QR kod – što je i kako ga koristiti u promociji biznisa?

QR kod, mali kvadratić tajnovitog izgleda ne košta ništa, a može biti vrlo koristan u promociji i prodaji vaših proizvoda i usluga. Ako se dosad niste imali prilike bolje upoznati s QR kodom, evo što svaki početnik treba znati.

Što je QR kod?

QR kod je dvodimenzionalni barkod kojeg očitavate tako što ga skenirate pomoću kamera na pametnim telefonima, tabletima i drugim uređajima te ih tako automatski preusmjeravate na neki sadržaj online – tekst, fotografije, video-zapise, glazbu…

QR je kratica od Quick Response (brzi odgovor). QR kodovi postoje od 1994. godine, kada su ih izumili u japanskoj tvrtci Denso (u vlasništvu Toyote) kako bi pomoću njih pratili vozila tijekom procesa proizvodnje. Iako i dan-danas drže patentna prava, u Densu se još nisu odlučili ih aktivirati, pa stoga QR kodove možemo koristiti besplatno i bez licenciranja.

QR kod
Foto: Freedigitalphotos.net/smarnad

 

Iako su isprva osmišljeni za korištenje u industrijske svrhe, danas se uglavnom koriste u za promociju, marketing i oglašavanje, najčešće kako bi se ljude uputilo na sadržaj online u okruženju koje to nije, poput primjerice gradskih ulica. Moguće ih je koristiti i za plaćanje te za logiranje na web siteove, ali to nije raširena praksa.

Osim za poslovne svrhe, često ih se koristi za geolokacijske igre i ARG-ove (kratica za alternate reality games, odnosno igre pomaknute stvarnosti).

Mogu biti crno-bijeli ili u boji, jednostavni ili obogaćeni raznoraznim ilustracijama. Da bi ih mogli očitali, trebate imati instaliranu odgovarajuću aplikaciju. Ima ih puno besplatnih za sve veće platforme, pa ih potražite u App Storeu, Googleovu Playu, Windows Storeu…

Kako napraviti QR kod?

Postoji velik broj besplatnih servisa online pomoću kojih ih možete kreirati. Pokušajte, recimo, s nekim od ovih: QR Stuff , QRLicious, Kaywa , Maestro , BeQRious.

U pravilu, kodiraju URL-ove (adrese odredišta na webu). No, mogu kodirati podatke iz raznovrsnih izvora, poput YouTubea, Facebooka, Google Mapsa, SMS poruka, FourSquarea, iTunesa…
Napredniji servisi ponudit će vam dodatne opcije, kao što su skraćivanje URL-a, izbor boje pozadine, format u kojem će QR kod biti generiran i tome slično.

Jednom kad ih kreirate, možete ih replicirati na praktično svim medijima na koje se nešto može otisnuti ili ispisati.

Što s QR kodom?

Kako ih se može otisnuti i isprintati, tako ih je moguće postaviti na raznovrsne površine i upotrijebiti na puno domišljatih načina. Sigurni smo kako ćete se i sami sjetiti nečeg genijalnog, no evo vam nekoliko ideja kao poticaj:

  • Stavite ih na posjetnicu, s linkom na profil na LinkedInu, vašu stranicu, životopis, stranicu vaše tvrtke na Facebooku ili što god već smatrate da će osobi kojoj dajete vizitku najbolje približiti vas osobno i vaše poslovanje.
  • Otisnite ih na marketinškim i promotivnim materijalima (poput brošura, plakata, oglasa u novinama, majcama, kapama…), kako bi ih obogatili dodatnim informacijama, konkretnim uputama (recimo, u video obliku), uputite ih na novu kampanju ili popuste…
  • Postavite ih u izlog ili na ulazu u tvrtku, pa čak i na auto – najavite tako, recimo, akcije i popuste.
  • Otisnite ih na proizvodu – neka su istraživanja pokazala kako se većinu kodova skenira kod kuće, tijekom raspakiranja kupljene robe.

QR kod
Foto: Freedigitalphotos.net/Salvatore Fuono

Što sve možete promovirati?

Gotovo bilo što – proizvode, usluge, promotivne akcije, kazališne predstave, lokaciju nove trgovine, blog ili newsletter…
Izbor će vam suziti vaša ciljana publika. Manje je izgledno da ćete QR kodovima zainteresirati ljude u trećoj životnoj dobi, a gotovo sigurno nećete doprijeti do onih koji nemaju pametni telefon ili drugi uređaj kojim bi ih očitali.
Kako je u pitanju tehnologija koja je još uvijek strana velikom broju ljudi, nemojte previše očekivati od kampanje koja koristi QR kodove. Koristite ju kao dodatni, gotovo gerilski alat. Za promociju.

Na što treba paziti?

  • Dobro se pripremite
  • Sadržaj na koji QR kod mora biti privlačan, aktualan, lako dostupan i treba donijeti dodanu vrijednost – recimo, posebno skrojene ponude i popuste ili slične ekskluzivne informacije do kojih se ne može doći drugim kanalima.
  • Postavite ciljeve. To će vam pomoći pri kreiranju sadržaja na koji će voditi QR kod, ali i pri odlučivanju kako ćete ga i gdje plasirati.
  • Lokacija je važna. Iako je mobilni internet danas gotovo pa sveprisutan, mali su izgledi da ćete privući puno pozornosti postavite li QR kod na nekoj pustopoljini ili zabačenom dijelu udaljenog jadranskog otoka. Stoga, želite li doprijeti do što većeg broja potencijalnih kupaca, klijenata i korisnika, birajte mjesta na kojima ima puno ljudi i gdje je dostupna dobra internetska veza (mobilni internet ili wi-fi). Prednost trebaju imati lokacije na kojima se zadržavaju neko vrijeme čekajući, poput željezničkih kolodvora, zračnih luka, tramvajskih i autobusnih stanica, liječničkih čekaonica…I naravno – postavite ga na mjesto gdje ga je lako očitati.
  • Dodajte i skraćeni URL. Za one koji ne uspiju shvatiti kako očitati tu neobičnu crno-bijelu sličicu ili nemaju uređaj pomoću kojeg to mogu napraviti, a uspjeli ste ih dovoljno zaintrigirati da provjere o čemu se radi kasnije.
  • Ubacite logotip. Da, i to se može. Trebat ćete pomoć nekog tko je upućen u obradu grafičkih elemenata i testirajte kod prije no što ga pustite u opticaj.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...