Sunčevo zračenje sve je jače, a broj oboljelih od malignih bolesti veći – što koristiti za zdravo sunčanje?

U posljednja tri desetljeća količina UV zračenja koja dolazi do Zemlje značajno se povećala, a svake godine UV index je malo veći nego prethodne. Nisu ohrabrujuća ni predviđanja Američkog udruženja za rak, prema kojima bi ove godine samo u Americi broj slučajeva melanoma izazvanih UV zračenjem mogao porasti na 106,000, što je za 6,000 više nego lani. Statistike nisu dobre niti za Hrvatsku s obzirom na to da se nalazimo na visokom 26 mjestu, na ljestvici udjela melanoma izazvanih UV zračenjem po pojedinim zemljama. Kako u ovim uvjetima zdravo poprimiti preplanuli ten? Kvalitetni proizvodi za sunčanje su rješenje.

Zabrinjavajuće stanje UV indexa

UV indeks ili ultraljubičasti indeks međunarodni je standard za mjerenje jačine ultraljubičastog zračenja Sunca. Ove godine najviši dnevni UV index u Hrvatskoj većinu ljetnih dana prelazi srednje (3-5) i visoke (6-7) vrijednosti, te odlazi u ‘crveno’, odnosno jako visoke vrijednosti (8-10). Što ovo znači? Vrijednosti UV indeksa 8, 9 i 10 označuju vrlo visoku opasnost od UV zračenja. U ovim se uvjetima za zaštitu preporučuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugih rukavima te korištenje zaštitnih krema. Maksimalno valja smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati. Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta, stoji na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda.


Pročitajte još: Sunčanje, a što nakon?


O čemu ovisi količina UV zračenja sunca koje pogađa površinu Zemlje? Nekoliko je čimbenika u igri, uključujući visinu sunca na nebu, geografsku širinu, naoblaku, nadmorsku visinu, debljinu ozonskog omotača i refleksiju tla. Oštećenje ozonskog omotača uslijed onečišćenja zraka ugljičnim dioksidom povećava količinu UVA i UVB zraka koje prodiru do površine.

Male količine ultraljubičastog (UV) zračenja ključne su za proizvodnju vitamina D, no prekomjerno izlaganje sunčevoj svjetlosti može rezultirati akutnim i kroničnim zdravstvenim posljedicama. Brojna su istraživanja potvrdila da povećana izloženost UV zračenju može uzrokovati rak kože, oštećenja očiju i slabljenje imunološkog sustava što otvara mnoge druge probleme.

Porast učestalosti karcinoma kože tijekom posljednjih desetljeća snažno je povezan sa sve popularnijim aktivnostima na otvorenom i porastom UV indexa. Stručnjaci vjeruju da bi se 4 od 5 slučajeva raka kože moglo spriječiti zaštitom od prekomjerne izloženosti sunčevoj svjetlosti.

Kako zdravo i bez rizika dobiti preplanuli ten?

Mehanizmi pravilne zaštite od sunca danas su već dobro poznati, pa ipak, mnogima se čak i redovito događa da na suncu ‘izgore’. Bilo da ste na suncu zaspali, ili ste ignorirali preporuke o izlaganju suncu jer ste u kratkom roku željeli doći do željene boje, svome ste tijelu napravili ogromnu ‘medvjeđu uslugu’ koju bi u budućnosti mogli skupo platiti.

S obzirom na snagu UV indexa, nikako nije zdravo ni preporučljivo zadržavati se na suncu između 11 i 18 sati. Oftamolozi preporučuju korištenje kvalitetnih sunčanih naočala za zaštitu očiju od oštećenja, no naglašavaju da često ni to nije dovoljno zbog čega se savjetuje nošenje kape ili šešira.


Pročitajte još: Zašto je mikrodermoabrazija nezaobilazan tretman nakog godišnjih odmora?


Ovo je također važno za lijepu i mladu kožu lica jer je poznato da UVA i UVB zrake uzrokuju pojavu bora. One zapravo stvaraju oksidativni stres našoj koži, pri čemu se otpušta mnogo slobodnih radikala koji imaju negativne učinke na izgled i zdravlje kože. Naravno, nezaobilazno je nošenje zaštitnog faktora, i to ne manjeg od 30 pri svakom izlaganju suncu, bilo da izlazite u 7 ujutro ili 20 sati navečer.

Jedan od velikih mitova je da ne možete preplanuti uz zaštitni faktor. To nikako nije istina jer uz vrlo visok zaštitni faktor, čak i ona 50, možete lako izgorjeti! Ako želite poprimiti lijepu brončanu boju, sunčajte se prije 11 sati, ili nakon 18, i to obavezno uz ulje ili kremu sa sunčanje s najmanjim faktorom 25. Ako vam se baš gododi da se izlagati suncu morate u najopasnije doba dana, obavezno nanesite zaštitni faktor 50 u obliku kreme, ili sve popularnijih sprejeva koji se mogu vrlo jednostavno i bez razmazivanja nanijeti i na mokru kožu.

Kako bi vam olakšali shopping prije sunčanja, pronašli smo 2 odlična proizvoda, jedan koji će vam pomoći da postignete preplanuli ten, a drugi koji će vas učinkovito zaštiti od sunca, čak i kada ste mokri!

preplanuli ten
LUXEA SUN SUHO ULJE ZA SUNČANJE SPF 25 (200 ML) – 134 kn

preplanuli ten
Fotoprotector ISDIN Transparent Spray Wet Skin SPF 50 – 165 kn

Foto: Unsplash/Arturo Rivera

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -