Prva tvrtka na burzi koju vode 3 žene na pozicijama CEO, CFO, COO! Otkrijte kako su pokrenule biznis

Rent the Runway prva je tvrtka na burzi u kojoj su žene na pozicijama izvršne, glavne i financijske direktorice. Vlasnički udio izvršne direktorice, Jennifer Hyman, iznosi 5,1 posto te prema procjenama vrijedi oko 49 milijuna dolara. Dionicama su počele trgovati u utorak kako bi testirale zainteresiranost javnosti za njihov poslovni model.  

Ovo nije još samo jedna second hand tvrtka 

Rent the Runway prikupio je 357 milijuna dolara u svom debiju na javnom tržištu u utorak, u kojem je za 17 milijuna dionica dobiven 21 dolar, što je bilo iznad svih očekivanja. Trgovanje dionicama nastavilo se u srijedu po cijeni od 23 dolara za svaku.  

Godine 2009. Jennifer Hyman i njezina kolegica s fakulteta Jennifer Carter Fleiss došle su na ideju osnivanja tvrtke koja će se baviti iznajmljivanjem odjeće. No, kako ovo ne bi bila priča o još jednom lancu second hand dućana, njihova se ideja razlikuje u tome što ženama omogućuje najam skupljih, dizajnerskih komada, poput vjenčanica i slično. Željele su promijeniti stavove i navike oko kupovine odjeće. Umjesto da svaka žena potroši veliku količinu novca na jedan komad koji možda neće nositi više puta, svojim modelom omogućavaju da si svaka žena priušti glamurozni trenutak onoga dana kada ona to poželi. S druge strane, ovaj pristup ide u korist ekoloških aspekata jer smanjuje utjecaj mode na okoliš. Modna je industrija drugi najveći zagađivač okoliša na svijetu, no sve se više brendova hvali svojom ekološkom osvješćenošću, a u tome ih podržavaju i kupci koji osjećaju i podržavaju dodanu vrijednost brendova koji vode računa o budućnosti planeta. 


Pročitajte više: Ove žene čiji su biznisi izdržali desetljeća podijeliti će s poduzetnicama svoje najvažnije životne i poslovne lekcije!


Membership koji ženama omogućava nevidljivi ormar

Iako je ova tvrtka neko vrijeme poslovala kao mjesto gdje možete iznajmiti fancy haljinu za vikend ili vjenčanje, kasnije su direktorice došle na ideju da putem pretplata ženama članicama omoguće njihov „nevidljivi ormar“ koji će im uvijek biti na raspolaganju i da klikom miša odaberu željenu odjevnu kombinaciju. Ovaj trend je posebice zaživio kod poslovnih žena jer žene dokazano više novca troše na poslovnu odjeću od muškaraca, a tvrtka se vodila podacima koji govore da čak 33 posto žena odjeću smatra starom ako su je nosile više od tri puta. 

Pandemija je utjecala na broj pretplatnika 

Tvrtka je odlično poslovala u 2019. godini i još uvijek se pokušavaju vratiti na pozitivan smjer iz te godine. Naime, tvrtka je prošlu godinu završila s oko 54 000 aktivnih pretplatnika i 157 milijuna dolara prihoda, što je manje u odnosu na 133 000 aktivnih pretplatnika i 257 milijuna dolara prihoda u 2019. godini. Zadnji podatak iz 2021. godine govori da se broj aktivnih pretplatnika do sada popeo na 111 732. Sve manji broj odlazaka na posao, sastanke, večere, druženja utjecao je i na najam njihove odjeće. Trendovi se ponovno mijenjaju, a kako ističe CEO tvrtke Hyman, bit će potrebno prilagoditi poslovanje s obzirom na to da današnje generacije sve više žele raditi od doma, a samim time se mijenja i potražnja određenog tipa odjeće. Čak 90 posto njihovih kupaca je nastavio raditi od kuće, ali broj pretplatnika ponovno raste zbog nove sezone društvenih događaja, a zahvaljujući čemu danas pretplatnici čine više od 80 posto prihoda Rent the Runwaya.  

Foto: Pexels, LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -