potporu je moguće ostvariti na 12 i 24 mjeseca, ovisno o ciljanoj skupini, a u svakom slučaju su u pitanju osobe u nepovoljnom položaju prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba Zavoda.

Radna mjesta koja ulaze u skupinu zeleno/digitalno istaknuta su u pojmovniku HZZ-a.

Visina subvencije iznosi minimalno 315€, a maksimalno 835€.

Detaljnije o mjeri pronađite ovdje.


Pročitajte više: Pandemija je negativno utjecala na zapošljavanje mlađih žena: Idemo li prema sve većoj nejednakosti?


Potpore za pripravništvo

Cilj pripravništva je pomoć mladim osobama koje tek ulaze na tržište rada da lakše steknu prvo radno iskustvo u realnom sektoru. Potpora se dodjeljuje poslodavcima, odnosno pravnim ili fizičkim osobama koje samostalno i trajno obavljaju gospodarsku djelatnost.

Pripravnički staž obično traje jednu godinu ako posebnim zakonom nije drukčije određeno kako bi se stekli uvjeti za polaganje ispita vezanih uz struku. Trajanje mjere je najduže 24 mjeseca, a visina subvencije iznosi minimalno 410€, a maksimalno 595€.

Pripravnicima se osigurava i trošak prijevoza u paušalnom mjesečnom iznosu od 20€ ili 40€, ovisno o mjestu boravišta/prebivališta.

Više o mjeri pročitajte ovdje.

Potpore za pripravništvo – zeleno/digitalno

Za poslodavce koji nude radna mjesta iz područja zelenih i digitalnih djelatnosti, dostupna je posebna potpora za pripravništvo. Osposobljavanje pripravnika obično traje godinu dana, no potporu je moguće ostvarivati najduže 24 mjeseca ako za to postoji razlog propisan strukom. Visina subvencije kreće se od 490€ do 715€.

Pripravnicima je osigurana i subvencija troška prijevoza.

Detalje o mjeri doznajte ovdje.

Potpore za pripravništvo u javnim službama

Posebna potpora za pripravništvo je i ona za javne službe kako bi neiskusnim radnicima pomogli u stjecanju prvih iskustava u javnom sektoru. Ciljane skupine su osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih Zavoda koje nemaju više od 6 mjeseci staža u stečenom zvanju u obrazovnoj razini iz područja obrazovanja, zdravstva, predškolskog odgoja, socijalne skrbi i kulture.

Subvencionira se 100% iznosa prema iznosu pripravničke plaće koja iznosi 85% plaće radnog mjesta, kao i troškovi prijevoza.

Više o mjeri doznajte ovdje.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -